vrijdag 4 januari 2013

Happy New Year!!!

Na drie gezellige weken in Nederland, brak op zondag 30 december helaas alweer de dag aan om afscheid te nemen en terug te vliegen naar Florence. Na een prachtige vlucht, met helder weer over de wit besneeuwde alpen, kwam ik om 12 uur aan op het vliegveld van Florence. Bij het verlaten van het vliegtuig, kon ik meteen genieten van de Italiaanse zon en blauwe lucht. Weer eens wat anders , na drie weken regen in Nederland!
Oudejaarsdag was aangebroken en daarvoor was ik speciaal een week eerder naar Florence gevlogen! Hoewel ik geen idee had, hoe dat hier gevierd wordt!..
Zondag waren alle supermarkten dicht, dus deed ik vandaag de nodige boodschappen.Bij de grote supermarkt aangekomen bleek ik niet de enige met dit idee, ik heb de supermarkt nog nooit zo vol gezien! Je kon je amper door de gangpaden begeven en moest dus mee lopen met de stroming.
In de middag maakte ik een ronde door het prachtig, nog in kerstversiering geheulde, Florence. Bij de Dom stond een mooie grote kerstboom, geheel versierd met twinkelende lichtjes en het logo van Florence. Daarnaast stond een kerststal.
Opvallend was de drukte van vandaag, ik heb Florence nog nooit zo druk gezien! Heel veel toeristen en volgens mij ook Italianen uit andere delen van het land; die hier allemaal Oud en Nieuw willen vieren!!
Van alle huisgenoten was alleen Donato de afgelopen weken in het appartement gebleven en die vond het dan ook gezellig om weer bij te kletsen. Kerst is geen traditie in China, dus hij vond het leuk en interessant om te horen hoe wij dat vieren in Europa. In de avond kookten we een uitgebreid diner en om half 10 gingen we de stad in voor Oudejaarsavond. 
Deze avond werden er op vijf pleinen concerten gegeven, met aan het stationsplein de grootste. Als eerste liepen we naar dit plein en liepen mee met de grote stroom mensen die daar ook allemaal heengingen. De aftrap werd gegeven door de groep Blue Popsicle en de sfeer zat er bij de menigte al goed in. Toen om half 11 een nieuwe band kwam optreden, zijn we richting Piazza Santissima Annuziata gelopen. Dit gezellige, kleine plein, stond al vol met mensen, een grote kerstboom en de New York Gospel Spirit die uit hun dak gingen op het podium. Tussen de nummers door als: Man in the Mirror van Mickael Jackson, verzorgden ze de nodige preken!! Vijf voor 12 haalde ik de champagnefles uit mijn tas, net als veel anderen op het plein. Klokslag 12 uur wenste iedereen elkaar Felice Anno Nuovo en werd er champagne geschonken. Het Gospel koor, zong er gezellig op los en er was een klein beetje vuurwerk te zien.
We verlieten dit gezellige plein en gingen te voet richting Piazza della Signoria. Onderweg waren er af en toe harde knallen te horen, maar dit was allemaal kinder vuurwerk laag bij de grond. Er hing een gemoedelijke gezellige sfeer in de stad. Ondanks dat alle pleinen vol lagen met gebroken champagneflessen, waren er geen ongeregeldheden te zien! 
In de logica naast Palazzo Vechio speelde het klassieke orkest van Sinfonica Ucraina Di Lugansk. Ze zaten opgesteld tussen de oude beelden. Ik heb nog nooit zo iets bizar meegemaakt: aan de ene kant van het plein werd (af en toe) vuurwerk afgestoken, met klassieke muziek aan de andere kant: bijzondere combinatie!
Aan het einde van het concert bezochten we Piazza della Repubblica waar, na Italiaanse Flamengo, opgetreden werd door Hector Bonafe die met de band Jazzmuziek ten gehore bracht. Aan deze gezellige avond en feestelijk begin van 2013, kwam een einde en we liepen over de sfeervol verlichtte Ponte Vecchio, richting het appartement. Oud en Nieuw in Florence is zeer de moeite waart!

Donderdag 3 januari besloot ik, na een prachtige stadswandeling, de zonsondergang vanaf Piazzale Michelangelo te bekijken. Tijdens oudejaarsavond zag ik hier op de heuvel een grote verlichtte kerstboom staan, en die wilde ik wel eens van dichtbij zien. Het was vandaag bijzonder helder en in de verte keek ik op de besneeuwde heuvels, waar je op een uur rijden van Florence gewoon kan wintersporten! Het was een mooi moment toen het begon te schemeren en ik de verlichting van de stad zag aanspringen en tot slot de twinkelende lichtjes in de grote kerstboom. In het muzikale Florence, ook deze avond weer een gitarist die voor een sfeervolle avond zorgde.

Vrijdag 4 januari had ik een opdracht: het zoeken van hout! Voor mijn nieuwe project Upper and underworld, heb ik de boom gekozen als mythologische verbindingen tussen alle werelden. Vandaag heb ik uiteindelijk rond de 22 kilometer gelopen! Te voet ben ik naar de heuvels aan de andere kant van Florence gelopen en kwam ik uiteindelijk terecht in het oude stadje Fiesole (op 300 meter hoogte). Deze oude stad werd omstreeks 80 v. Chr. gekoloniseerd door de Romeinen en werd later de hoogstad van EtruriĆ«. Het is een rustig klein stadje, tussen twee heuvels gebouwd. Ik bezocht een kerk en klooster op een van de heuvels en daar had je een prachtig wijds uitzicht over Florence en omstreken. In Fiesole scheen de zon, maar in het lager gelegen dal bleef de mist de hele dag hangen. Ik kom dus nog een keer terug op een super heldere dag! Een mooi landschap met cipressen en olijfbomen en sfeervolle villa domineert Fiesole. Onderweg ben ik langs Villa Medici gelopen.
Naast de kerk in het centrum van Fiesole bevindt zich de Archeologische zone die ik bezocht. Hier is een Romeins amfitheater te zien en de resten van een tempel en badhuis. In een gereconstrueerde Romeinse tempel, bevond zich een van de belangrijkste Archeologische musea van Italiƫ. Naast een grote verzameling Romeinse en Etruskische beeldjes, vazen en voorwerpen; was het meest bijzonder de collectie van oude Griekse vazen. Kasten vol en allemaal met prachtige afgebeelden Griekse voorstellingen.
Aan het einde van de dag had ik nog niet heel erg veel hout verzameld en dus liep ik ook weer terug richting Florence. Ik liep door smalle kronkelende weggetjes, stijl naar beneden en vond onderweg nog wat mooie stukken bruikbaar hout. Het was een vermoeiende dag, door alle kilometers die ik gelopen heb, maar toch een zeer de moeite waart!