zondag 23 juni 2013

Alchimia Graduation Show: 'Humans we are'






Blue Life

Brooch, 10 x 6 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony Wood, resin, silver, steel



Blue Reborn nr. 1

Brooch, 6 x 4 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver 





Blue Reborn nr. 2

Brooch, 6 x 4 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver






Blue Reborn nr. 3

Brooch, 7 x 5 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver





Blue Reborn nr. 4

Brooch, 7 x 5 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver




Blue Reborn nr. 5

Brooch, 8 x 5 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver, steel



Big Blue

Pendant, 60 x 10 x 7 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver, black robe




Big Orange

Pendant, 67 x 10 x 8 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver, black robe





Downfall

Pendant, 44 x 12 x 10 cm
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, zinc-plated steel




Destroyed Beauty

Pendant, 60 x 10 x 7 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver, black robe

Maandag 17 juni was de grote dag aangebroken; het examen! Ruudt en Lucia namen ons mee voor een koffie in de bar en daarna begonnen we om 9 uur met de presentaties.
Voor de hele school moesten we in 10 minuten wat interessants vertellen over je project en dit was tevens de introductie van je werk aan de externe examinator uit Frankrijk; Benjamin.
Ruudt opende de presentaties met een algemeen woordje en liet daarna van iedereen een filmpje zien die hij tijdens individuele gesprekken gemaakt had; je schaamt je rot om die beelden terug te zien..! 

Ik was als vierde aan de beurt met mijn presentatie en dat ging gelukkig allemaal goed. De start begon krachtig met mijn statement en foto's op de achtergrond die eerst de nog de mooie natuur lieten zien en mysterieuze mythologische afbeeldingen, maar al snel de verwoestende kant op gingen.
Daarna besprak ik kort mijn verschillende sieraden en de ideeën daarbij en toen waren de 10 minuten alweer om. Het was erg leuk om de presentaties van alle klasgenoten te zien, iedereen deed het op zijn eigen manier en interessant om alle projecten nog een laatste keer helder uitgelegd te krijgen. Half 1 waren de presentaties afgerond en zijn we met een grote groep heerlijk gaan lunchen, op een terrasje vlakbij de school. In de middag om 15:40 had ik mijn examengesprek voor Ruudt, Lucia, Doris en externe examinator Benjamin. Ruudt vertelde dat ik 5 minuten kreeg om het lokaal in te richten met mijn sieraden en dat ik alles met de tafels mag doen. Ik besloot om een van de tafels om te draaien en vond nog een klein tafeltje die ik erop kon zetten. Mijn sieraden verdeelde ik over de 3 tafels in verschillende niveaus.
Vervolgens ging het examengesprek van start en werd er flink op mij ingehakt met moeilijke vragen: waarom heb je de sieraden zo opgesteld? waarom zien deze sieraden onder en de anderen boven? Zijn jou sieraden wel af, omdat ze een ruwe uitstraling hebben? Er zitten twee concepten in je werk en niet je gehele concept is uit de werken af te lezen, hoe verklaar je dat? Jou sieraden zijn op te delen in twee groepen, welke passen het beste bij jou? Wat is meer Koen, de Koen van de klassieke sieraden of de Koen van de moderne sieraden? enz.
Ik kon niet op alle vragen een goed antwoord geven, je werd steeds weer overdonderd door de vragen en vooral de externe examinator Benjamin herhaalde steeds de moeilijke vragen die ik niet geheel kon beantwoorden. Hij vond namelijk dat mijn werk uit twee concepten bestaat en dat ik veel bij mijn concept bedacht heb wat je niet in het werk kan zien. Aan het einde feliciteerden ze mij wel en zeiden dat ik het goed had gedaan! Een heerlijke ontspannen gevoel dat het examen erop zit, morgen de uitslag. 
Dinsdag 18 juni waren er nog examens op school, maar ik had ze gisteren allemaal al gehad. Vandaag heb ik de laatste 3 boeken afgemaakt. 
In de avond was de diploma uitreiking en 'the graduation party' georganiseerd door de tweedejaars. We zaten allemaal in een klaslokaal, waar het bijna niet uit te houden was door de temperatuur van buiten: 37 graden en windstil! Na een algemeen woordje door Ruudt, werden de diploma's uitgereikt. Voor iedereen was er een stukje tekst opgesteld, die door Benjamin voorgedragen werd. 

Daarna ging de feestelijke avond verder met een heerlijk Italiaans buffet, muziek en brachten de tweedejaars een toost uit op de geslaagden en het geweldige en succesvolle jaar!
Woensdag 19 juni moest er weer gewerkt worden. Om 10 uur kwamen we met zijn allen samen en besprak Ruudt met ons de installatie en wat hij veranderd wilde hebben. Het was nog een hele dag hard werken, meubels verplaatsen, toevoegen en sommigen opnieuw wit schilderen. Ruudt wilde mijn kast ook wit geschilderd hebben en een andere ophanging, dus ik had ook nog een hoop werk te doen.
Iedereen was opgelucht toen aan het einde van de dag alle meubels mooi wit geschilderd waren en op zijn plek hingen. Een paar stapels pizza dozen stonden te wachten, zodat we meteen konden aanvallen!



Donderdag 20 juni zetten we de puntjes op de i en werden de sieraden in en op de meubels gelegd. 
In deze laatste week, besloten we om nog maar een keer met zijn allen te gaan lunchen in een voortreffelijk authentiek Italiaans restaurant en daar zat dan ook de hele school; inclusief alle docenten gezellig te eten! 
Koen Jacobs
Maria Sais Fluvià
Chiara Cavallo
Enrica Prazzoli
Hana Choi
Anna Drexel
Francesca Urciuoli
Lena Grabher
Ioanna Natsikou
Lavinia Rossetti

Nur Terün

Om 5 uur was de opening van de galerie in de school en werd er naast ons werk, ook het werk van de 1e en 2e jaars tentoongesteld. Het liep de hele avond af en aan met belangstellenden en het was leuk om over het werk te vertellen. Speciaal voor de opening waren er lekkere hapjes en drankjes gehaald die in de patio stonden opgesteld. Deze avond kwamen er ook andere sieraad kunstenaars als o.a. David Bielander en Helen Britton en galerie houder Marzee van Galerie Marzee uit Nijmegen.
Aangezien dit de laatste schoolweek is en het afscheid nadert, zijn we in de avond met de klas een pizza gaan eten in een gezellig piepklein restaurant! 
Vrijdag 21 juni werd ik al vroeg in de ochtend verrast, dat mijn ouders en broer gearriveerd waren! 
Om 10 uur moest ik op Piazza Santo Spirito zijn, waar ik een gesprek had met Ruudt Peters. Ruudt heeft me namelijk gevraagd om in de zomer te helpen met de voorbereidingen voor de nieuwe expositie in september en dat lijkt me natuurijk heel erg leuk om te doen!
Eerstejaars studenten
Rechts boven: Brunella Alfinito
Links midden: Lucy Clark, rechts Evrim Turker
Tweedejaars studenten
Tweedejaars studenten
Links boven: Daria Borovkova, rechts Ana María González
Links onder: Orsolya Losonczy, rechts Elena Gill
Half 11 was het moment aangebroken om afscheid te nemen van Ruudt, tenminste voor een groot deel van de klas. Ruudt vertrok vandaag en een groot deel van de klas vliegt in de komende twee weken ook terug naar hun thuisland. 
Tijdens de lunch ben ik met mijn ouders naar het restaurant vlak bij de school geweest 'Ristorante Il Guscio', waar ik deze week en dit jaar vaak gegeten heb en helaas vandaag voor het laatst.
Na de lunch besloten we om een wandeling te maken door de Boboli tuin, waar het heerlijk vertoeven was met de hoge temperaturen.
In de avond kwamen ze naar de expositie kijken en het was natuurlijk leuk om hun rond te leiden en alle sieraden te laten zien.
Deze avond maakte Marzee de gelukkigen bekend die zij selecteert voor de Marzee graduation show en voorafgaand moesten we in het kort wat vertellen over ons werk. Ik werd niet geselecteerd, maar Marzee zei wel dat ze verwacht nog meer van mij te gaan horen omdat ik na de zomer start aan de Rietveld Academie.
Het was nog een zwoele avond en daar hebben we tijdens het diner van genoten op een gezellige terrasje bij Santos Spirito.


Zaterdag 22 juni ben ik met mijn familie naar San Gimignano afgereisd, wat een prachtige plek blijft. Natuurlijk namen we nog een ijsje bij de beroemde zaak van Sergio Dondoli en beklommen we Torre Grosso voor een overweldigend uitzicht.
Tot slot de laatste avond van de expositie.
Zondag 23 juni hebben we in de ochtend de expositie afgebroken en in de middag heb ik mezelf aangesloten bij mijn familie die een museumtoer door de stad aan het maken was. In ochtend bezochten ze Uffizi en als onderbreking aten we nog een lekker vers belegde panini. De toer vervolgde richting Casa Di Dante. Vervolgens bezochten we Accademia met de David van Michelangelo.
Voor mijn vader was dit de laatste dag en hij wilde alle plekken bezichtigen uit het nieuwe boek van Dan Brown, dus een bezichtiging aan Palazzo Vecchio mocht niet ontbreken.
De laatste avond hebben we nog een keer gezellig en heerlijk gegeten in de stad, een super drukke, maar geslaagde week kwam ten einde.
Samen met mijn moeder en broer, blijf ik nog een week om afscheid te nemen van mijn huis- en klasgenoten, de prachtige stad Florence en natuurlijk van Toscane.