vrijdag 21 september 2012

RED workshop

Woensdag 19 september zijn we gestart met de workshop RED, die tot vrijdag duurde.
We kregen de opdracht om gedurende deze drie dagen iets roods aan te hebben en een lijst van spullen die we moesten verzamelen en kopen.

De eerste dag kregen we van Ruudt Peters uitleg over de workshop en vertelde hij wat voor betekenis de kleur rood heeft in het logo van de school: de kleur rood staat voor een nieuw begin en is een belangrijke kleur in de Alchemie. Het is de eerste kleur die zichtbaar wordt bij zonsopkomst en bij het ontstaan van vuur.De naam Alchimia is gekozen vanwege de symboliek en suggestie van de oude alchemisten, die iets waardeloos probeerden te transformeren in de 'hoogste kwaliteit'. De school doet dit met haar studenten door de creative impuls, vaardigheid in handwerk, verbeelding en enthousiaste.


Deze drie dagen kregen we met alle studenten van de school vreemde, moeilijke en gekke opdrachten die allemaal in het rood uitgevoerd moesten worden! Stel je een rode bom voor die is ontploft in de school en je weet ongeveer hoe het eruit zag nadat alle rode creaties opgehangen waren!
We moesten het innerlijke rood in ons zelf laten zien op een papier van 2 meter lang, een creatie maken van rode ballonnen die we ergens op ons lichaam moesten dragen, een object in het rood om de ademhaling te stoppen (figuratief) enz!! Aan het einde van de tweede dag kregen we allemaal een grote witte helium ballon en daarop moesten we onze rode droom schilderen. Daarna liepen we met zijn allen naar Piazza Delle Signoria en kreeg ik samen met een klasgenoot de opdracht om te bepalen hoe we de ballonnen als groep zouden oplaten. Ik bedacht dat we een lijn zouden maken, hand in hand, om daarna als groep langzaam een cirkel te vormen. Daarbij sloten we dus een aantal toeristen in! We maakten vervolgens de cirkel kleiner, schreeuwen tegelijk RED en lieten dan de ballonnen op! 
We trokken veel aandacht met deze performance, veel toeristen en inwoners van Florence begrepen er niks van: we kregen vaak de vragen: is het een demonstratie? is het actie om in de publiciteit te komen? Nee, geen van allen!

De laatste opdracht was het maken van een ceremonieel object in het rood. Ik heb een groepje van 7 objecten gemaakt die worden gebruikt bij een sjamanistisch dansfeest rondom een kampvuur (net letterijk, maar het gaat om het concept!). Om een wens te laten uitkomen wikkel je rood garen om het object heen, met wat bloed van jezelf en wie weet worden je dromen werkelijkheid! Mijn laatste opdracht vond Ruudt Peters de beste, omdat ik hierbij het meest los was gekomen van Nederland en alles wat ik daar gedaan heb.