zaterdag 10 november 2012

Sneeuw in Florence?



Vandaag besloot ik om het Nationaal museum Bargello te bezoeken, dit wordt beschouwd als de beeldenafdeling van het Uffizi. Hier is de belangrijkste verzameling beelden van de Medici te zien.
Voor het gebouw in 1865 haar deuren opende als museum, was het een paleis voor een belangrijk bestuurslid en later diende het even als als gevangenis.

In mijn ogen lijkt het gebouw meer op een burcht, met kleine ramen en grote houten deuren. Na binnenkomst betreed je een middeleeuwse binnenplaats met een grote verzameling aan oude beelden. Aan de muren hangen wapens van de hoge stadsbestuurders, rechtsdienaren en van de verschillende stadswijken.

Ik was de eerste in het museum, dus ik kon nog rustig rondlopen zonder gestoord te worden door hordes toeristen!
Op de begane grond was een interessante zaal te zien met marmeren en bronzen beelden van Michelangelo, Cellini (was vooral bekend als goudsmid en die verfijnde precisie zag je in zijn beelden!) en Giambologna. Links op de foto is het beroemde bronzen beeld Mercurius van Giamblogna te zien en dat vond ik het mooiste beeld van deze zaal.
Op de eerste verdieping is een grote collectie aan beelden te zien, maar daarnaast ook bijzonder ivoorsnijwerk, porselein, byzantijnse sieraden en nog veel meer. De grootste zaal van deze verdieping is gereserveerd voor Donatello, met het beroemdste beeld van het museum: zijn versie van de David (middelste foto). Dit was het eerste naakte beeld sinds de oudheid. Verder zie je in deze zaal ook de andere beroemde David, maar dan van de kunstenaar Verrocchio (foto rechts).
Verder is er nog een overloop met uitzicht op de binnenplaats en een trap naar beneden. Hier staan beelden uitgestald die vroeger voor een Medici villa vervaardigd zijn.
Eenmaal weer buiten aangekomen bleek dat ze het weer verkeerd voorspeld hadden, in plaats van de verwachtte regen scheen er een zonnetje met een blauwe lucht!
In de middag besloot ik naar het "pantheon van Florence"te gaan: de kerk Santa Croce. Deze werd samen met nog twee kerken in Florence gebouw ten glorie van de stad en behoorden in vroegere tijden tot een van de grootste Christelijke kerken van de wereld. Het diende als begraafplaats voor bekende Florentijenen en zo ontstond de bijnaam. Door de grote hordes pelgrims kon de marmeren voorgevel van de kerk worden betaald en het grote beeld van Dante.
Toen ik op het plein voor de kerk aankwam, trof ik iets anders aan dan ik verwacht had! Het leek wel of het gesneeuwd had! Over het hele plein was wit grind uitgestrooid en er lag een grote verzameling gestapelde blokken marmer. Niet alleen wit marmer, maar ook andere kleuren zoals die in de voorgevel van de kerk te zien zijn. Her en der stonden kunstwerken uitgestald die iets weg hadden van symbolen. De kunstenaar Mimmo Paladino heeft dit ontworpen. De blokken marmer liggen niet zomaar her en der uitgestald, maar vormen van bovenaf een reusachtig kruis.  


Van binnen is de Santa Corce kerk inderdaad overweldigend mooi. Deze gotische kerk bestaat uit een gigantische open ruimte vol bogen, zuilen, beelden en graven. Glas in lood ramen sieren de muren en een een prachtige houten plafondconstructie vormt het dak. In verschillende kapellen zijn oude Renaissance fresco's te zien en religieuze kunstwerken uit die tijd. Capella Baroncelli bevat prachtige, zeer oude fresco's uit 1332-1338. Deze werden aanvankelijk toegeschreven aan de grote meester Giotto, maar tegenwoordig blijken het zijn leerlingen te zijn. De twee kapellen rechts van het hoogaltaar zijn echter wel door hem zelf geschilderd rond 1315-1320. 
Het meest bijzondere graf wat zich in deze kerk bevind, is die van niemand minder dan Michelangelo! Het is een prachtig graf, rijkelijk versierd met beeldhouwwerken en fresco's.  
Tot de Santa Croce kerk behoord ook een klooster met twee binnenplaatsen en er is nu een klein museum in gevestigd met religieuze kunstwerken en fresco's.