vrijdag 26 oktober 2012

Ervaring van deskundigen uit het vak

Maandag 22 oktober begon ik de week met een goudsmid les in de ochtend. We zijn bezig om een de techniek aan te leren voor een schakelarmband en daarvoor moesten we eerst buis maken! In tegenstelling tot de makkelijke manier die ik in Nederland geleerd heb, moest ik het op de Italiaanse manier doen… en die nam meer tijd in beslag! Toch is zeer interessant om weer nieuwe technieken te leren die we in Schoonhoven niet behandeld hebben.
Dinsdag 23 oktober begon de dag met een interessante lezing die werd gegeven door twee bekende Duitse goudsmeden: Helen Britton en David Bielander. Beiden presentaties waren erg leerzaam en leuk om te horen waar hun inspiratie vandaag komt en hoe zij een ontwerpproces benaderen. Beiden delen een atelier en werken jaren lang aan het creëren van nieuwe collecties die in musea en galerieën tentoongesteld worden. 

In de middag ben ik gaan brainstormen voor mijn eigen nieuwe project: Underworld. Uiteindelijk kwam ik op: "Hidden Beauty", het idee was om de onderwereld niet op de duistere manier te benaderen, maar als de mysterieuze wereld onder het oppervlak. Dus het gegeven dat je ergens naar binnen kijkt naar een nieuwe mooie ruimte. De buitenkant wil ik ruw laten en voor de vorm laat ik mij inspireren door de structuur van lava. De binnenzijde heeft als inspiratiebron grotten met een verfijnde structuur. Deze week ben ik begonnen met schetsen, maar ik ben er nog niet aan toegekomen aan het maken. Omdat mijn tekeningen hiervoor te "clean"waren, kreeg ik de moeilijke opdracht om te tekenen met een potlood in mijn linker hand, in mijn mond of tussen mijn tenen geklemd! Ook moest ik afwisselend tekenen met mijn ogen geopend en met mijn ogen dicht. Het was vooral erg leuk om na het tekenen je ogen te openen en te zien wat er op papier staat!
In de avond hadden we weer een les over de geschiedenis van contemporary jewellery en dit keer kwam daar ook Nederland aan bod! Het was grappig om te horen hoe Doris de moeite had om de Nederlandse namen uit te spreken en ik moest haar steeds verbeteren. Ze noemde Nederland een "nep land" omdat een groot deel van ons land kunstmatig gecreëerd is en ze moest lachen om typische Nederlandse dingen als boten die op een hoger niveau door de kanalen varen, dan waar je zelf met de auto rijdt.  
Woensdag 23 oktober heb ik gewerkt aan een presentatie over Deconstructivisme en dat was nog best lastig. Ik moet een compleet beeld laten zien over deze stroming en daarvoor moet je het onderwerp door en door begrijpen; in het engels!Omdat we weer een les hadden in de avond, besloot ik tussen de middag warm te koken en dat beviel erg goed. 


Donderdag 24 oktober hadden we een super leuke lezing in de ochtend, die werd gegeven door Miriam Mirna Korlokovas. Zij is de curator van een museum in Brazilië en kwam vertellen over haar werk en die van een aantal andere Braziliaanse goudsmeden. Bijzonder was het om te zien hoe een sieraden expositie in Brazilië werd geopend met muziek en dans en tijdens het optreden werden een aantal sieraden om gedaan en getoond aan het publiek.  In de avond werd door haar de nieuwe expositie geopend op school en konden wij het werk zien van 25 contemporary jewellery artist uit Brazilië. Uiteraard gaat dat weer op de Italiaanse manier met een wijntje en lekkere hapjes. De kunstenaars wilden vooral een statement maken tegen de houtkap in de Amazone en tegen de uitbuiting in de diamantmijnen.
Na de lunch stond er onverwacht weer een lezing op het programma, ditmaal gegeven door professor James Meyer die zelf sieraden maakt en les heeft gegeven aan twee universiteiten in Amerika. De man was al op leeftijd en werkt nu nog parttime.
Deze lezing was weer heel anders op een echte Amerikaanse manier, maar ook ook weer verassend interessant! Hij had een hele andere kijk op sieraden en heeft in zijn carrière nagedacht over wat je doet met een sieraad als je deze niet draagt. Professor Meyer vond het zo oneerbiedig om alle sieraden bij elkaar in een doos op te bergen, dus bedacht hij unieke boxen voor zijn sieraden. 
Vrijdag 25 oktober had ik mijn laatste les voor de week en dat was weer goudsmeden. We moesten het buis in een hele boel kleine stukjes zagen, allemaal haaks vijlen en exact op maat maken.