vrijdag 19 oktober 2012

Einde Ugly Flowers

Maandag 15 oktober begon de drukke week met het presenteren van al ons werk. Ruudt Peters is weer voor een week overgevlogen vanuit Nederland en zal ons deze week begeleiden.
Van Ruudt kreeg ik te horen dat ik een goed proces heb neergezet, zeker gezien mijn technische achtergrond van de Vakschool in Schoonhoven. De schilderingen zijn niet lelijk, maar de manier hoe ik ze had opgehangen wel!
We kregen allemaal de opdracht om 1 object uit te kiezen, die je vertaalt tot in een sieraad. Ruudt was het echter niet met mijn keuze eens, dus ik kreeg het object aangewezen! De Ugly Flower van foam zoals op de foto te zien is.
De nieuwe opdracht die we kregen voor deze week, was Jewelogy. We moesten een onderzoek gaan doen naar de wetenschap van sieraden: wat is een sieraad? Waarom dragen mensen de sieraden die ze om hebben? en wat vinden mensen mooi aan een sieraad? Hiervoor was het de bedoeling dat we in de middag de straat op zouden gaan om mensen te interviewen, maar voor het eerst was het vandaag koud en regenachtig met 19 graden! 

Dinsdag 16 oktober was het in de ochtend zonnig en dus ging ik de straat op voor een interview. Ik had 7 moodboards gemaakt en liep naar Ponte Vecchio om de voorbijgangers twee dingen te vragen: wat is een sieraad en wat niet? en welke sieraden vindt u het mooist en waarom? Dit was super eng om te doen, maar wel leerzaam. Om te kijken welke sieraden de voorbijgangers het mooist vonden maakte ik een moodboard met sieraden van Cartier, mijzelf, Contemporary Jewellery van Alchimia en Contemporary Jewellery met veel felle kleuren en plastic materialen. Op de brug met veel klassieke juwelierswinkels was het al van te voren te verwachten dat de sieraden van Cartier het populairs waren. Daarna waren mijn sieraden het populairs en vooral mijn Meesterstuk viel in de smaak! Het grappige was dat ik een fulltime baan aangeboden kreeg voor een goudsmid atelier elders in de stad, terwijl ik gewoon voorbijgangers aan het ondervragen was! 
In de middag had ik mijn eerste persoonlijke gesprek met Ruudt Peters, voor maar liefst een uur. Het was leuk om eindelijk weer met iemand Nederlands te kunnen praten op school. We hebben mijn werk tot nu toe besproken en ik kreeg een aantal nieuwe opdrachten. Ik mag de eerste dagen nog niet beginnen aan het sieraad, maar moet eerst 10 kleine Ugly Flowers maken. Dan is de stap naar het sieraad makkelijker. Verder mag ik tot de kerst geen metaal gebruiken als hoofdmateriaal, maar moet ik werken in andere materialen. Werken met metaal kan ik namelijk toch al en zo kan ik mezelf makkelijker concentreren op het ontwerpproces en voorkomen dat ik in mijn oude patroon terugval. Omdat ik nog maar weinig tot niets afweet van Conetemporary Jewellery, moet ik daar veel research naar gaan doen.
Woensdag 17 oktober verwerkte ik mijn Jewelogy onderzoek tot een powerpoint presentatie die we om twee uur moesten geven. Het was erg interessant om alle onderzoeken van mijn klasgenoten te bekijken en om te zien hoe verschillende mensen over sieraden denken. Aan het einde van de dag gaf Ruudt zelf twee hele interessante lezingen over de belangrijkste Nederlandse sieraden makers en een hele persoonlijke over zichzelf. Het was bijzonder leerzaam om de persoon achter de sieraden te leren kennen en vooral de manier van denken.
Donderdag 18 oktober was ik al vroeg op school om 10 kleine Ugly Flowers te maken. Foam was het materiaal waarmee ik moest werken en dit smolt ik weer met aceton om nieuwe vormen te creëren. Half twaalf had ik mijn tweede persoonlijke gesprek met Ruudt Peters, maar mijn werk was helaas nog niet helemaal voltooit... Ik kreeg de tip om meer te letten op de kwaliteiten in je werkstukken en die verder uit te buiten. Voor mijn Ugly Flowers was dat de structuur van de foam; op sommige plekken mat andere plekken glanzend met bubbels en gerimpelde stukken. Doordat ik bij twee Ugly Flowers een spuitbus had gebruikt, gaan deze kwaliteiten verloren. De tip was dus om materialen aan de foam toe te voegen.
In de middag ben ik als een razende aan de slag gegaan met het maken van het sieraad. Ik maakte als eerste een basisring van koper en daaromheen werkte ik met foam. Door de föhn te gebruiken, kon ik de foam sneller laten drogen. De bedoeling was om de koperen ring uit de foam te halen, maar dat ging na het drogen helaas niet meer. Het resultaat is een grote grillige grauwe ring, met een sierlijke vorm.
Om 8 uur zouden we gezamenlijk met alle klasgenoten en Ruudt Peters gaan eten bij het huis van Nur. Aan het einde van de dag snelde ik naar de supermarkt om wat eten te kopen en ik had maar drie kwartier om het te bereiden. Ik maakte een soort pizza broodjes door stukken stokbrood in te smeren met tomatensaus. Daaroverheen legde ik mozzarella en samen met wat zout en gedroogde basilicum ging dit de oven in. Het was een gezellige avond en leuk om te proeven wat iedereen gemaakt had. Het studentenhuis van Nur was een prachtig oud Florentijns pand compleet met fresco's en antieke meubelen. Je stapt zo een klein museum binnen!
Vrijdag 19 oktober was alweer de laatste schooldag van de week. In de ochtend presenteerden we alle sieraden aan elkaar en we kregen advies van Ruudt, Doris en Lucia voor de nieuwe opdracht. Aanvankelijk moest ik doorgaan met de Ugly Flowers, maar mijn thema werd veranderd in de Onderwereld! Over een week moet ik dit onderwerp wat concreter maken en bepalen waar ik naartoe wil.
De ring die ik gemaakt had vonden ze helemaal niet lelijk! Een sierlijke vorm, subtiele kleurnuance en netjes afgewerkte koperen ring. De toevoeging van de koperen ring was het enige wat ze lelijk vonden en voor mijn opdracht waas dat dus geslaagd!
Als afsluiting kregen we in de middag nog een lezing over de belangrijkste kunstenaars van de wereld. Het was erg interessant om dit overzicht te zien en de foto's van de kunstwerken. Een intensieve, maar zeer leerzame en leuke week is ten einde gekomen.