donderdag 1 november 2012

Underworld


Maandag 29 oktober begon mijn dag om 9 uur met een werkbespreking met Lucia Massei. Mijn nieuwe thema is de Underworld en als specifieke woord had ik "Hidden Beauty"gekozen. Ik presenteerde mijn storyboard met foto's van lava, vulkanen, grotten, cenotes en mangrovebossen. Ze vond de foto's allemaal erg mooi en met namen die van de lavastructuren en de verandering van mangrove bomen, boven en onder water. Ze vroeg waarom ik toch weer vanuit "het mooie" uitging en wilde dat ik een extra storyboard maak over de duistere onderwereld. 


Verder bespraken we ook de twee kunstenaars die ik moest bestuderen en of ik begrepen had wat de bootschap daarachter was. Het doel was om mij te laten zien hoe je schoonheid op twee verschillende manieren kunt benaderen. Cy Twombly deed dat op een warme manier in o.a. zijn grootse schilderijen van abstracte bloemen en zijn werk straalt echt emoties uit. Leni Riefenstahl was een Nazi fotograaf en deed dat op een koele manier, zonder echt emoties weer te geven. Daardoor kregen haar foto's uit de tijd van Hitler iets moois. De conclusie is dus dat je schoonheid op twee manieren kunt weergeven, op een warme/ emotie volle manier, of op een koele/ emotie loze manier en ik moet daaruit een keuze maken. 
De tekeningen die ik gemaakt had vond Lucia erg mooi. Ik moest tekenen met mijn linkerhand, pen in mijn mond en tussen mijn tenen geklemd! Hoe moeilijker het tekenen werd, des te beter vond Lucia het resultaat!
Omdat ik nog geen objecten had om te laten zien, bestond mijn opdracht uit het doen van veel experimenten. Veel maken en niet te veel nadenken bij wat je doet. Ik moest een materiaal kiezen waar ik niet te veel controle op kan uitoefen en dat was foam.
Na het gesprek ben ik meteen aan de gang gegaan met het maken van een hele nieuwe serie objecten. Ik werkte alleen met de foam en experimenteerde hoe ik daarmee op verschillende manieren kan werken. Als uitgangspunt ging ik verder op de manier hoe ik de Ugly Flower ring gemaakt had. Ik voegde dus kleur toe aan de foam en gebruikte de föhn om het proces van drogen te versnellen. Na een paar uur was ik verbaasd van alle nieuwe mooie vormen die ik gecreëerd had en dat er toch meer mogelijk is met dit materiaal, dan ik verwacht had!

Dinsdag 30 oktober werkte ik aan het maken van een ring. We hadden de opdracht gekregen om een ring te maken als cadeau voor de bekende sieraden maker Ted Noten in Amsterdam. Ik besloot om nog een keer een ring te maken in de stijl van de Ugly Flower ring. Ik maakte weer een basisring van koper en begon daarna aan het gedeelte van foam. Ditmaal was ik niet meteen tevreden en moest ik het foam gedeelte los hameren van de ring! Gelukkig was ik wel tevreden over het eindresultaat van de tweede vorm. Daarna beitste ik het koper zwart om zo meer een geheel te vormen met de donkere kleur van het foam. Op de foto is nog de ring nog te zien voor het zwart beitsen. 

Woensdag 31 oktober besloot ik om te gaan schilderen. Ik maakte achter elkaar 3 grote schilderingen. Ik schilderde met mijn linkerhand en een keer met mijn ogen dicht. In deze drie schilderingen probeerde ik om de structuur van lava en grotten weer te geven en ik was erg tevreden met het eindresultaat. Op de foto zijn alleen de twee schilderingen te zien geïnspireerd op de structuur van lava.
Donderdag 1 november was mijn laatste dag voordat we met de klas naar Nederland vliegen. Ik moest nog wat inkopen doen en mijn koffer pakken. In de middag heb ik op school gewerkt aan een presentatie en in de bibliotheek gekeken naar interessante boeken. De bibliotheek is niet groot, maar deze staat wel helemaal vol met vak gerelateerde boeken en prachtige voorbeelden van sieraden. Erg interessant om allemaal doorheen te bladeren dus!
Ik heb ontzettend veel zin om naar Nederland te gaan, al is het maar een kort bezoek. We hebben een druk, maar leuk programma in Amsterdam, dus dat beloofd een leuk weekend te worden!