zondag 9 juni 2013

Laatste lesweek

Maandag 3 juni bekeek ik het resultaat van gietars dat ik in twee plastic flessen gegoten had. De bedoeling was om nog meer hangers  te maken, zoals de conceptuele versie die ik vorige week gemaakt had. Tot mijn schrik zag ik echter dat de kleine fles uitgezet was en dat ook in de grote fles de giethars een chemische reactie had ondergaan. In de grote fles zat nog niet heel erg veel giethars, dus ik besloot om het ebbenhout eruit te halen en het giethars weg te frezen. Daarna had ik de grootste moeite om het plastic van de kleine fles weg te knippen en snijden, het resultaat is linksonder te zien. Onder sommige omstandigheden ondergaat het giethars een chemische reactie waardoor het ontzettend heet wordt, uitzet, veel luchtbellen creëert en razendsnel droogt…
Snel kocht ik een nieuwe fles en besloot om het gieten van het giethars in nog meer kleine stappen te doen, verspreid over de week.

Daarna ben ik verder gegaan met een grote hanger van blauw giethars en ebbenhout. Hier had ik eerder opnieuw giethars over gegoten en vandaag freesde ik alle glanzende delen weg. Deze was nu ook voltooit. Om te kijken hoe deze valt, rijgde ik snel een stuk touw door een van de gaten, zie de foto midden boven.
Meteen kon ik verder met de volgende hanger, van oranje/ rood giethars en ebbenhout. Er zaten nog resten van de mal aan de zijkanten en deze heb ik weg gefreesd tot de vorm klaar was. Ik moest alleen nog bedenken hoe deze gedragen moet worden. 
Ik besloot om toch nog te proberen om een nieuw blok ebbenhout uit te frezen en boren, om meer kleine broches te maken; ditmaal ook oranje/ rood giethars. 
Toen dat klaar was maakten ik een mal en goot ik de eerste laag giethars erin. 
Vandaag heb ik ook verder gewerkt aan de broche, waar ik een nieuwe brochering achter moest maken. Na het gieten van giethars, kon ik de vorm vandaag weer in model frezen. Op bepaalde plekken zaten er helaas luchtbellen in het giethars en die moest ik opnieuw bijgieten.
Dinsdag 4 juni heb ik in de ochtend verder gewerkt op school en de broche afgemaakt. Daarna ben ik begonnen met het maken van een beter frame rondom het blok blauw giethars en ebbenhout. Ik moest nog een technisch probleem oplossen, maar daarna kon ik aan de gang om het verzinkt staal in model te buigen en strakker te maken dan de vorige keer.

In de middag wilde ik thuis lunchen, maar al naar een paar meter in de regen te hebben gelopen, besloot ik dat dit onmogelijk was door het hevige noodweer! Ook al had ik een paraplu en was ik nauwelijks ver gelopen, toch was mijn broek al doorweekt toen ik terug op school aankwam. Uiteindelijk ben ik na de lunch naar huis gelopen en zag ik dat de Via dei Serragli, waar ik aan woon, blank stond... Aan de troep kon je zien dat het water nog hoger stond, maar zelfs nu nog stond er veel water in de straat en stroomde er vanuit sommige huizen een rivier van water en troep naar buiten. In de ochtend hadden de meeste huizen hadden al houten planken voor hun deur bevestigd, ter bescherming.
Thuis aankomen stond er ook water beneden in de hal van het trappenhuis. 
Ik heb ik geprobeerd om zelf foto's te maken van mijn sieraden en dat lukte best aardig. Wel was het nog lastig om een mooie schaduwwerking te krijgen. Met de nieuwe foto's ben ik aan de gang gegaan om de layout van mijn boek verder uit te werken. Het was passen en schuiven, om de mooiste compositie te vinden; wel leuk werk om te doen!
Daarnaast moesten we voor de les van Lucia aanstaande donderdag, een onderzoek doen naar galerieën waar jou werk bij zou passen. Op Klimt02 bekeek ik het werk van sieraad kunstenaars die me aanspraken en daarna keek ik waar ze hun werk exposeerden. Zo kwam ik op de 3: galerie Ra in Nederland, galerie Funaki in Australië en galerie Ornamentum in de Verenigde Staten. We moesten als opdracht een formele brief schrijven om jezelf te introduceren en om aan te geven dat je geïnteresseerd bent om je werk bij hun te exposeren. Vandaag maakte ik een begin.
Woensdag 5 juni werkte ik in de ochtend op school. 
In de middag heb ik weer thuis gewerkt. Ik maakte als eerste de formele brief af. Daarna ben ik verder gaan werken aan het boek over mijn werk. Ik kreeg eerder al te horen dat het goed is als ik mijn cv en statement vertaal naar het Nederlands en dat heb ik als eerste gedaan. Daarna heb ik geprobeerd om betere foto's van mijn sieraden te maken, maar ik kreeg de schaduwen helaas niet mooier. Het resultaat was wel acceptabel. 
Donderdag 6 juni hadden we les van Lucia en meteen al bij binnenkomst stond er wijn en chips op tafel: ik was helemaal vergeten dat dit de laatste les was en dat moest gevierd worden! 
Als opdracht hadden we moeten nadenken over de namen en prijs van je sieraden. Iedereen legden een 3 - 4-tal sieraden op tafel en daarna moesten we bij elk sieraad een prijs leggen. Dit was een leerzame opdracht, zo kon je ook zien hoe anderen jou sieraden prijzen en of daar een groot verschil tussen zit. Ik had mijn sieraden wat te hoog geprijsd volgens mijn klasgenoten, dus zij gaven een suggestie. Lucia gaf verder nog een aantal tips.
In het kort bespraken we samen de installatie voor de graduation show en welke meubels we willen gaan gebruiken. We maakten een lijst van de benodigdheden, zodat alles gekocht kan gaan worden.



Na het gezamenlijke deel, hadden we allemaal een kort individueel gesprek met Lucia, over het boek en de namen van je sieraden. Ik kreeg positieve commentaren over de layout van mijn boek. Wel kreeg ik de tip om op twee pagina's meer een chaos te maken met een herhaling van afbeeldingen vervaagd op de achtergrond en de lijn die over alle pagina's heen loopt; dunner.
Na 3 avonden geoefend te hebben om goede foto's van mijn sieraden te maken, besloot ik vandaag om toch maar de eerste 6 sieraden mee te geven aan de fotograaf Federico. Hij is in de laatste weken voor het einde regelmatig op school te vinden om werk op te halen en weer terug te brengen.
Na de lunch ben ik verder gegaan met het maken van een beter frame om het blok giethars en ebbenhout. Solderen van verzinkt staal is niet gemakkelijk en het liep vandaag dus ook weer op een drama uit. Een van de cruciale soldeer naden sprong bij het solderen van een nabij gelegen plek steeds open en dat kostte veel tijd. Toen alles uit elkaar gevallen was, vond klasgenoot Azahara het de hoogste tijd om even een break te nemen om onszelf te trakteren op een ijsje!
Aan het einde van de dag was het frame weer hersteld tot het niveau van waar ik eerder deze dag al was.
Op internet had ik gezien dat Dan Brown deze avond officieel zijn nieuwe boek Inferno presenteert in Palazzo Vecchio en ik besloot er heen te gaan. Helaas was het niet meer mogelijk om de zaal te betreden, maar buiten kon ik de presentatie live op een groot scherm meekijken. Na afloop stond ik onder de trap in het paleis te wachten voor een handtekening, samen met een grote groep mensen, maar helaas nam Dan Brown een zijuitgang naar buiten…  
Vrijdag 7 juni hadden we in de ochtend de laatste les goudsmeden en deze les was ook de laatste les van het hele schooljaar. Wat vliegt zo'n jaar snel voorbij… Ik werkte verder aan de kubus, maar besloot dat het zinvoller was om aan mijn sieraden verder te werken.
In de middag voltooide ik het frame rondom het blok giethars en ik was blij met het resultaat; het zag er super strak uit.

Zaterdag 8 juni ben ik in de ochtend meteen naar de Giardino Torrigiani geweest. Hier was ik een paar weken geleden ook geweest tijdens 'Exlusief Toscane', maar ditmaal was er een ander deel van de tuin opgesteld onder de naam: 'Secret Garden'. Met het ticket steunde je ook nog een kinderfonds.
Het deel dat ik de vorige keer gezien had was meer een landschapspark en vandaag was de echte statige tuin opgesteld, die rijkelijk in bloei stond met veel rozen, kruiden en andere fleurige bloemen. Daarnaast was er een kleine fair in een van de kassen en kon je een blik werpen op een van de andere kassen vol met exoten. 



Thuis heb ik zaterdag en zondag hard verder gewerkt om alle aanpassingen door te voeren in het concept van mijn boek. Vervolgens ben ik alvast gaan nadenken over de presentatie die ik over een week moet gaan houden. Ik bedacht dat ik wil gaan beginnen met mijn statement, met geprojecteerd op de muur afbeeldingen die gerelateerd zijn aan mijn werk en concept. Ik begon dus alvast om de afbeeldingen bij elkaar te zoeken die ik wilde laten zien.
Dit weekend namen we verder afscheid van de Chinese huisgenoot Mirco en arriveerde Maurizio uit Italië. Een gezellige, vrolijke, humor volle nieuwe huisgenoot; die graag zijn Engels wilde opvijzelen, dus hij kletste de oren van mijn hoofd!