zaterdag 23 maart 2013

38 ringen

Maandag 18 maart stond er geen les op het programma en kon ik dus de hele dag werken aan mijn projecten. In de ochtend heb ik verder gewerkt aan de armband en heb ik oud zilver omgesmolten en tot plaat verwerkt.
Na de lunch ben ik verder gaan werken aan een vorm van ebbenhout die ik schuin doorgezaagd had en gecombineerd met giethars. De vorm van het ebbenhout bestaat uit cirkels en die vond ik nog niet ruimtelijk genoeg. Met de frees heb ik dat aangepast. In het giethars zaten nog wat luchtbellen aan het oppervlak en die heb ik weg gefreesd. Daarna heb ik een nieuw laagje giethars over de vorm aangebracht.
Dinsdag 19  maart heb ik verder gewerkt aan de armband. De scharnierbuisjes zaten allemaal op zijn plek en nu kon ik de armband voor een deel strak vijlen en beginnen aan het bakslot. Daarvoor moesten een aantal onderdelen op maat gezaagd en gevijld worden, wat een precies werkje was.
In de middag ben ik begonnen aan een nieuwe vorm in ebbenhout. Ik wilde gaan proberen of ik een meer vloeiende overgang zou kunnen maken tussen het ebbenhout en giethars. Helaas brak tijdens het werken het ebbenhout en dus moest ik deze eerst lijmen voor ik verder kon.
Ik ging vervolgens verder met de vorm waar ik gisteren aan gewerkt had. Ik was nog steeds niet tevreden en besloot dat de cirkelvormen in het ebbenhout te druk waren en weg moesten. Met de frees probeerde ik vervolgens uit om de vorm zo dun mogelijk te maken en daardoor werd deze een stuk verfijnder en lichter. De overgang tussen beide delen was nog niet zo mooi en dus freesde ik een geul uit, plakte het ebbenhout af en bracht opnieuw giethars aan.
Woensdag 20 maart heb ik weer gewerkt aan de armband. In de ochtend verloor ik tijd doordat ik, iets te enthousiast, vergat om de losse onderdelen te nummeren en moest ik puzzelen tot de armband weer mooi in elkaar zat! Daarna kon ik verder met het bakslot.
In de middag begon ik met de tweede opdracht die ik heb, het maken van 38 ringen. Ik legde alle 15 ringen op een tafel die ik al had en bekeek hoe ik verder wilde werken.
Van zinkdraad maakte ik 8 ruimtelijke vormen, geïnspireerd op de Chinese lampion. Pas na het maken van de vorm, bekeek ik hoe deze gedragen kunnen worden als ring. Vervolgens ben ik een voor een, de vormen gaan bekleden met gesmolten foam. Ik bekeek welke kant ik op wilde met de kleur; meer geel of oranje/ rood en wel of niet naderhand extra verf toevoegen.
Donderdag 21 maart, officieel het begin van lente, begon 's ochtends vroeg meteen met heerlijk weer; blauwe lucht en volop zon! Ik kon dus de hele dag lekker buiten werken. Na de 8 ringen van gisteren wist ik niet hoe ik op een nieuwe manier verder kon, dus probeerde ik wat anders uit. Ditmaal sneed ik een foamblok in de gewenste vorm en bond daar ijzerdaad omheen. Na het kleuren van de foam, deed ik deze in de magnetron en wachtte tot de foam ineenkromp. Na 3 ringen was de conclusie dat ik hiermee niet verder wilde. 
Van zinkdraad maakte ik 5 nieuwe vormen en wilde de Chinese lampion daar meer in terug laten komen. Ik probeerde om een vorm van zinkdraad te maken door delen aan elkaar te solderen, maar dat nam teveel tijd in beslag. Door het gebruik van het lijmpistool kon ik snel de draaddelen aan elkaar fixeren om tot nieuwe vormen te komen.
Tijdens het werken met foam vond ik een manier om dit materiaal meer een papierstructuur te geven en door de foam tijdens het smelten in aceton te kleuren, verkeer ik een prachtig resultaat.  Ik hing de ringen op aan een ijzeren stang om te drogen en daardoor werden het nog meer lampionnen om te zien!
In de middag werkte ik weer aan mijn andere project. Na het egaal frezen van de vorm van ebbenhout en giethars, werkte ik verder aan de nieuwe vorm. Het ebbenhout was gebroken en had ik weer aan elkaar gelijmd. Na wat gefreesd te hebben, concludeerde ik dat de lijn nog steeds vrij zichtbaar bleef. Ik haalde de twee delen weer los van elkaar en freesde het grootse deel in een vorm. IK wilde proberen om dit deel in de siliconen mal te leggen en daar giethars in te gieten. Zo krijg ik misschien het effect dat de twee delen in elkaar grijpen. 
Vrijdag 22 maart was de laatste dag voor de paasvakantie! Bij het openen van de mal, bleek er niet genoeg giethars in te zitten en dus goot ik extra giethars bij.
Daarna maakte ik de laatste 7 ringen om tot het aantal proefjes van 38 te komen! Ik wilde verder op de manier zoals ik gisteren geëindigd was en maakte weer nieuwe vormen van zinkdraad. Tijdens het werken met foam stuitte ik echter op problemen. Het lukte me een lange tijd niet om hetzelfde resultaat te verkrijgen als gisteren. De foam zat lomp en dik om de vormen heen en na het loshalen, viel de vorm uit elkaar. Uiteindelijk had ik toch alle ringen klaar en voor de vakantie alle 38 ringen voltooit. Na de vakantie verder met het uitkiezen van een ring en daar dieper op ingaan!