zaterdag 29 september 2012

De tweede schoolweek is voorbij gevlogen

Maandag 24 september begon ik met de eerste les goudsmeden. We kregen les van de aardige Italiaan Giovanni Martinelli. Hij weet ontzettend veel van het vak, maar spreekt alleen geen Engels! De uitleg wordt dus door Italiaanse klasgenoten vertaalt.
In tegenstelling tot in Nederland zijn de lessen hier vooral bedoelt om nieuwe technieken aan te leren en het hoeft dus nog geen sieraad te worden. Blij verrast constateerde ik dat de opdrachten voor de eerste periode allemaal nieuw voor mij zijn en dus niet in herhaling vallen.

Dinsdag 25 september waren we vrij en ben ik met 3 klasgenoten de stad in gegaan om winkels te verkennen. Enrica uit ItaliĆ«, kent de stad door en door en neemt ons mee naar alle interessante winkels voor ons vak. Erg bijzonder was een hele oude winkel waar je natuurlijke kleurpigmenten kunt kopen en die zijn van een bijzonder goede kwaliteit. Typisch Florence winkels lijken kien van buiten, maar steeds duikt er weer een nieuwe ruimte op met nog meer spullen! Dat heb je met oude panden.
In de middag lunchten we in een klein onopvallend, maar heerlijk Italiaans restaurant. Hier heb ik de lekkerste lasagne gegeten tot nu toe!
De Italianen lunchen vaak buiten de deur en snapten dus helemaal niks van mijn gesmeerde boterhammen die ik de eerste week meenam! Tijdens een schooldag hebben we twee uur pauze in de middag, zodat iedereen in de gelegenheid is om gezellig ergens te gaan eten! In het begin zag ik alleen maar de hogere kosten die dat met zich meebrengt, maar het heeft ook voordelen. Je hebt al lekker warm gegeten en hoeft dus niet meer te koken als je laat thuis bent. Bovendien kom je zo in de goedkope, maar lekkere Italiaanse restaurants, weg van de toeristische plaatsen. 
Verder houden Italianen veel van kletsen en zit je dus zo een uur te kleppen met uitzicht op de rivier en het prachtige Ponte Vecchio. 
Woensdag en donderdag kregen we les in Contemporary art Research. Hoewel ik in Nederland ook al kunstgeschiedenis heb gehad, is de benadering compleet anders. Het gaat niet zozeer om de feiten en de jaartallen, maar meer om de kunstenaars zelf. Waarom zijn ze beroemd geworden, wat voor weg hebben ze afgelegd enz.

Donderdag 27 september hadden we om 5 uur de presentatie van twee oud studenten van Alchimia en vertelden ze over hun werk en de tijd na hun studie. Erg leerzaam dus!
Om 6 uur werd de expositie geopend van de Japanse Sayaka Ito en was er gelegenheid om te kijken, passen en vragen te stellen. De school had gezorgd voor wijn, chips en Italiaanse lekkernijen, om  gezellig na te borrelen. Sayaka Ito presenteerde een collectie van voornamelijk zijde sieraden, waaronder zijden badmutsjes die als broche gedragen worden en met een natuurlijk Japanse hars hard gemaakt zijn en colliers in verschillende kleuren en vormen.
Vrijdag weer een les goudsmeden en toen was de week alweer voorbij gevlogen.