zaterdag 27 oktober 2012

De geboorte van de Venus

Vandaag besloot ik om eindelijk naar het beroemdste museum van Florence te gaan: The Uffizi Gallery. Ik zette de wekker weer vroeg, om voor openingstijd in de rij staan. Waar ik nagenoeg de eerste was in de rij voor museum Accademia, stonden nu al zeker 50 mensen te wachten. Het waren vooral Aziaten die ongeduldig heen en weer liepen, de laatste informatie opzochten op de iPad en nog even wat foto's maakten. Ik moest vooral lachen om de vrouwen met mondkapjes die zelfs in het museum niet afgedaan werden!
Toen ik eindelijk naar binnen mocht, volgde eerst weer de strenge controles; met detectiepoortjes, rugzak moest door de scanner heen, flesjes drinken zijn niet toegestaan en de borden wezen je erop dat het maken van foto's ten strengste verboden is (de foto's van de schilderijen zijn dus weer van internet!). Wat trouwens mooi is dat ik overal voor de halve prijs naar binnen kan, dit is een Europese regeling voor iedereen beneden de 25 jaar. 
Na het inleveren van mijn tas liep ik door een indrukwekkende gang de trappen op naar de eerste verdieping. De aanblik op de lange corridor vol met schilderijen en beeldhouwwerken was prachtig. Het was nog rustig en er hing een bijzondere sfeer. Het was nog een beetje donker buiten door de regenachtige dag en slechts een sobere verlichting scheen door de ruimte.

The Uffizi Gallery is een bijzonder museum met de belangrijkste Renaissance werken van de wereld. In 1765 werden de deuren officieel geopend voor publiek, maar in 1591 kon je al op afspraak naar binnen! De Medici gaven zelf de opdracht om een deel van het gebouw om te laten bouwen tot museum en hier is dus ook een belangrijk deel van hun persoonlijke collectie te zien. Het museum is verdeeld in meerdere zalen met werken van de 13e tot de 18e eeuw en met bekende meesters als o.a: Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rembrand. De opzet van het museum zat super goed in elkaar, het was leuk om de schilderstijl en onderwerpen met de eeuw zien te veranderen. Het voelde bijna als een soort levend geschiedenisboek en het was leuk om datgene te zien wat we tijdens de lessen geleerd hebben.

Het beroemdste werk van het museum en van heel Florence is die van Botticelli: "de geboorte van Venus", Dit was ook echt een bijzonder schilderij om eindelijk in het echt te zien, toch weer heel anders dan op de foto's. Er hingen we veel toeristen omheen en zo nu en dan werd je ingesloten door een grote groep toeristen!
De schilderijen rechts van twee portretten is ook beroemd, gemaakt door Piero Della Francesca. Hierop zijn de graaf en gravin van Urbino afgebeeld. Deze waren ook bijzonder om in het echt te zien, je ziet toch dat de details vaak wegvallen op een foto.
Dit jaar was de restauratie van de bijzondere zaal genaamd Tribuna voltooit, de zaal waar de Medici hun kostbaarste collectie toonden. Een foto is rechts te zien. Deze rode octagoon vormige zaal beschikt over een koepel die ingelegd is met parelmoer schelpen en bevat een grote verzameling aan beelden en schilderijen.   
Het museumgedeelte aan de eerste corridor had ik afgesloten en nu liep ik naar de andere kant. Vanaf de U-vormige corridor heb je ook een prachtig uitzicht op de stad en in het bijzonder de Ponte Vecchio. Het zicht op de palazzo Vecchio en de dom is ook mooi, maar door restauratiewerkzaamheden aan het gebouw van Uffizi kun je daar nu niet optimaal van genieten!
Het museum bezit over een tal van beroemde schilderijen, maar 1 wil ik nog noemen en dat is die van Michelangelo. Deze is bijzonder omdat er niet veel van zijn, hij deed meer aan fresco's. Links onder is een foto te zien van het schilderij, die in het groot en in het echt natuurlijk veel indrukwekkender is. 
Er was zoveel te zien, dat ik heel wat uren heb besteed om alles op mijn gemak te bekijken. Toen ik om half 3 naar de uitgang liep en wilde gaan lunchen, bleek dat er op de benedenverdieping nog een heel museumdeel bleek te zijn die ik nog niet gezien had. Mooi voor een volgend bezoek dus!