vrijdag 9 november 2012

Les op locatie: Francis Bacon


Dinsdag 6 november was een rustig dagje na de terugkomst in Florence. We hadden pas les in de avond, dus de hele dag de tijd om de was te doen, schoon te maken en bootschappen in huis te halen. Het zonnetje scheen weer lekker in Florence en iedereen was blij om terug te zijn in Italië!
Deze week staat geheel in het teken van de kunstgeschiedenis met elke avond twee uur les. Onze Italiaanse docent Riccardo heeft ervoor gestudeerd en is echt een expert op dit gebied. Hij verteld altijd op een enthousiaste manier de verhalen achter de kunstenaars en schilderijen en dat maakt de lessen erg boeiend!
Woensdag 7 november stond er een museumbezoek op het programma. We hadden om half 2 afgesproken bij Palazzo Strozzi waar we de tentoonstelling over Francis Bacon gingen bekijken. Onze docent Riccardo is curator van het museum en organiseert alles behalve het maken van de schilderijen zelf! We kregen dus een privé rondleiding en alles te horen over deze bekende kunstenaar. Het was erg leerzaam om een keer kunstgeschiedenis les te krijgen in een museum en leuk om de kunstwerken daarbij in het echt te zien. Naast schilderijen, foto's en documenten van Bacon; waren er nog kunstwerken te zien, die op de een of andere manier aan zijn werk gerelateerd waren. Door dezelfde manier van werken bijv. Er was een zaal te zien met mooie schilderijen van een jonge kunstenaar en een ruimte waar een soort groot spinnenweb met een loopgang doorheen gemaakt was.
In de middag besloot ik om het museum op de eerste verdieping te gaan bezoeken. Hier waren Italiaanse kunstwerken te zien uit de jaren 30 en wat me vooral opviel was de grote diversiteit aan stijlen. Sommigen werken heel erg klassiek en anderen weer heel modern. Buiten de mooi kunst in het museum is Palazzo Strozzi ook een prachtig oud paleis. Van binnen zijn er niet heel veel oude elementen meer over, maar de patio blijft authentiek. Tegen schemering werd de binnenplaats geheuld in een warme gele gloed sfeerverlichting van o.a. de grote oude lantarens die aan het plafond hangen. Ik zag een grote deur op een kier staan en liep de trappen op naar boven. Hier kwam ik uit op een zuilenrondgang met een mooi uitzicht over de patio van bovenaf. Er was helemaal niemand en samen met de avondschemering en de schaarse verlichting hing er een bijzondere sfeer in deze ruimte. Alsof ik terug gegaan was in de tijd..!
Na een praktijkles kunstgeschiedenis dacht ik dat de les in de avond niet meer door zou gaan; maar nee, de les ging gewoon door! De mooie dag werd afgesloten met een prachtige zonsondergang en ik had nog even de tijd om daar van te genieten. Je ziet de stad en de beelden zo weer op een hele andere manier.
Donderdag 8 november heb ik hard doorgewerkt aan de engelse presentatie over Deconstructivisme. Doris legde mij nog een keer uit dat het niet alleen gaat om de historische feiten, maar dat het meer een onderzoek is naar wat ik interessant vind en tegenkom. Bij moeilijke onderwerpen is het juist een leermoment om uit te vinden hoe je aan informatie kunt komen op het internet en na de wat tips kwam ik vandaag echt verder.
Voor de les kunstgeschiedenis maakte ik nog een kleine nieuwe serie Underworld objecten. Ik ben systematisch een onderzoek aan het doen naar wat ik allemaal kan doen met het materiaal foam. Vorige week ben ik tot fantastische creaties gekomen en vandaag ben ik een nieuwe techniek gaan uitproberen. Foamblokken insmeren met verf en dan in de oven. Het resultaat geeft een bijzondere structuur die je zou kunnen vergelijken met die van een kappot geprikte ballon. Deze week had ik niet veel tijd, dus volgende week meer over mijn Underworld project!
Toen ik in de avond thuis kwam was de hele keuken vol met mensen! Monica had 3 mensen uitgenodigd waaronder een vriendin met haar Italiaanse vriend. Hij houdt erg van koken en maakte verschillende gerechten voor ons allemaal. Aangezien 5 van de 8 Chinees zijn, was het een mix tussen Chinese en Italiaanse gerechten. Tussendoor leerde hij ons wat over de geheimen van de Italiaanse keuken.Alle huisgenoten aten mee, behalve mijn klasgenoot Maria. Zij zat midden in een experimentele fase met haar schoolproject en kon onmogelijk stoppen!
Vrijdag 9 november begon ik met een les goudsmeden. We gingen verder met het maken van een armband. Eerder hadden we buis gemaakt en in stukken gezaagd. Normaal soldeer je de naad van het buis dicht, voor je deze op maat maakt. Wij moesten echter eerst het buis op maat en in stukken zagen en dan pas alle losse onderdelen solderen. Een hele klus… Na het solderen en strak vijlen, kregen we de opdracht om op gelijke afstanden en haaks, gaten te boren. Stuk voor stuk leerzame technische opdrachten dus!

In de middag werd de kunstgeschiedenis week afgesloten, met jawel: nog een les kunstgeschiedenis! Dit maal van Doris en met haar bespreken we de sieraden geschiedenis. We waren gebleven bij Nederland en gingen verder met het bespreken van bekende sieraden makers. Doris kent een aantal daarvan ook persoonlijk, dus het was ook leuk om haar verhalen te horen.