zondag 27 januari 2013

Het veld der wonderen!

Zaterdag 26 september begon fris na nachtvorst, maar met een prachtige heldere hemel en de zon in aantocht. Ik ben vroeg opgestaan voor een excursie waar ik al de hele week naar uitgekeken heb: naar Pisa! Na een uur kwam de trein aan op het centraal station en liep ik te voet richting het veld der wonderen: de Campo dei Miracoli.
Ik liep langs Orto Botanico, waar ik een blik kon werpen op een van de oudste botanische tuinen van de wereld; aangelegd door Cosimo de'Medici'. Achter de boomtoppen zag ik de beroemde scheve toren van Pisa verschijnen. 
De eerste aanblik op het plein der wonderen, met de scheve toren van Pisa, de Dom en doopkapel is bijzonder mooi. De zon scheen al fel en de gebouwen tekende mooi af tegen een diepblauwe lucht. Drie jaar geleden was ik hier voor de eerste keer, maar toen stond de toren van Pisa helaas voor een deel in de steigers. Vandaag kon ik eindelijk dit beroemde bouwwerk in volle glorie aanschouwen! 
Ik begon de dag met het beklimmen van de scheven toren. Direct bij het binnengaan van de toren, voel je al de enorme scheefstaand, het blijft speciaal. Tijdens de rondleiding kregen we eerst een aantal feiten te horen: de scheven toren van Pisa is ruim 2 meter in de grond gezakt en staat bijna 4 meter uit het lood. De toren bleef scheef zakken en zou omvallen als er niks gedaan werd (toeristen mochten al die tijd gewoon naar boven!). Na een restauratie van 20 jaar staat de toren iets rechter, stabiel en is het aangeslagen marmer schoongemaakt. 


Daarna klom ik via de wenteltrap naar boven, waar je een prachtig uitzicht hebt over het plein met de marktante gebouwen, Pisa en aan de andere kant de besneeuwde bergtoppen. Met het heldere weer, kon je heel ver kijken. Terug afgedaald, besloot ik om de Dom van binnen te bekijken.
Na alle kerken die ik in Florence bezocht heb, kan het alleen maar tegenvallen, maar ik werd blij verrast door veel pracht en praal. Lange rijen met zuilen, deels uit de antieke oudheid scheiden het schip met de dubbele zijbeuken. De kerk hangt vol met schilderijen en verder trekt het gouden mozaïek de aandacht en de ovalen beschilderde koepel. Het pronkstuk is de preekstoel van Giovanni Pisano, dat wordt beschouwd als een van de hoogtepunten uit de Gotische beeldhouwkunst van Italië. Deze is links te zien op de foto hieronder. Daarnaast hangt in het midden een bijzondere bronzen lamp. Het verhaal gaat dat de beroemde geleerde Galileo, door het observeren van het heen en weer bewegen van de lamp, de wetmatigheid van slingerbewegingen op het spoor kwam.




Voor ik aan mijn lunch begon, ben ik nog de Battistero ingegaan, bekend als de grootste doopkapel van de wereld en beroemd om de fabuleuze akoestiek. Van binnen was het gebouw niet zeer indrukwekkend en muisstil! Ik maakte een rondje door het gebouw en kwam er toen achter dat je naar boven mocht via een smalle trap in de muur. Vanaf de bovengalerij had je een mooi zicht op de kapel en op de Dom, met daarachter de scheven toren. Toen werd ik uit het niets verast door een demonstratie van de bijzondere akoestiek gegeven door de portier. Iedereen luisterde muisstil naar het prachtige geluid dat door de kapel heen galmde, het was echt bijzonder mooi om mee te maken!




Na de lunch bezocht ik de Camposante, de begraafplaats. Het verhaal gaat dat de aartsbisschop Ubaldo de'Lanfranchi hier aan het beging van de 13e eeuw enkele scheepsladingen heilige aarde van de berg Golgotha liet storten en dat deze goede aarde, de lijken van vooraanstaande Pisanen, in één dag tot skeletten maakte!


Naast graftombes en Romeinse sarcofagen, waren de mooiste kunstwerken de 14e/ 15e eeuwse fresco's. Hierboven is een detailopnamen te zien van de beroemdste fresco uit het gebouw: de Triomf van de Dood. In vroegere tijden was de Camposante een geliefde plek voor studenten om meer te leren over de grote kunstwerken uit het verleden.
Het laatste gebouw dat ik aan dit plein bezocht, was het klooster waar nu een museum in gevestigd is. Hier zijn de originele beelden te zien die van de voorgevel van de dom zijn verwijderd en de vele kerkschatten. De fresco's van de begraafplaats verkeerden in een slechte staat en daarom was het leuk om in het museum nauwkeurig gemaakte schildering te zien van de afbeeldingen. 
Vanaf de eerste verdieping van het klooster had je een prachtig uitzicht over de tuin, met daarachter de scheven toren van Pisa en de Dom. 
Na al deze prachtige bezichtigen heb ik een ronde gemaakt door de stad, langs de ruïne van een oud Romeins badhuis, sfeervolle pleinen, een aantal kerken en paleizen en mooie winkelstraten. Pisa is echt mooier dan ik van te voren verwacht had.
Tot slot ben ik terug gegaan naar het veld der wonderen om de zonsondergang mee te maken. Een prachtige gele gloed scheen over de witmarmeren bouwwerken heen en gaf weer een hele andere aanblik. Een mooie, lange dag in Pisa kwam ten einde.