zaterdag 20 oktober 2012

Voor een dag naar Siena

Zaterdag 20 oktober ben ik vroeg opgestaan om naar Siena af te reizen. Mijn huisgenoten wilde wel mee, maar hadden helaas geen tijd om te gaan.
Ik moest nog uitzoeken hoe laat en waar de bussen vertrekken en waar ik een kaartje kan kopen, maar alles zat mee. Om 8 uur zat ik in een volle bus met toeristen naar Siena. De zonsopkomst was prachtig en de hemel kleurde nog mooi blauw/ roze.
De bus reed door een typisch Toscaans landschap met veel glooiende heuvels, kleine dorpjes en akkers met olijfbomen en wijnranken.
Een kleine anderhalf uur later stond ik half 10 aan de rand van Siena en liep je zo het centrum in. Het was nog heerlijk rustig in de stad en ik liep door de prachtige kleine smalle straten, langs oude huizen, kerken en paleizen. Drie jaar geleden was ik hier ook en ik wist dat er ergens een gebouw was vanwaar je een prachtig uitzicht had over de stad. Een half uur liep ik rond, maar ik kon het gebouw niet vinden. 

Uiteindelijk besloot ik naar de Dom te gaan en toen wist ik het weer: het bleek een onvoltooid stuk van de geplante kathedraal naast de Dom te zijn. Ik ging in de rij staan voor een kaartje en die was zo lang, dat het zeker een half uur duurde voor ik aan de beurt was! Je kon nu voor een voordelige prijs een combinatie ticket kopen voor de Dom, de Battistero (ruimte achter de kathedraal met veel bijzondere renaissance werken), de crypte, twee musea en het uitzichtpunt. 
Als eerste bezocht ik Museo dell'Opera met een verzameling prachtige Italiaanse kunstwerken. Opmerkelijk was de afdeling met religieuze objecten, waaronder de relikwie van een heilige in een rijk gedecoreerde box.
Daarna klom ik naar de uitkijktoren van het onvoltooide stukje kerk. In de hoogtijdagen waren ze van om de grootste kerk van Europa hier in Siena te bouwen, maar na het uitbreken van de pest stopte de bouw. 

Door de vele mensen die van het uitzicht willen genieten en de smalle wenteltrap naar boven, moest iedereen zich helaas houden aan een strak tijdschema. Ik had 10 minuten aan de top voordat een hele grote groep naar boven mocht, maar ik had het uitzicht dus voor mijzelf alleen!
Net zoals ik me kon herinneren van de vorige keer, is het uitzicht vanaf hier overweldigend mooi. Het zicht over Siena met de kleine middeleeuwse huizen, het plein met de smalle toren, de Dom en natuurlijk de groene glooiende heuvels en dorpjes in de verte. Vervolgens stond ik weer een half uur in de rij voor ik aan de beurt was om de Dom in te gaan. Je smolt gewoon weg bij de hoge temperaturen en de nog felle zon, maar het was het allemaal meer dan de moeite waard. De Dom van Siena is van binnen ook uitzonderlijk mooi gedecoreerd. Tot mijn verbazing mocht je foto's maken, dus ik heb al het moois kunnen vastleggen! Een speciale tentoonstelling tot het einde van deze maand was gewijd aan de marmeren vloer van de kathedraal. Normaal lopen alle toeristen er overheen, maar nu waren de speciale voorstellingen afgezet, zodat je er prachtig zicht op had. Om aan te geven hoe druk het was: op een beveiligingsmonitor zag ik dat er 640 mensen in de Dom aanwezig waren! 
Nadat ik alles op mijn gemak bekeken had, ging ik naar de Battistero, de ruimte achter de kathedraal. Dit gedeelte is niet zo groot, maar ook hier weer een prachtige verzameling kunst van o.a. Donatello.
Het laatste dat ik bezocht was de crypte onder de kathedraal. Hier kon je de oude stenen muren zien, oude fresco's en een kijkje in de diepere ruimtes eronder. Grappig was het zicht in de Dom, via glazen plafonddelen. 
Al dit moois is zeer de moeite waard om te bezoeken! Daarna ben ik rustig door de stad geslenterd naar het centrale plein en genoot ik van een lekker Italiaans ijsje. Op het centrale plein bleek een festival te beginnen, waarbij een grote groep kinderen in traditionele kledij een voorstelling hielden. Sommigen maakten muziek en anderen droegen de vlaggen met Middeleeuwse wapens erop en voerde daar kunstjes mee uit. De pers was ruimschoots aanwezig om foto's te maken en ook een cameraman was van de partij. Onverwachts dus nog erg leuk om mee te maken.
Het was een bijzonder geslaagde dag en om half 5 zat ik weer terug in de bus naar Florence.