zondag 3 februari 2013

Is de lente op komst?


Zondag 3 februari ging ik op pad om Ford Belvedere te bezoeken, maar wegens een paar fatale ongelukken vanaf een trap of iets dergelijks, is het per direct gesloten… Toen ben ik maar naar het dichtbij gelegen Villa Bardini gelopen, om de tuin te bezoeken!
Het is altijd weer heerlijk om even te ontvluchten uit de stad en te lopen door rustige tuinen of de Toscaanse heuvels! Een statige oprijlaan slingert de heuvel op, naar de op de top gelegen rozze villa Bardini. Een klein paatje leidde je door het bovenste deel van de tuin, waar je een mooi zicht had op een aangelegde rivier en klassieke beelden. Het pad kwam uit bij een kleine kunstgrot en daarachter een groot koffiehuis. Vanaf het terras had je een prachtig uitzicht over Florence. 
Aan de rechter kant van het terras leidde, een met blauwe regen,  begroeide loopgang naar beneden. Het is nu winter, maar straks in de lente ga ik zeker terug om de spectaculaire bloemenzee te zien!




Het ticket was ook geldig voor de Boboli tuin en 3 kleine musea die daarbij horen. Deze grootse paleistuin was nu een beetje kaal zonder alle mediterrane potten vol palmen en citrusvruchten, maar het blijft een mooie plek. Toen ik in de zon mijn lunch aan het opeten was, constateerde ik dat het grasveld vol stond met krokussen, is de lente op komst?!!
Vandaag bezocht ik het laatste museum dat ik hier nog niet gezien heb: Galleria del Costume, in een nieuw gebouwde vleugel van Palazzo Pitti. Men wilde vroeger wat royalere kamers, dan het oude paleis en bouwde er dus een stuk aan vast! In dit kleine museum was een tentoonstelling te zien van een scala aan klassieke kledingstukken en haute couture uit iets recentere tijden. De topstukken waren niet zozeer mooi, en in een hele slechte staat, maar bijzonder: de originele 16e eeuwse kledingstukken van Cosimo de Medici en zijn vrouw. 
Daarna bezocht ik Grotta del Buontalenti, die op enkele tijden per dag opengesteld wordt. 
Deze kunstmatige grot, aangelegd tussen 1583 - 1587 bestaat uit drie kamers, waarvan de muren zijn bekleed met cementsculpturen, beelden en schelpen. Het plafond is versierd met weelderige fresco's van natuurtaferelen. De gevangenen, een groep grote, ruwe beelden van Michelangelo, stond een lange tijd op de hoekpunten van de eerste kamer (nu stonden daar de replica's). In de tweede kamer stond het grote beeld Theseus and Helen, maar het meesterwerk stond in de derde kamer: de Venus van Giambolgna. 



Na een mooie wandeling, liep ik tegen zonsondergang naar het centrum van de stad, waar ik aan het kijken was hoe een schilder de Ponte Vecchio aan het schilderen was. Opeens kwam er een grote groep traditioneel gekleedde mensen aan! Carnaval in VenetiĆ« is al in volle gang en ook in Florence is het feest tegen het einde van vorige maand al ingeluid! Ik hoorde van mijn klasgenoten dat carnaval hier vooral door elke vereniging apart gevierd wordt en daar merk je op straat dus niet heel erg veel van. Behalve wat verkleedde mensen hier en daar en confetti op de grond!