zaterdag 12 januari 2013

Upper- and Underworld

Na vier heerlijke weken vakantie, weer tijd om naar school te gaan! 
Dinsdag 8 september had ik van 9 tot 1 uur goudsmeden en we begonnen met het inruimen van de werkbanken. Iedereen heeft zijn eigen werkplek, maar die moest voor de vakantie schoon gemaakt worden en gereedschappen mee naar huis.  
Het was leuk om iedereen weer te zien en gezellig bij te kletsen. Doris en Lucia kwamen ook nog even langs om iedereen persoonlijk een gelukkig 2013 te wensen en dat we er weer een mooi jaar van moeten maken!
Met goudsmeden zijn we begonnen aan een nieuwe opdracht; weer een armband! Het blijft voor mij lastig dat ik niet rechtstreeks met docent Giovanni kan praten, want ik weet nog niet precies hoe de armband eruit komt te zien. In de handleiding staan meerdere verschillende armbanden afgebeeld en een daarvan gaan wij maken! We begonnen met het platwalsen van draad en maakten daar een rechte strip van. Na een berekening maakten we een cirkel, die op maat en vlak geslagen moest worden. Daarna vijlden we 6 rechthoekjes op maat, die tegen de zijkant van de cirkel gesoldeerd moeten worden. Hiervoor moesten we de cirkel in exact 6 delen verdelen en bleek nog lastiger dan gedacht. Een millimeter afwijking is uiteraard al teveel..!
In de middag heb ik gewerkt aan een presentatie, die we voor moesten bereiden voor kunstgeschiedenis.
Woensdag 9 september ben ik verder gegaan met de armband. Ik soldeerde de 6 stukjes een voor een tegen de cirkel aan. Steeds na elke soldering moesten we controleren of je nog steeds de goede afstanden aanhoudt. Het solderen was snel gebeurd, maar het kostte meer tijd om die kleine stukjes te fixeren en te zorgen dat ze haaks (blijven)staan.
Na alle delen gesoldeerd te hebben, berekenden we de lengte van de strip om een cirkel te maken die over de kleinere heen past. Om een triolet hamerden ik de strip in model en nog iets groter tot deze paste. Vervolgens kon ik de delen vast solderen.
Na een korte lunch thuis, moest ik snel verder werken om mijn presentatie af te maken voor kunstgeschiedenis. We hadden als opdracht gekregen om kort wat over jezelf en je werk te vertellen, alsof je tegen een galeriehouder praat. Zo probeert docent Riccardo een beter beeld te krijgen van alle studenten, en kan hij de lessen daarop aanpassen. 
Zes uur startte de les kunstgeschiedenis en hield iedereen de presentaties. Het meeste wat iedereen vertelde was voor mij niet nieuw meer, aangezien we al meerdere presentaties hebben gehouden. Toch is het weer een leuke opfris beurt en weet je weer wat iedereen gedaan heeft en nu mee bezig is. Na een lange vakantie is de eerste presentatie in het Engels toch weer spannend, maar gelukkig ging het allemaal goed.

10 en 11 september heb ik verder gewerkt aan mijn nieuwe project Upper- en Underworld: waar de boom de symbolische verbintenis vormt tussen twee werelden. Ik begon met het maken van drie grote schilderingen, waar ik probeerde om deze verbinding visueel weer te geven in een boom. Omdat de boom centraal staat, vond ik het passend om met hout te schilderen!! Hiermee kon ik niet zo precies schilderen, maar dat is nou juist waar Ruudt Peters mij vanaf probeert te helpen.
Daarna ben ik in een serie tekeningen op A3 formaat dieper in gegaan op de vormen van bomen en die terug gebracht tot hoofdlijnen. De tekeningen hieronder zijn gemaakt met mijn ogen dicht en linker hand!
Uit deze voorstudies ben ik aan de gang gegaan met het maken van proefjes. Aangezien de boom het uitgangspunt is, wilde ik beginnen met hout als materiaal; het materiaal dat ik prachtig vind, maar waarvan de bewerking minder leuke kanten heeft… Het neemt meer tijd in beslag, voordat je resultaat ziet!


Aangezien mijn vorige project niet zo goed was en meer een materiaalonderzoek, dan het visueel vormgeven van een concept; besloot ik hier extra aandacht aan te besteden. Bij elk object ben ik steeds gaan bedenken wat ik wil laten zien en soms ontstond dat tijdens het werken zelf. Ik probeerde nu meer verschillende manieren uit, zodat ik niet weer te horen krijg dat alle proefjes veel op elkaar lijken! Ben benieuwd naar de reacties volgende week als Ruudt weer vanuit Nederland komt overgevlogen; soms denk je goed bezig te zijn, maar kan je er goed naast zitten!
Zaterdag 12 september ben ik vroeg opgestaan om met de bus naar Fiesole te vertrokken. Vorige week was ik daar ook al om naar hout op zoek te gaan, maar de echte bossen had ik niet gevonden. Thuis aangekomen zag ik dat er vlakbij een nationaal park was, die ik gemist had! 
Via een stijl paatje liep ik langs de, zo altijd vrolijk gekleurde Italiaanse huizen, naar het begin van het nationaal Park Monte Ceceri. Al snel liep ik het bos in met mediterrane cipressen en naaldbomen. Aan de ene kant een ruige rotswand die stijl omhoog rees en aan de andere kant een afgrond met af en toe uitzicht op de Toscaanse binnenlanden. Langs de rotswand zag ik begeven moment een kleine opening, waar zich een grot in vormde. Even later volgde nog een veel grotere donkere grot; nog best wel eng als je daar in je eentje langs loopt op de stille vroege morgen! 
Het pad ging stijl omhoog en het uitzicht werd mooier. De bewolking begon weg te trekken en maakte plaats voor een blauwe lucht met volop zon. Tegen de rotswanden zag ik een mooi groepje cactussen die roze vruchten droegen. Onderweg heb ik mooi hout verzameld en de mediterrane vegetatie bewonderd! Mooie paddestoelen, bijzondere bomen en veel grote dennenappels in de bomen; waar ik helaas niet bij kon.

Na een mooie wandeling kwam ik aan op de de top van Monte Ceceri, ongeveer op 450 meter hoogte. Hier stond een gedenkzuil voor Leonardo Da Vinci, die hier een vlieg experiment uitvoerde met een door hem gebouwde vliegmachine. Heel veel uitzicht was er niet, want een groot deel werd weggenomen door bomen die tegen de helling aangroeide. Het deel waar je wel ver kon kijken was prachtig, groene beboste Toscaanse heuvels tot aan de horizon, olijfboomgaarden en kleine dorpjes.
Op de terugweg vond ik een klein stijl paatje die langs Villa Medici liep en had ik een mooi uitzicht op dit prachtige optrekje.