Maandag 19 november was een ingeroosterde vrije dag, om verder te werken aan je project. Mijn project: Underworld: Hidden Beauty kreeg vorig week een nieuwe impuls door het gebruik van cement, foam en hout. Geïnspireerd door lava en grotten, kwam ik op ideeën voor nieuwe vormen en technieken om met cement te werken. Ik gebruikte het gegeven dat lava over andere materialen heen stroomt, wanneer het bij een vulkaanuitbarsting naar buiten komt en dacht aan de wijze waarop druipsteengrotten worden opgebouwd. Door cement dun aan te mengen, kun je dit effect een beetje nabootsen.
Vorige week was het er nog niet van gekomen om een sieraad te maken uit de eerste serie proefjes en daar ben ik vandaag als eerste mee begonnen. Ik had vorige week een object gemaakt, waarbij de vormgeving geïnspireerd was op stromende en gestolde/ lava. Deze heb ik omgebouwd tot broche. Aangezien ik imitatie bladgoud had gebruikt in dit object en ik daar nu een sieraad van maak; besloot ik om deze te vervangen voor de echte variant. Het was een heel gepeuter, maar uiteindelijk was al het bladgoud, zo goed als eraf.
In de middag had ik met Doris een gesprek over het verloop van mijn project en presenteerde mijn nieuwe serie cement objecten en eerste sieraad. Het is eerste wat ze zei was: AFSCHUWELIJK!!! het bladgoud vond ze verschrikkelijk, of dit nu echt of nep is. Ik had het gebruikt om een soort goudmijn idee uit te beelden, maar daarvoor had ik beter echte grillige stukken goud kunnen gebruiken. De objecten die ik gemaakt had zonder bladgoud, vielen gelukkig wel in de smaak! De broche, waarvan ik net het imitatie bladgoud had verwijderd, vond Doris klaar en daar mocht ik niet meer aan verder werken. Wanneer je midden in een proces zit, is dat lastig om te stoppen, maar je moet ook weten wanneer iets extra's een toegevoegde waarde heeft en wanneer niet. Interessant vond Doris het 'Hidden Beauty' gegeven dat ik uitgewerkt had in verschillende materialen aan het boven en onderkant van een object. Bijv. cement aan de bovenzijde en hout of gekleurde foam aan de onderzijde. Ik kreeg de opdracht om hier op door te gaan en om nog twee objecten om te bouwen tot broche. Bij een van de broches leek het Doris leuk om een rode robijn verstopt aan de achterkant te zetten!
Dinsdag 20 november hadden we in de ochtend goudsmeden. Alle buisjes waren nu met draad aan elkaar verbonden en vandaag ik kon deze nu aan een kant vast solderen met de microflame. Dit is de eerste keer dat ik de microflame gebruik op school, dus ik moest nog even wennen. Het moeilijke is dat we een soldering moeten doen op een plek waar veel soldeernaden bij elkaar zitten. Mijn eerste soldering ging dus ook mis en ik had twee buisjes aan elkaar gesoldeerd. Ik kreeg de tip om minder soldeer te gebruiken, maar daardoor waren de solderingen niet stevig genoeg. Daarna smeerde ik polijstvet tussen de buisjes, kon ik meer soldeer gebruiken en ging het soldering verder goed! Tussendoor werkte ik verder aan het maken van de brochering voor twee nieuwe broches. Bij de eerste broche gebruikte ik staaldraad en dit kon ik makkelijk vast smelten in de foam. Bij de twee nieuwe broches had ik zacht hout als ondergrond en dat was lastiger. Ik probeerde om het staaldraad met twee componenten lijm vast te zetten, maar dat bleek later niet sterk genoeg. Er zat dus helaas niks anders op dan het staaldraad door de broche, naar boven te laten uitsteken en daar opnieuw cement overheen te gieten. Uiteraard krijg je dan kleur verschillen, maar na een tweede poging cement aanbrengen kreeg ik het gewenste resultaat. Na het uitharden van het cement, zat de brochering stevig bevestigd en werkte goed!
Woensdag 21 november ben ik verder gegaan met nieuwe proefjes. Ik probeerde verschillende technieken uit, om te kijken wat voor effect dit heeft op de kleur van het cement. Tijdens de lunchpauze ben ik naar Ford Belvedere gelopen om daar in de buurt te zoeken naar hout van olijfbomen. Het was lastig om in de stad iets te vinden, maar uiteindelijk vond ik toch een paar bruikbare stukken prachtig hout.
In de middag probeerde ik wat nieuws uit. Druipsteengrotten worden laagje voor laagje opgebouwd en ik bedacht dat ik de cement ook heel dun kan maken om zo over een object heen te gieten. Ik hing 3 foam objecten op, waarvan de vorm me deed denken aan een grot en overgoot deze met een dun laagje cement. Toen de cement uithardde zag ik dat de kleur van het cement veel lichter bleef en ik vond het contrast mooi met de kleur van de foam die je in kleine gaten kon zien.
Donderdag 22 november maakte ik de eerste broches af, zie de foto van boomschors met zwart cement. Over de ander broche was ik nog niet tevreden, omdat de nieuwe laag cement een hele andere kleur en structuur had dan de onderlaag. Dit heb ik vandaag hersteld. Verder had ik een ronde grot achting vorm gemaakt van foam, waar ik een ring in zag! Ik maakte de ronde opening voor de ring en maakte een koperen ring om daar doorheen te steken. Vervolgens heb ik onder hitte met de föhn, de ring met de foam versmolten. De volgende stap was het overgieten met cement. Ik wilde snel resultaat zien en besloot om te proberen de cement te drogen met de föhn. Hierdoor ontstond er echter een nieuw effect en dat was dat er druppels foam door de laag cement omhoogkwamen: de 'Hidden Beauty' geeft een klein beetje prijs!
In een volgend proefje verhitte ik een object van cement op hout en door het verbranden van het hout ontstond er een nieuwe interessante vorm.
In de avond gingen we met de hele school naar Galleria Alessandro Bagnai in het prachtige Palazzo Ricasoli om de opening bij te wonen van de collectie sieraden van Manfred Bischoff. Deze oud Alchimia docent en bekende goudsmid wordt gerekend tot een van de beste van Europa en ik was dan ook verrast en erg onder de indruk van zijn werk. Het thema was: 'Helpless in gold' en bestond uit een reeks grote gouden sieraden, sommigen gecombineerd met koraal. De sieraden werden gepresenteerd tegen een witte achtergrond met een titel. Er werd champagne uitgereikt en Lucia introduceerde ons allemaal aan Manfred Bischoff. Hij stond verbaasd van alle verschillende nationaliteiten bij elkaar in een ruimte! Helaas is hij erg ziek en het was daarom alleen al bijzonder dat hij bij de opening aanwezig was.
Vrijdag 23 november werkte ik verder aan de armband. Alle solderingen waren gedaan en nu kon ik het overtollige, vast gesoldeerde draad in de buisjes wegfrezen. Daarna mocht ik beginnen met de sluiting. Een priegelwerkje, bestaande uit buigwerk, frezen en nieuwe lastige solderingen.
In de middag had ik tijd om bootschappen te doen, voordat om 6 uur de les kunstgeschiedenis begon. Doris ging verder met de belangrijkste sieradenmakers van Nederland en deze lezing is voor mijn dus extra interessant!
Dit weekend helaas geen leuke uitstapjes in Florence, nog twee weken en dan is het kerstvakantie: veel huiswerk dus..!