zondag 9 december 2012

Pigment on Metal course

Vrijdag 7 december om 5 uur begon ik met de weekend course Pigment on Metal, gegeven door Lucia Massei. 
Na een interessante powerpoint presentatie over verschillende technieken om metalen te kleuren, mochten we zelf aan de slag! Deze eerste avond stond in het teken van kleur pigmenten. Dit zijn natuurlijke of kunstmatige kleurstoffen die de basis vormen voor o.a. alle verfsoorten. Natuurlijk blauw kan bijv. worden gemaakt van de blauwe edelsteen Lapis Lazuli. Tijdens de vakantie door India zag ik deze pigmenten al op een markt aangeboden, maar ik had nog geen idee wat je hiermee kunt doen… Stom dus, want je betaalt er in Europa veel meer voor!

Na het voorbereiden van paatjes koper, mochten we allemaal twee kleuren uitzoeken om mee te beginnen; ik koos blauw en geel. Er zijn meerdere technieken om de pigment aan te brengen op metaal, maar wij begonnen vandaag met een speciale lijmsoort. De techniek is om niet te veel lijm en niet te veel pigment met elkaar te vermengen, anders krijg je geen mooi resultaat. Lucia drong nog er nog even op aan dat we zuinig moesten zijn met de kleurpigmenten en dat ze deze niet op de tafel en op de grond wilde zien. Zelf had ze moeite om de pot met gele kleurpigment open te krijgen en zat ze er vervolgens helemaal onder!!! 
In een viertal plaatjes probeerde ik verschillende manieren uit om met pigment te werken. Glad of met meer structuur en pigmentkleuren met elkaar laten vermengen. Dit was ontzettend leuk om te doen. Daarna brachten we een speciale vernis aan, om de laag te beschermen tegen beschadiging. Bij elk plaatje moesten we een beschrijving maken over de werkwijze. Hierdoor kun je later de techniek nog een keer uitvoeren om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Zoals Lucia zei is het niet moeilijk om te experimenteren, maar wel om techniek onder controle te krijgen.
Zaterdag 8 december zat ik om 10 uur weer op school, voor het vervolg van de cursus. Als eerste begonnen we om de oefen plaatjes van gisteren af te spoelen met water, zodat je kunt zien of de kleurpigmenten blijven zitten of niet! Bij mij bleef gelukkig alles, zo goed als zitten.
Daarna liet Lucia een drietal nieuwe technieken zien, die we vandaag konden gaan oefenen. De eerste was het werken met acrylverf op metaal. Dit was erg grappig om te doen, want je kunt gewoon met een kwast of je vingers schilderen zoals je dat op papier of doek zou doen. Er moet echter nog wel hitte aan te pas komen om de verf te fixeren.
De tweede techniek was het aanbrengen van een prachtige zwarte structuur op metaal, door het gebruik van knoflook en citroensap! Nooit gedacht, dat dit nog een mooi effect op metaal zou kunnen creëren!!  
De derde techniek was het werken met bladgoud en bladzilver. We oefenden dit op koper en ijzer en dat bleek lastiger dan ik van te voren dacht. De manier van verhitten komt best wel precies en ik verbrandde in het begin dan ook een paar blaadjes goud! Aan het einde van de dag had ik weer een hoop nieuwe geslaagde proefjes gemaakt. 
Zondag 9 december brak alweer de laatste dag aan van de cursus en  mijn laatste dag in Florence; morgen vlieg ik terug naar Nederland.
Een nieuwe techniek die we nog leerden was het werken met porseleinverf op metaal en het aanbrengen van pigment met een vernis spray. Daarna was het de bedoeling om alle technieken met elkaar te combineren. De cursus is slechts een begin, er gaan nog heel veel experimenten in zitten om je de techniek eigen te maken. Je kon vandaag ook armbanden maken met reliëf structuren erin, maar ik besteedde deze dag liever aan het maken van veel proefjes. 
In de pauze wilde ik nog even genieten van het prachtige zonnige en onbewolkte weer in Florence. In een uurtje liep ik door de stad, langs kerstmarkten, gezellige pleinen en chique winkelstraten. Aangezien ik de afgelopen week zo druk was met de laatste afrondingen, had ik nog niet gezien hoe mooi Florence omgetoverd was in kerstversiering. Vooral de handgemaakte kransen, lantarens en driehoekige kerstboom-vormen van kersttakken, stralen klasse uit in het chique Florence. Opvallend was het hoge gehalte bontjassen en honden met pakjes aan en sommige zelfs schoentjes! Bij dit heldere weer kon ik vanaf de beroemde bruggen van Florence, de besneeuwde heuveltoppen zien.

Aan het einde van de cursus legden we alle proefjes naast elkaar om elkaar resultaten te bekijken en te bespreken. Erg leuk om te zien hoeveel verschillende resultaten je kunt verkrijgen bij het kleuren van metalen. Met een typische Italiaanse kerstcake en wijn erbij, sloten we de cursus feestelijk af. Daarbij werd aan iedereen een certificaat uitgereikt!