zondag 14 april 2013

Vakantie voorbij - weer aan het werk!

Dinsdag 9 april was het weer tijd om naar school te gaan! De super vakantie zat erop en we begonnen deze ochtend met goudsmeden. Ik werkte verder aan de armband, al waren we allemaal meer bezig met het bespreken van de vakanties!
Na de lunch hadden we een lezing die werd gegeven door de Italiaan Porciatti. Hij is restaurateur van oude boeken en kon ons alles vertellen over het werken met leer en perkament. Tijdens de interessante powerpoint presentatie met foto's, besprak Porciatti stap voor stap hoe een oud boek uit elkaar wordt gehaald en weer wordt opgebouwd. Bij het boekbinden en het maken van de kaft komen veel meer technieken kijken dan je in eerste instantie zou denken; echt vakwerk.
In de avond gaf Doris kunstgeschiedenis, waar ze vertelde over haar bevindingen van de beurs Schmuck en concludeerde dat het niveau van sieraden dit jaar hoger was dan vorig jaar. De beurs liet zien dat de sieraden weer kleiner worden en meer echt een sieraad zijn, dan een draagbaar object. 
Daarnaast vertelde Doris over haar bezoek aan Amerika, waar ze twee belangrijke scholen bezocht, lezingen en een workshop gaf en interessante musea bezocht.
Woensdag 10 april stond er voor een groot gedeelte van de dag geen les op het programma en dus kon ik verder werken aan mijn projecten. Aangezien ik de laatste week voor de vakantie veel aan mijn ringen project gewerkt heb, ben ik vandaag verder gegaan met het Upper and Underworld project. Ik had een stuk ebbenhout in een mal gestopt en met giethars overgoten. Vandaag freesde ik het object in vorm, waarbij het giethars en ebbenhout meer in elkaar overlopen. 
In de avond vervolgde Doris de les kunstgeschiedenis met interessante informatie over Zwitserse sieraden kunstenaars en een aantal Duitse die ze eerder vergeten was. Luid lachend zoals alleen Doris dat kan, concludeerde ze dat ze een van Duitslands meest belangrijke kunstenaars vergeten was: Bernhard Schobinger. Hij was de eerste die gebruik maakte van gevonden voorwerpen in sieraden, bijv. coca cola glasscherven.

Donderdag 11 april stond er aanvankelijk een les van Lucia op het programma, maar door een ongelukkige valpartij van een week eerder met een gebroken botje tot gevolg, ging deze niet door.
In de ochtend ben ik begonnen om een vorm van ebbenhout en giethars, te voltooien tot sieraad. Aangezien de ondergrond geen metaal is, moest ik eerste nadenken hoe ik de brochering wilde maken en bevestigen. Uiteindelijk heb ik deze gemaakt van zilver en staal.

De klas had behoefte aan een groepsgesprek over de projecten, zonder docenten en dat deden we deze middag. Ik wist hoe ik verder wilde met mijn Upper and underworld project, dus vroeg vooral de mening over mijn ringen. 
   Ik kreeg complimenten over het materiaalgebruik. Ik heb de foam namelijk een huid/ spieren/ vliesachtige structuur weten te geven en de meeste klasgenoten vroegen zich dan ook af wat het materiaal was. De klas koos een van de ringen uit die zij de beste vonden en dat was de ring met een dunne/ bijna transparante laag foam. Met de ringen beeld ik het karakter van bitches uit, met het gebruik van de lampion als symbool. Bitches reageren vaak hatelijk, agressief; onder het motto: aanvallen is de beste verdediging. Hierdoor hoeven ze echter niet hun emoties te tonen. 

Lampionnen hebben een holle vorm, waarmee ik het verbergen van emoties benadruk. Het kattige en soms hatelijke gedrag van bitches is veelal om zelf niet als eerste te worden gekwetst; dus een vorm van bescherming, net als de huid voor de mens. Daarom creĆ«ert ik een huidachtige laag om de lampionnen, om dit te benadrukken. De oranje kleurt refereert enerzijds naar de huid, de Chinese lampion en natuurlijk het vurige/ uitgesproken karakter van de bitch.

   Vrijdag 12 april werkte ik verder aan de brochering onder een van mijn objecten en begon ik met het maken van een tweede broche. Verder werd er vandaag een lezing gegeven door de Amerikaanse kunstenares Amy Tavern. Het was interessant om haar verhaal te horen over uiteenlopende werkzaamheden en haar kijk op sieraden. In het weekend was het volop zonnig en heerlijk weer, maar helaas stond er veel huiswerk op het programma.
   Zaterdag 13 april had ik in de middag een gesprek over een presentatie voor kunstgeschiedenis met klasgenoot Lavinia en docent Riccardo. Op zijn Italiaans hadden wij dat gesprek op een terrasje aan een gezellig plein met een kop koffie. Lavinia en ik moeten aankomende week een presentatie houden over 'Beauty' en we kregen allebei 2 kunstenaars die dat op een andere manier benaderen. Ik kreeg de bekende kunstenaars: Jeff Koons en Pipilotti Rist. Nog meer huiswerk dus! 
   Zondagochtend 14 april ben ik naar het Museo di Zoologia 'La Specola' geweest, op aanraden van een klasgenoot. In het pand zijn twee musea gevestigd, een over edelstenen en een over opgezette dieren, vogels, vissen en een bijzondere collectie anatomische wassen beelden. Ik had niet veel tijd, dus ik deed alleen het laatste museum. Interessant om te zien waren de opgezette vlinders en andere insecten, paradijsvogels, apen en kolibries. Uiteraard ook een grote collectie Afrikaans wild, maar wanneer je deze in het echt gezien hebt; interesseren je de opgezette versies niet meer! Ik verzamel zelf schelpen en daar lagen ook bijzondere soorten van uitgestald, dat blijft altijd leuk om te zien. Omdat ik lampion ringen maak met een huideachtige afwerking, kreeg ik de tip van Enrica om de anatomische wassen beelden te bekijken. Deze bijzondere collectie is gemaakt tussen 1775 en 1814, door een kunstenaar in combinatie met een fysioloog; om studenten wegwijs te maken naar de anatomie van mens en dier. Het toeristenboek van mij beschrijft heel passend: 'ook de hedendaagse bezoeker kan er het een en ander van opsteken, maar u dient wel over een sterke maag te beschikken: de opengewerkte lichaamsdelen van was, die als stukken vlees op tafels liggen uitgestald, doen bedrieglijk echt aan!'. 

   Tribuna di Galileo was een zaal gewijd aan deze grote en beroemde Florentijnse wetenschapper. Beroemde kunstenaars uit het verleden hebben rond 1841 meegewerkt aan het maken van prachtige fresco's en een imposant beeld van de wetenschapper zelf.
   In de avond heb ik nog een wandeling gemaakt om te genieten van de hoge temperaturen en prachtige zonsondergang. Er staat een zomerse week voor de boeg met heel veel zon en misschien zelfs al 27 graden!