zondag 21 april 2013

Florence op zijn mooist!

Maandag 15 april heb ik in de ochtend gewerkt aan de presentatie voor kunstgeschiedenis.
Daarna ben ik naar school gegaan en heb ik de brochering van de twee broches afgemaakt. Na het verlijmen van de onderdelen in het hout, moest ik nog de stalen steker op maat knippen en daar scherpe punten aan veilen.
In de middag was het weer tijd voor een groepsgesprek, ditmaal met Doris. Maar doordat we uitliepen, was er niet heel erg veel tijd voor de laatste 5 studenten. Ik sprak daarom af met Doris om later deze week nog een individueel gesprek te houden, want ik wilde haar mening graag horen over mijn ringen project.
Dinsdag 16 april werkte ik in de ochtend verder aan de armband. Alle onderdelen waren af en gesoldeerd en vandaag ben ik begonnen met het wegzagen van overtollig materiaal en het strak vijlen. Na een gezellige lunch op het zonovergoten dakterras van de school, begon ik met het maken van een hanger. Ik bekeek een vorm van giethars en ebbenhout en bepaalde hoe deze gedragen zou kunnen worden. 
Later in de middag vervolgde ik de voorbereidingen voor de presentatie. Het was interessant om meer te weten te komen over de 'superster' onder de kunstenaars; Jeff Koons; die het huidige record op zijn naam heeft staan van het duurst verkocht werk (de tulpen) en Pippilotti Rist die op vernieuwende wijze korte filmpjes en projecties maakt.
Woensdag 17 april heb ik in de ochtend de presentatie afgemaakt. Daarna ben ik naar school gegaan, waar ik een individueel gesprek had met Doris. Doris gaf haar mening over de foam ringen en vond dat ik een goed proces had neergezet. In tegenstelling tot de klas, vond zij vooral de ringen mooi waarbij er dikke lagen foam omheen zaten. Doris wees een aantal ringen aan, waarvan zij vond dat ik dieper op in kon gaan. Wat betreft mijn andere project, vond Doris dat ik moest stoppen met de hanger. De broches waren goed, maar een hanger vond ze niet toepasselijk voor mijn vormen. Ik kreeg de suggestie om van twee giethars vormen een ring te maken door deze te combineren met ebbenhout. Samen met de tips die ik kreeg, was het een zinvol gesprek!

Daarna ben ik met 3 klasgenoten richting Palazzo Strozzi gelopen,voor weer een les kunstgeschiedenis op locatie. We waren al wat aan de late kant, maar besloten toch om in de rij te gaan staan bij een van de beste ijssalons van Florence; het blijft heerlijk het Italiaanse ijs!

In het museum was een tentoonstelling opgezet over Beauty en verschillende kunstenaars gaven hun eigen invulling daaraan. Niet het stereotiepe beeld van beauty werd gepresenteerd, maar juist minder opvallende kunstwerken met een zekere schoonheid in zichzelf. Naast schilderijen, waren er ook filmpjes en installaties te zien. Na deze interessante les met onze privé gids Riccardo, werden we buiten aan de waterkant verrast met een van de mooiste zonsondergangen die ik tot nu toe in Florence heb gezien! De lucht kleurde fabelachtig geel, oranje, rood en weerspiegelde prachtig in het water van de rivier.
Donderdag 18 april heb ik in de ochtend nog een keer de presentatie doorgenomen en daarna ben ik op school begonnen met het maken van twee ebbenhouten ringen waar ik later de giethars vormen op verlijm. Tijdens de lunchpauze heb ik een heerlijke wandeling gemaakt om te genieten van het zomerse weer; maar liefst 27 graden was het vandaag!
In de avond hielden Lavinia en ik de presentatie over Beauty. We waren allebei zenuwachtig omdat het een lange tijd geleden was dat we voor het laatst een presentatie moesten houden, maar het ging goed.

Vrijdag 19 april besloot ik om in de ochtend naar Piazzale Michelangelo te lopen, aangezien het weer in het weekend waarschijnlijk minder wordt. Florence is nu echt op zijn mooist met de roze bloesem van de Judas bomen, de eerste frisgroene bladeren en de zoete geur van de Blauwe regen die je overal in de stad tegenkomt.



Na dit heerlijke begin van de dag, ben ik op school verder gegaan met de ebbenhouten ring. De ring die ik gisteren gemaakt had, was niet mooi rond van binnen en dus besloot ik om een nieuwe te maken. Ditmaal kocht ik super grote boor, waarmee ik een perfect rond gat kon boren tot een ringmaat van 17. Groter maken was daarna vrij eenvoudig. Aan het einde van de dag verlijmde ik het giethars deel en de ebbenhouten ring en maakte het begin met de tweede ring.
Na bootschappen gedaan te hebben, wilde ik nog een keer naar de zonsondergang kijken. Ditmaal liep ik naar de San Miniato kerk die nog wat hoger ligt dan Piazzale Michelangelo. Het toegangshek was al gesloten tot de grote teleurstelling van veel toeriten, maar ik wist uiteraard waar een andere ingang was die nog wel toegankelijk was! Op de foto is de villa Belvadere te zien, bovenop het gelijknamige ford van de Medici.

 Zelfs na zonsondergang is Florence nog fabelachtig mooi, wanneer de verlichtte gebouwen prachtig weerspiegelen in het water van de Arno. Tijdens deze warme avond, was het dragen van een jas niet eens nodig.
Op weg naar huis kwam ik langs Palazzo Pitti, waar ik werd verrast door een grote happening!


Florence vormt 4 dagen lang het decor voor een sprookjesbruiloft ter waarde van naar schatting 8 miljoen euro! De bekende Indiase  Bollywood precentatrice en dochter van de rijkste Indiër: Aradhana Sharma Lohia; trouwt hier aanstaande zondag met de Maleisiër Kevin en gisteren zijn al de 600 gasten van over de hele wereld ingevlogen. De familie kwam aan met hun privé jet op het vliegveld van Florence. 
Vrijdagavond was het grote openingen diner op de binnenplaats van Palazzo Pitti, maar uiteraard ook voor de andere dagen zijn er bijzondere exclusieve locaties afgehuurd.
Luxe auto's en busjes reden af en aan met chique geklede gasten en er werd gezorgd voor een grootst entree. Het paleis werd voor de gelegenheid gekleurd in een Romantisch rode kleur. Bij de ingang werden ze opgewacht door Florentijnse muzikanten en een spectaculair optreden met vlaggen. Fonkelende stenen van de avondjurken schitterden in het fabelachtige blauwe licht, dat vanaf de binnenplaats scheen. 
Foto's van de voorbereidingen op de site van de Italiaanse krant La Republica
Bloemen zijn uit Nederland overgevlogen om de binnenplaats van het paleis om te toveren tot een sprookje en Italiaanse designers hebben daarmee reusachtige bloemstukken ontworpen in de vorm van pauwen. Op een podium werd er gezorgd voor live muziek met onder andere een vleugel en aan de chique gedekte tafels werd er en sterrendiner geserveerd door de beste koks die de familie uit andere delen van Italië heeft laten overkomen! Een blauw tapijt en andere interieur elementen moesten zorgen voor de nodige oosterse sfeer.
Helaas hield de grote beveiliging je op een afstand, want ik had daar binnen best een kijkje willen 
nemen! Naast de vele Italianen en toeristen die stonden te kijken, waren er uiteraard ook de nodige fotografen en een filmploeg op het evenement afgekomen. De familie had haar eigen filmploegen en fotografen ter plaatsen en er werd zelfs een speelgoed formaat helikopter ingezet, om alles van bovenaf te filmen!
Zelf heb ik ook paar filmpjes gemaakt van dit spektakel. Ook in de avonden zijn de gasten voorzien van luxe, want ze verblijven in de twee duurste hotels van de stad, waar speciaal voor de gelegenheid een vestibule tussenin gebouwd is met 24 uur personeel voorhanden. Hier kunnen de gasten elkaar privé ontmoeten en zich van het ene naar het andere hotel begeven.
Zaterdag 20 april was een huiswerk dagje. In de avond werd er een groot diner bij ons in het appartement gehouden, want Donato en twee klasgenoten wilden de goudsmid docent en assistent bedanken voor de extra hulp bij het maken van een sieraad voor een prijswedstrijd. Er waren 12 mensen uitgenodigd (allemaal van de andere goudsmid school: Le Arte Orafe), dus dat was improviseren om voor iedereen een stoel te regelen. Er werden verschillende heerlijke Aziatische gerechten gekookt door 4 Chinezen. Het was gezellig om met andere goudsmeden te praten en natuurlijk de docent. Echt een Italiaanse oudere vrouw, maar met passie voor haar vak.
Zondagochtend 21 april heb ik de Bardini tuin bezocht. Deze tuin blijft mijn favoriet wat het uitzicht en de bloemen betreft. Ditmaal stond de Blauwe regen al voor een deel in bloei, waardoor een prachtige paarse bloemenzee op de voorgrond verscheen met daarachter de schitterende skyline van Florence. Het mooiste van alles is dat deze tuin niet heel erg bekend is bij het grote publiek, dus heerlijk rustig! Via de Boboli tuin ben ik terug gewandeld naar huis om weer aan het werk te gaan.