vrijdag 1 februari 2013

Beitelen in ebbenhout!

Na een heerlijk weekend, was het weer tijd om hard te werken! Maandag 28 januari had ik in de ochtend de tijd om de ring van rivierhout af te maken, waar ik voor het weekend aan begonnen was. Het idee was om een ring te maken die de bovenwereld (de drager) met de onderwereld verbindt. De ring moet niet comfortabel zitten en wordt met 3 vingers gedragen. Aan de zijkant lopen 5 holtes rondom de onderkant, die de hand van de satan symboliseert. De drager wordt dus als het waren verbonden met de hand van de duivel!
Daarna wilde ik nog in een proefje uitproberen wat me eerder te binnen schoot: metaal vloeibaar smelten en over hout heen gieten. Ik wilde een stuk hout volledig voorzien van metaal, maar het smelten van koper schoot niet erg op. Daarna probeerde ik wat makkelijkers, ik wikkelde koperdraad om een stuk hout heen en smolt het metaal vervolgens met de brander. Het proces was erg spectaculair met de mooie verbrandingskleuren en na het verhitten kleurde het koper zwart met oranje en paarse delen!
In de middag had ik een persoonlijk gesprek met Lucia over mijn proces. Ik had 3 nieuwe proefjes om te laten zien en ze was tevreden met het resultaat, vooral de combinatie tussen twee stukken hout. Tips die ik mee kreeg was het werken met mooi, duur hout en om hout te gaan combineren met bijv. giethars. Door een mal te maken, kan je giethars in prachtige vormen gieten en op een interessante wijze combineren met hout. Ik weet nog niet hoe dat moet, maar het lijkt me leuk om te proberen! Tot slot kreeg ik een lijst kunstenaars mee die ik moest bestuderen.
De rest van de middag heb ik daar tijd aan besteed en dat was erg interessant om te doen. Een van de bekendste kunstenaar die met hout werkt is de Italiaan Giuseppe Penone, beroemd zijn de werekn waarbij hij de jonge boom in een oude boom zien.
Dinsdag 29 januari begonnen we met goudsmeden en werkte ik verder aan de armband. Tijdens het strak vijlen en schuren, moest ik toch nog wat kleine naden dicht solderen en daarna begon ik met het maken van twee verschillende maten buis. We zijn eigenlijk een slavenarmband aan het maken, maar dan met meerdere scharnieren!
Woensdag 30 januari ben ik op pad gegaan om hout te kopen. Ik kwam in een prachtige grote winkel terecht waar ik wat speciale gereedschappen kocht als twee vijlen en een bijtel om te kunnen hakken in het hout. Daarna werd ik doorverwezen naar een grote houtloods achter de binnenplaats en daar lagen heel wat mooie planken opgestapeld. In een hok lagen de balken ebbenhout waar ik naar op zoek was, maar je kon helaas geen kleine stukken kopen… 
Op school ben ik toch maar weer aan de slag gegaan met goedkoop hout en bijtelde daar een ruimtelijke vorm uit. Ik bedacht dat een boom ongeveer evenveel takken boven de grond heeft, als wortelen onder de grond en dat de sap stroom het verbindende element is tussen die twee. Dit gegeven heb ik verwerd tot een soort bos van takken. Toen Lucia me in de middag zag werken met dit hout, schudde ze haar hoofd afwijzend: die zuinige Nederlanders ook altijd..! Ik werd dringend verzocht om dat blok ebbenhout tocht te kopen, want anders zou ze me door het midden hakken!
In de avond had ik les van Doris over de sieraden geschiedenis. De belangrijkste sieraden kunstenaars van Nederland hadden we besproken en we gingen vandaag van start met Duitsland. Duitse sieraden makers zijn uiterst bedreven in de technieken en veel goudsmeden spraken me dan ook aan.
Donderdag 31 januari besloot ik om toch maar terug te gaan naar de winkel om het mooie donkere ebbenhout te kopen! Daarna ben ik aan de slag gegaan om een soort gelijken vorm te maken als die van gisteren. Het was echter flik lastig om te hakken in dit hout. Ebbenhout is zwaar en hard, maar tegelijkertijd breken er ook snel stukken af als bij een steen! Ik ben toch maar door gegaan en kreeg er uiteindelijk al wat meer handigheid in. 
In de avond hadden we kunstgeschiedenis van Riccardo en die besprak o.a. hoe hij de les gaat aanpassen op de presentaties die we eerder hebben gegeven. Daarnaast gaan we in groepen discussiĆ«ren en ik zit bij het thema sieraden en schoonheid.

Vrijdag 1 februari was ik de hele dag vrij en die heb ik besteed aan het hakken in ebbenhout. Tijdens het werken moest ik steeds denken aan een tekenfilm die ik vroeger gezien heb, waar een beeldhouwer even niet oplet en de neus van de sfinx eraf bijtelde! Meerdere keren sprongen er stukken hout weg, die ik had willen laten staan… Na het hakken begon ik met afwerken, wat een hele klus was...
Aan het einde van de middag begon Doris met een weekendcursus over een soort haaktechniek met metaaldraad. Het was leuk om een keer werk van haar op tafel te zien.