vrijdag 7 december 2012

Afrondingsweek





In het weekend heb ik hard doorgewerkt om voorbereid te beginnen aan de laatste week voor de vakantie. 
Zaterdagmiddag en avond wist ik nog tijd vrij te maken om een opdracht uit te voeren voor het project RED. Ik had een ceremonieel object gemaakt en het was de bedoeling om daar een remake van te maken met een kunstenaar. Ik deed de remake met mijn Chinese huisgenoten, waarbij we veel hebben gepraat over de vergeten Chinese mythologie. Erg interessant om te horen en uiteindelijk kwamen we uit bij de 9 zonen van de Chinese draak. Deze mythologische figuren hebben allemaal een diepere betekenis en werden aanbeden door de mensen. Samen met hen heb ik meegewerkt aan de 9 kleiversies van deze figuren in terracotta klei en ik was blij met het resultaat. Een figuratieve vormgeving om de vergeten mythologische wezens zichtbaar te maken.
Maandag 3 december begon de week met de presentaties. Ruudt Peters was weer overgevlogen uit Nederland en tijdens de power point presentaties gaven we uitleg over onze thema's en werk van de afgelopen periode.
Tijdens de presentaties van de anderen kreeg ik al snel door dat iedereen een dieper uitgewerkt concept had, dan ik. Daarnaast had ik wel veel proefjes gemaakt, maar ik experimenteerde meer in het materiaal, dan dat ik de manieren uitzocht om mijn concept vorm te geven. Dit kreeg ik dan ook als commentaar te horen, en ik wist niet meer hoe ik verder moest
Gelukkig had ik dinsdagochtend 4 december meteen een gesprek met Ruudt en bespraken we mijn werk vanaf het begin aan Alchimia. Ik kreeg de opdracht om een nieuw thema en een nieuw concept uit te werken en daarvoor moest ik een diep en breed onderzoek doen. Upper and Underworld is mijn nieuwe thema.
In de middag ben ik meteen vol aan de slag gegaan om alle facetten te onderzoeken, van micor- en macrokosmos tot het heelal, de hemel en de hel. Ik kwam erachter dat de onderwereld niet in alle mythologieën een duistere plek is, maar ook de hemel kan zijn. Tussen de hemel en de hel zit daarbij een ruimte waar de doden eindeloos rondzweven. Opvallend was dat de boom in veel mythologieën wordt gebruikt als de symbolische verbintenis tussen alle werelden. 
Woensdag 5 december presenteerde ik mijn eerste onderzoek aan Ruudt en gelukkig kreeg ik positieve commentaren over het resultaat. Hij was tevreden dat ik in een dag tijd, al zo'n onderzoek had verricht en ik kreeg de opdracht om hieruit toe te spitsen op een concept.
Voor de Christmas party moesten we allemaal een baby maken en de enige richtlijn was dat deze handgemaakt moest zijn. Ik besloot om een baby te maken in de abstracte vorm van een engel en daarvoor gebruikte ik gipsverband. Op de foto lijkt de baby zwaar, maar deze is echter hol van binnen! Het was nog een hele toer om gipsverband te vinden in de stad, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat google translatie een verkeerde vertaling gaf van het juiste Italiaanse woord!
Donderdag 6 december moesten we opnieuw een presentatie houden, ditmaal over de kunstenaar(s) die we opgekregen hadden. Ik moest een onderzoek doen naar Cy Twombly en Leni Riefenstahlen en het was erg interessant om meer over hun werk te weten te komen. De link met de kunstenaars en mijn werk is om te laten zien dat er meerdere manieren zijn om schoonheid uit te beelden; op een emotionele/ expressieve manier, of door een impressie weer te geven/ zonder diepere emoties en betekenissen. Deze week merkte ik voor het eerst dat het makkelijker ging om een Engelse presentatie te geven en daar was ik blij om!
In de avond was de Christmas Party en die moesten wij organiseren. We maakten een lijst, zodat iedereen wat boodschappen kon doen. Vervolgens had ik een uur of twee om verder te werken aan mijn concept en daarna moest ik al beginnen met het maken van pizza-broodjes voor het feest. Om 6 uur verzamelden we op school, om voorbereidingen te treffen. Ik mocht op een ladder staan om de kerstballen op te hangen en anderen versierden de buffettafel. Iedereen bracht heerlijke Italiaanse en buitenlandse lekkernijen mee en het werd een feestelijke avond. Traditioneel getrouw sloot Ruudt Peters het jaar af met een speech en daarna werden de bubbels geopend! Met hapjes, drankjes en swingende muziek, zat de sfeer er goed in. Het was wel een apart idee om met zijn alleen een feest te hebben ter afsluiting van het jaar en te weten dat de meesten schoolgenoten van het weekend weer terugvliegen naar alle uithoeken van de wereld. 
Na een zeer geslaagd feest, begonnen we vrijdag 7 december gelukkig om 10 uur en presenteerden we het werk van de afgelopen week. Iedereen had een sieraad gemaakt, maar omdat ik een nieuw concept moest uitwerken deed ik weer een powerpoint presentatie! Lucia, Doris en Ruudt vonden mijn concept en onderzoek goed, maar  nog te breed. Daarom kozen ze voor mij uiteindelijk de boom als uitgangspunt; en daar was ik zelf heel erg blij mee! De boom als symbolische verbintenis tussen de onder- en bovenwereld wilde ik zelf ook graag als concept nemen, maar ik dacht dat dit misschien te simpel was!
Met het wensen van een fijne vakantie, feestdagen en een gelukkig nieuw jaar, brak eindelijk de vakantie aan!