zaterdag 6 oktober 2012

Een week vol Ugly Flowers!

De afgelopen week heeft mijn Ugly Flowers project een grote sprong vooruit gemaakt!
Dinsdag 2 oktober ben ik begonnen met het maken van tekeningen op A4 formaat. In het weekend had ik research gedaan naar de grootste stinkbloemen van de aarde en met die vormen wilde ik verder gaan als uitgangspunt. Daarna maakte ik 3 grote schilderijen van deze bloemen en bekeek het resultaat. Vervolgens begon ik met het maken van nieuwe lelijke bloemen. Omdat ik groter wilde werken, koos ik ervoor om afstand te doen van klei als materiaal en nu werkte ik alleen nog met plastic. Alles is mogelijk op deze school, dus ook het in de fik steken en smelten van plastic. Voor het eerst was ik blij met de objecten die ontstonden.
In de middag had ik een 'reflectieve analysis' gesprek met Doris, over mijn werk tot nu toe. Ze vond dat ik een goed proces heb neergezet en ze kon zien dat ik plezier heb in mijn werk! Uiteraard kreeg ik weer een moeilijke opdracht mee, want deze gesprekken zijn niet bedoelt om alleen complimenten uit te delen!! Mijn grote schilderijen waren TE mooi voor dit project en dus kreeg ik de opdracht om ze te verscheuren… daar gaat je werk van een paar uur… Daarnaast kreeg ik de opdracht om de volgende keer niet meer te schilderen met penselen, maar met mijn handen, voeten en/ of hoofd! 
Doris vertelde de bedoeling achter mijn opdracht en dat deze werkwijze al meer dan 3000 jaar oud is! In de oudheid wist men al dat mooie vormen juist ontstaan als je van het tegenovergestelde uitgaat. In al het lelijks, schuilt een zekere schoonheid. 
Woensdag 3 oktober ben ik verder gegaan met plastic creaties. Ik had plastic bekertjes gekocht en ging uit van een nieuwe werkwijze; mooie bloemen maken en dan verbranden! Door het verbranden en het smelten van het plastic, ontstonden er hele interessante vormen. Door de invloed van vuur weet je van te voren niet hoe de vorm er precies uit gaat zien.
In de middag verscheurde ik twee van mijn grote schilderijen in stukken en maakte daar een nieuwe Ugly Flower van. Dit maal maakte ik een ruimtelijke abstracte bloem, die los komt van de muur.
Donderdag 4 oktober begon ik weer met het maken van tekeningen. Een tweedejaars student tipte mij dat ze met een interessante techniek bezig waren, die ik zou kunnen gebruiken voor mijn project. Ik keek mee hoe iedereen aan het werk was en na afloop van de les mocht ik zelf aan de gang! Ik maakte een serie van schilderingen met olieverf zoals op de foto te zien is. Vanaf besloot ik om geen figuratieve bloemen meer te maken, maar dieper in te gaan op het onderwerp. Na 14 kleine schilderingen gemaakt te hebben, maakte ik nog 1 grote. Mijn handen waren totaal zwart gekleurd van de olieverf en ik kreeg ze ook niet goed schoon! Ik werd toch overgehaald om mee te gaan lunchen in een restaurant en daar moesten ze er meteen om lachen; van Alchimia zeker?!!
 In de middag rolde ik een vel papier uit van een paar meter en begon aan mijn handen en voeten schildering! Doris had met uitgedaagd om het te doen en vandaag was het heerlijk weer; blauwe lucht en zonnetje. In de patio van de school bereidde ik alles voor en besloot om een deel van het proces te filmen!
Als een aap liep ik over het papier heen en het was eigenlijk nog best wel heel erg leuk om te doen. Kliederen met verf en dat voor school! Nadat de verf droger werd, bleef het papier aan mijn voeten plakken en zo ontstonden er mooie scheuren.
In een uur tijd had ik al mijn verftubes leeg geknepen en moest ik wat anders bedenken. Doris kwam kijken en moest lachen dat ik het toch gedaan heb. Ze gaf het advies om nog wat met een spuitbus aan de gang te gaan en daarna lijmde ik nog wat krantenstukjes en wol op het doek en was de schildering klaar!
Vrijdag 5 oktober hadden we weer een goudsmid les en in de middag heb ik al mijn creaties van deze week opgehangen. Nu kon ik het resultaat beter bekijken van een afstand en foto's maken. Half 7 ben ik met een aantal studenten van school de stad in gegaan, waar ik kennis heb gemaakt met een nieuw concept:
betalen voor de drank en gratis eten. We zaten op het terras bij een gezellig plein en het leek wel of heel Florence daar naartoe gekomen was. Ook vandaag was het nog heerlijk weer, dus de terrasjes zaten de hele avond vol. Het was grappig om aan een tafel te zitten met studenten van allemaal verschillende nationaliteiten. Iedereen heeft een andere achtergrond op het gebied van sieraden, mode, architectuur en/ of product design. Het is dan vooral interessant om te horen hoe iedereen dan toch bij sieraden is uitgekomen!