zondag 30 september 2012

Palazzo Pitti

Vandaag heb ik Palazzo Pitti bezocht, de voormalige residentie van de beroemde familie de Medici! Wat een ongelooflijk mooi paleis, vol met rijkdommen aan beelden, schilderijen, fresco's, meubels en assesoires. 
Vanwege het culturele weekend waren alle musea in het paleis gratis geopend en dus maakte ik het plan om met de huisgenoten daar naartoe te gaan.
Maria uit Spanje lukte het niet om op tijd uit bed te komen, dus ben ik alleen met Donato gegaan. Voor hem was dit de eerste kennismaking met de westerse kunst en dat heb ik geweten ook..! Donato was zo overdonderd door alle schoonheid, dat hij overal heeeel erg lang stil stond. Om kwart over 8 zijn we begonnen en om half 5 heb ik hem achter gelaten in het museum!
(foto's maken is verboden in de musea van Florence, dus voor de impressie twee foto's van internet)

In Gallaria Palatina was de privé collectie te zien van de voormalig bewoners, met schilderijen van grote namen als, Rafaël, Botticelli en Titiaan. Ik vond het vooral erg bijzonder om deze klassieke kunstwerken in een 15e eeuws paleis te zien, waarbij ze eenheid vormen met het interieur. De hele sfeer eromheen versterkt de kunstwerken en het is niet te geloven dat 1 familie dit allemaal heeft kunnen verzamelen!   
In de zalen van het museum Appartementi Monumentali waren de rijkelijk versierde en gemeubileerde zalen te zien van de Medici. Hier waren veel fresco's, schilderijen en dure meubels te zien en overal blonk goud. 
In de galleria del Costume was nu een tijdelijke tentoonstelling over de kunst van de Amerikaanse indianen, maar dat was niet heel erg bijzonder.
Galleria d'Arte Moderna beschikte daarentegen wel weer over een tal van bijzondere beelden en schilderijen. In de velen zalen zie je verschillende stijlen van de moderne kunst en de ramen geven je een prachtig uitzicht over de stad en de paleistuin. 
Even snel hebben we een vers belegd broodje gegeten en daarna op naar het laatste museum voor vandaag: Museo Degli Argenti, met religieuze objecten, zilver, sieraden en grote zalen met indrukwekkende fresco's. 
Het was leuk dat er ook wat sieraden te zien waren van hedendaagse Italiaanse kunstenaars, zo doe je weer inspiratie op. Palazzo Pitti is zeker een aanrader als je de tijd hebt in Florence, ga wel vroeg want zelfs in het naseizoen is het nog druk!!