zaterdag 13 oktober 2012

Michelangelo's David

Zaterdag 13 oktober: vandaag is het dan eindelijk zover en ga ik naar museum Accademia wat deel uit maakt van de eerste kunstacademie van de wereld.
Kwart over 6 ging de wekker en na een snel ontbijt liep ik door de stad naar het museum. Florence is in de vroege ochtend echt op zijn aller mooist; de straten zijn nog heerlijk rustig en je ziet de stad langzaam tot leven komen. De eerste zonnestralen schijnen tussen de smalle straten door, het beloofd weer een mooie dag te worden!
Om kwart voor 8 stond ik als derde in de wachtrij voor het museum en duurde het nog ruim drie kwartier voordat ik naar binnen kon. Hoewel het museum om kwart over 8 open hoort te gaan, duurt het lang voordat de rij van niet gereserveerden bezoekers naar binnen mogen…
Waar de groepen door het museum snellen om de topstukken in een half uur te bezichtigen, heb ik alle tijd genomen. In verschillende zalen waren schilderijen en beelden te zien uit de 13e, 15e, 16e en 19e eeuw. Daarnaast was er nog een museumdeel gewijd aan de bijzondere muziekinstrumenten collectie van de Medici.  
Eindelijk brak het moment aan om door de gang met onvoltooide beelden van Michelangelo, naar zijn topstuk te lopen: de David!Onderweg geven de onvoltooide kunstwerken al een mooi beeld van Michelangelo's manier van beeldhouwen. Hoewel ik dacht dat het beeld tegen zou vallen, was het toch erg indrukwekkend. Niet alleen wat het formaat betreft (5,17 meter inclusief voetstuk), maar ook in de detaillering en verfijndheid van het beeldhouwwerk. Helaas was foto's maken ten strengste verboden, dus dan maar een foto van internet!

Voor de lunch liep ik naar een van de mooiste pleinen van Florence en daar at ik in alle rust mijn Hollands gesmeerde boterhammen op! Een foto die op dit plein nam, is rechts boven te zien.
Op de terugweg naar huis, kwam ik langs Palazzo Vecchio en daar was een cultuur festival dit weekend. Binnen was een mooie fototentoonstelling te zien en uiteindelijk besloot ik om een kaartje te kopen voor het museum en de toren.
Dit is het oude paleis van de Medici familie en de bouw begon al in 1299. In tal van royale vetrekken waren prachtige fresco's, schilderingen, beelden en meubels te zien. Volledig ingerichte kamers waren er niet, want de meeste meubels zijn met de familie meeverhuisd naar Palazzo Pitti. Het mooiste vond ik de verzameling ebbenhouten kasten, met edelsteen inlegwerk. Deze zijn bijzonder verfijnd en fraai gemaakt.
Telkens wanneer ik langs dit paleis liep, probeerde ik me voor te stellen hoe mooi het uitzicht vanaf de toren moet zijn. Ik dacht dat de toren niet opengesteld was, maar dat bleek niet het geval te zijn en dus kon ik eindelijk naar boven! De toren is in totaal 95 meter hoog, maar het aller hoogste deel is niet toegankelijk. Het uitzicht is werkelijk fantastisch, vooral het zicht op de Dom is nergens mooier dan vanaf hier.