zondag 20 januari 2013

Kunstschatten

Zaterdag 19 januari ben ik in de ochtend door de stad gelopen,langs de markt van San Lorenzo met de velen leren tassen en kleding, op naar de overdekte markt Mercato Centrale. Hier was ik al een aantal keer langsgelopen, maar ik ben hier nog nooit binnen geweest. Dit soort overdekte markten heb ik al vaker gezien in mediterrane en tropische landen, maar het blijft leuk om te zien. Hier veel groenten, fruit en Italiaanse specialiteiten als hammetjes, kazen en specerijen. Even geen toeristen om me heen, maar alleen Florentijenen die hier de wekelijkse bootschappen kwamen doen.



Daarna ben ik richting de Santa Maria Novelle kerk gelopen. De foto bovenaan de blog komt van vorig jaar, want het was vandaag een grauwe regenachtige dag!
Tijdens het bezoeken van de grote musea in Florence kwam ik veel kunstwerken tegen uit deze kerk en klooster, dus ik wilde graag eens een kijkje binnen nemen. De kerk behoord tot een van de 3 oudste kerken van Florence en de marmeren voorgevel is de oudste van de stad. Van binnen was het heerlijk rustig en er waren prachtige kunstwerken te zien; schilderijen, beelden, fresco's en  glas in lood. De meeste kunstwerken dateren uit de 14e eeuw, toen de pest heerste in Florence en rijke stedelingen de Zwarte Dood probeerden te bezweren door gulle schenkingen. In deze tijd liet een groep adellijke mannen en vrouwen zich insluiten in de kerk, om al het contact met de dodelijke ziekte te vermijden! In de vele kapellen waren prachtige fresco's te zien van vooraanstaande kunstenaars.

Een van de beroemdste fresco's in de kerk, is de Drievuldigheid van Masaccio uit 1428. Dit kunstwerk uit de vroege Renaissance is beroemd vanwege de vooruitstrevende schildertechnieken. Masaccio maakte een begin met het consequent toepassen van de perspectivische dieptewerking en een foto is te zien links onder: Jezus aan het kruis gespijkerd.   






Links van de kerk bevind zich het klooster met meerdere patio's en daarom uitgestrekte kruisgangen versierd met fresco's en vele grafstenen van de mensen die er begraven liggen. Aan de noordzijde bevond zich nog een prachtige, met fresco's versierde kapel, uit 1350. Hier is de duoma al afgebeeld met koepel, terwijl dat laatste nog gebouwd moest worden! Een klein deel van het klooster was opgesteld en daar waren wat kerkelijke gebruiksvoorwerpen tentoongesteld als zilverwerk en kledij. 


Zondag 20 januari ben ik naar het Archeologisch museum gegaan. Dit museum bevat een van de mooiste Etruskische kunst van Italië en daarnaast nog een grote collectie Egyptische schatten die uit een Frans-Italiaanse expeditie van 1828-1829, naar hier zijn gehaald. De Grieks- Romeinse afdeling was gesloten.

De benedenverdieping gaf een goed beeld van de Etrusken, de vroegere bewoners van Italië; met de vele gebruiksvoorwerpen als potten, pannen enz. Op de eerste verdieping was een prachtige collectie bronzen beeldjes te zien, die in een paar grote kasten stonden uitgestald. Van de grote beelden was de beroemdste de Chimaera uit de 5e eeuw v.Chr. Het beeld steld een mythisch wezen voor met het lichaam van een leeuw, met drie koppen: van een leeuw, geit en slang. Daarnaast de Arringatore, een beeld van Minerva uit de 1e eeuw v. Chr (links op de foto). 
De Egyptische schatten in het museum waren mooier dan ik verwacht had en uitgestald in meerdere zalen. Een rijkelijke collectie aan stenen met hiërogliefen, beelden, gebruiksvoorwerpen, mummies en sarcofagen. Het pronkstuk van het museum was de krijgswagen uit de 14e eeuw v. Chr. Door de zuurstofarme atmosfeer van de oude graftomben in de woestijn, zijn de vele kunstschatten zo goed bewaard gebleven. Het was ongelooflijk om te zien, want veel van de kunstwerken zagen er helemaal niet zo oud uit. Voor het eert in mijn leven heb ik een echte mummie gezien, omwikkeld met doeken en al, in een sarcofaag!

De Romeins/ Griekse verdieping was gesloten, maar de Etruskische- en Egyptische collectie was al zeer de moeite waard.