zondag 5 mei 2013

Oranje




Maandag 29 april heb ik tijdens goudsmeden de armband afgemaakt. Hij zit in elkaar en geklonken, maar het blijft een armband van messing en dus niet heel erg mooi!
In de middag ben ik begonnen aan de voorbereidingen voor het voltooien van mijn foam ringen project. Als eerste maakte ik een reeks vierkant messing draad, om te proberen wat voor effect dit heeft op de vorm en wanneer deze door een laag foam bedekt is.
Ik was tevreden met het resultaat, dus ik ben klaar om de 'final' ring te maken!
Dinsdag 30 april: koninginnedag en inhuldiging van Koning Willem-Alexander!
Helaas zit ik in Italië, dus niks van dit alles… Gewoon een dag had werken op school, maar om een beetje in de stemming te komen heb ik wat oranjes aangedaan! 
In de ochtend begon ik met het gieten van zilverstaven en maakte vervolgens vierkant zilverdraad. Toen ik ruim 30 gram aan zilverdraad gemaakt had, begon ik met het vormen van de ring. Met tangen en mijn hand boog ik de draden in elkaar en combineerde vorm elementen uit de proeven die ik eerder gedaan had. Uiteindelijk zaten alle elementen in de vorm verwerkt die ik nodig had om het karakter van een bitch uit te beelden en daarnaast een Chinese lampion vorm aan te houden. Voor ik de vorm met foam kon gaan bedekken, beitste ik eerst nog het zilver zwart.

  

Tijdens de lange lunchpauze keek ik op mijn laptop live mee naar de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, een bijzonder moment!
In de middag maakte ik de ring af, de zon scheen volop, dus ik kon lekker buiten werken. Ik smolt voldoende foam, kleurde dit oranje/ rood en besteedde geruime tijd om de foam naar mijn zin om de vorm te draperen. Daarmee is vandaag eindelijk een van mijn twee projecten voltooit! Het is een bijzondere, grote ring geworden, maar sluit goed aan bij mijn concept en dat was de bedoeling. Ik ben blij met het eindresultaat.
Heel Nederland viert koninginnedag, maar ook in Florence bleek onverwacht een grote festiviteit te zijn: Notte Bianca Firenze (De Witte Nacht). Deze feestelijke avond luidt de dag van de Arbeid in, op 1 mei. 
Florence was nog drukker dan de drukte die ik tijdens Oud en Nieuw heb gezien. Verspreid over de hele stad waren de winkels tot middernacht open en werden er hapjes en drankjes uitgedeeld. Op de grote en kleine pleinen waren er optredens van muziek, toneel en dans, maar ook op de straten werd er volop muziek gemaakt. Met de huisgenoten, Donato en Monica ben ik de stad in gegaan. We waren op weg naar de Dom en passeerden een dansende menigte bij Palazzo Pitti, een blaasinstrumenten orkest bij de Ponte Vecchio en diversen kleinere bands. 
De hoofdstraten waren zo druk dat je je alleen kon mee laten voeren door de stapvoets wandelende menigte. Er was geen doorkomen aan om naar de Dom te lopen, dus namen we een zijstraat naar Piazza della Signoria. Hier was een bijzonder installatie opgesteld van schommels; geen gewone schommels, maar een variant met klokken en bellen! Vrolijk schommelende mensen, maakten dus met elkaar een prachtig bellengeluid dat over het plein heen galmde.
We vervolgden de wandeling door een smal steegje, waar een feest vierende Italiaanse menigte de weg blokkeerde. Het steegje was helemaal hysterisch dicht geslipt, met een dj en dansers op een klein podium! Het geluid stond zo hard, dat we maar snel gepasseerd zijn, ongelooflijk dat de vele Italianen daar konden blijven staan…
Bij de Dom was een verbluffend optreden van een Italiaanse zanger met gitaar.
We maakten een rondje om de Dom en via smalle straten kwamen we bij een chique gebouw uit. Het bleek een theater te zijn, de oudste van Italië en om 12 uur startte er een gratis rondleiding! Na het bezichtigen van het prachtige theater, vervolgden we de rondleiding met de ruimtes achter de schermen en kregen we meer te horen over de geschiedenis vanaf het balkon in het theater. Leuk was het om te zien hoe het podium van achter de schermen eruit ziet, met de verschillende decorstukken die omhoog en omlaag getakeld kunnen worden. Verder bezochten we de repetitieruimtes en het appartement van de beroemde Italiaanse componist die hier lang gewoond en gewerkt heeft. Op de zolder en buiten op het balkon met een magnifiek zicht op de Dom, werd er een kort toneelstuk opgevoerd. Een bijzondere rondleiding, waar we allemaal blij mee verrast werden!     
Weer een stuk gelopen te hebben, was er een ritmische vuurshow op straat, met spectaculaire vuurspuwers!
Op een avond als deze laat Florence maar weer eens zien een kunststad bij uitstek te zijn. De belangrijkste musea waren tot zeer laat op de avond open en een aantal zelfs tot de volgende ochtend en allemaal gratis. Op de terugweg naar huis, besloten we om toch nog Palazzo Vecchio te bezichtigen. Wanneer ben je nou in  de gelegenheid om 3 uur in de ochtend nog een museumbezoek te starten? Dus bijzonder om een keer meegemaakt te hebben.
 Anders dan je misschien zou verwachten was het nog hartstikke druk in het museum, zelfs drukker dan toen ik er overdag was. In de grote zaal begon een Italiaan spontaan een pianostuk te spelen en veel mensen bleven aandachtig luisteren. Hoewel ik het museum al een keer gezien had, was dit tot erg bijzonder. Tijdens de avond hangt er een bijzondere mysterieuze lichtval in dit oude Medici Paleis. Veel ramen waren geopend, vanwaar je uitkeek over de sfeervol verlichtte stad en de beroemde gebouwen.
Op weg naar huis zagen we de licht installatie op de Ponte Vecchio, die de leus voor de avond en de dag van Arbeid verkondigde: BE HAPPY! 
Na een geslaagde avond-ochtend, kwamen we om kwart voor 5 weer thuis in het appartement!
Woensdag 1 mei was het de dag van de arbeid, de dag dat iedereen geniet van een vrije dag en de winkels dicht zijn… In tegenstelling tot mijn huisgenoten, moest ik gewoon naar school; Alchimia doet niet aan extra vrije dagen.
Vandaag heb ik verder gewerkt aan mijn project met giethars en ebbenhout, maar door de korte nacht was het geen hele productieve dag.
Donderdag 2 mei heb ik in de ochtend gewerkt op de computer. Ik heb een logboek bijgehouden voor mijn ringen project en die wilde ik gaan uittypen. Ook heb ik foto's gemaakt van mijn sieraden, want dat was een opraakt voor Lucia.
In de middag hadden we met de klas een gesprek met Lucia. Zij vertelde wat nodig was voor het afronden van de opleiding, met namen voor de klasgenoten die de bachelor of master doen. Daarnaast vertelde ze dat ons werk dit jaar zal komen te liggen op de beurzen Joya in Barcelona en Het Sieraad in Amsterdam. Daarvoor moest het een en ander geregeld worden. Meesterstukken kosten tijd om te maken en zijn duur en daarom kregen we de opdracht om alvast na te denken over 'edition pieces'. Dit zijn vereenvoudigde sieraden die dus voor een goedkope prijs over de toonbank kunnen. Hierdoor ben je ook in staat om meer sieraden te maken, zodat je niet uitverkocht op een fair staat. 
Van iedere student wordt er een foto ingestuurd die gekozen kunnen worden voor in de catalogus, het is dus belangrijk dat de kwaliteit goed is en de achtergrond wit. 
De foto die Lucia van mij uitgekozen heeft, was die van een object. Mijn eerste opdracht is dus om deze te voltooien tot een sieraad!
Vrijdag 3 mei startte we met de workshop van Christophe Zellweger; een sieraad kunstenaar uit Duitsland waarvan ik al mooie sieraden had zien liggen op de beurs Schmuck.
De eerste dag hebben we intensieve groepsgesprekken gevoerd. Christophe besteedde vandaag aandacht aan het ontdekken/ kennen van je eigen kwaliteiten, vertelde over zijn praktijkervaringen als kunstenaar en we kregen de opraakt om een recensie te schrijven over, een door hem aangewezen, klasgenoot. Ik schreef een stuk over Azahara uit Spanje en zij over mij en Christophe vond dat wij het allebei goed gedaan hadden. De tekst wekt nieuwsgierigheid op bij de lezer, om het werk te gaan bekijken. In de avond deden we buiten een opdracht waarbij het dragen van sieraden centraal stond. Iedereen mocht een sieraad aan een ander geven en bekijken hoe deze gedragen moet worden. Het idee erachter was, dat je je bewust moet zijn dat een sieraad gedragen wordt en dat het goed is om te zien wat effect daarvan is. Aan het einde van de dag ging iedereen positief naar huis na een geslaagde eerste dag. Christophe is echt een hele goede docent, waar je veel van kunt leren.
Zaterdag 4 mei waren de individuele gesprekken in groepen van 3. Twee klasgenoten zitten bij het gesprek, om te kijken of het klopt wat Christophe zegt.
Ik was pas in de middag aan de beurt, dus begon deze dag met het maken van de broche sluiting onder het object die ik eerder gemaakt had. Eerst volgde het nodige denkwerk, omdat ik ditmaal de sluiting meer wilde integreren met de vorm. Toen ik bedacht had hoe ik het wilde gaan doen, ben ik aan de slag gegaan.
In de middag had ik het gesprek, die net als bij iedereen, erg verwarrend was. Christophe had begrepen dat ik geen bachelor of master doe en dus eigenlijk niet aan een verplichtte opdracht vast zit. Daarom leek het hem een goed idee om aan een nieuwe opdracht te beginnen! Omdat ik erg op het materiaal gefixeerd ben, vond Christophe het een goede opdracht voor mijn om sieraden te maken op mm niveau: dus zogoed als geen materiaal! Zelf zag ik dit idee niet zo zitten, met nog 6 weken voor het einde…
Mijn ringen project was al afgesloten en ik kreeg te horen dat hij het concept erg goed vond en een interessant eindresultaat. Over het andere project vertelde Christophe dat hij het gevoel had dat ik het eindresultaat al bereikt had.
Toen we laat op de avond de school verlieten,zijn we met een groepje van de klas naar Piazza Santos Spirito gegaan, waar we buiten aan dit gezellige plein een pizza aten en keken naar een voorstelling van een groep ritmische capoeira dansers!
Zondag 5 mei was de laatste dag van de workshop. Iedereen was geschokt en verward door de adviezen van Christophe, omdat het weken aan experimenteren kost om zijn raadt op te volgen. Vandaag had iedereen slechts 15 minuten een gesprek met hem, maar in deze korte tijd werd je weer helemaal op de rails gezet! Ik kreeg de tip om het mezelf makkelijker te maken. Mijn sculptuur achtige sieraden kosten veel tijd met maken en het object met de gaten zag Christophe als een goed nieuw begin. Ik kreeg de tip om langer door te gaan met boren en frezen tot het blok uit elkaar valt. Als een boom die neergehaald wordt en verteerd wordt door insecten, blijven er dan alleen nog resten over en die vormen dan allemaal kleine sieraden. Uit een blok giethars en ebbenhout, haal je dan misschien wel 10 kleine sieraden. Het object met de gaten die ik gemaakt had, lijkt op een steen en om ideeën op te doen ben ik naar het natuur historisch museum te gaan voor de Kristallen collectie.
Om 3 uur ben ik van school weggegaan, omdat ik niet verder kon werken. Ik moest namelijk weer frezen in het ebbenhout en daar zullen de buren niet blij mee zijn vanwege het harde geluid.

Het object met de gaten die ik gemaakt had, lijkt op een steen en om ideeën op te doen ben ik naar het natuur historisch museum te gaan voor de Kristallen collectie.



De tentoonstelling was bijzonder goed opgezet. Na een inleidende tekst moest je je weg vervolgen door een zwart doek die het zicht naar de volgende ruimte verborgen hield. Hierdoor was het des te spectaculairder, wanneer je bij het openen de ruimte zag die geheel gevuld was met grootste en mooie kristallen; uitgelicht door felle spots. Het museum herbergt de bijzondere Giazotto kristallen collectie en een van de meest speciale stukken was de 'The Emperor of India' een aquamarijn die met 10 kg, de grootste ongeslepen kristal in de wereld is.