zondag 18 november 2012

Symbool van Florence


Zaterdag 17 november was de dag waar ik al heel lang op gewacht heb: zon, heldere blauwe lucht en de hele dag de tijd om wat leuks te doen!

In de ochtend ben ik naar Santa Maria del Fiore gegaan, beter bekend als de Dom van Florence. Ik kocht een combi ticket voor alles rondom de Dom! Ik begon met een bezoek aan de koepel. Via een smalle wenteltrap klom ik omhoog en kwam uit in een open galerij rondom de koepel. Hier heb je een spectaculair uitzicht over de rijkelijk beschilderde fresco's uit de 16e eeuw die de laatste oordeel-cyclus uitbeelden. Je ziet een wijd scala aan voorstellingen uiteenlopend van liefelijke taferelen met engelen en de duistere verbeelding van de hel. Daarnaast sta je vrijwel op dezelfde hoogte als de ronde glas-in-lood ramen, waar op de vroege morgen al prachtig de zon door scheen. De galerie die om de koepel heen loopt is erg smal, waardoor je normaal bij een drukke dag niet lang stil kan blijven staan. Gelukkig is het hoogseizoen afgelopen en waren er in de ochtend nog maar weinig mensen die naar boven gingen. Hoe langer je blijft kijken, des te meer details je ziet en hoe meer je bewondering krijgt voor de groep kunstenaars die dit geschilderd hebben.
De laatste treden van de 464 gaan via smalle trappen over de koepel heen. Het is een machtig gevoel om op het hoogste punt van Florence te staan, met een 365 graden uitzicht over de stad. Toch vind ik het uitzicht vanaf de iets lagere toren Campanile di Giotto net wat spectaculairder, met de koepel vol in het zicht.
Terug afdalend naar beneden loop je nog een stuk langs een hoger gelegen galerij en kijk je nog dichter op de fresco's. Aangezien ik de kathedraal al van bovenaf gezien had, besloot ik deze nu van dichtbij te gaan bekijken. Zo rijkelijk als de Dom van buiten versierd is, des te soberder oogt het interieur. De high-lights zijn uiteraard de fresco's in de koepel, de glas in lood ramen en een verzameling kunst. Het pronkstuk; het zilveren altaar is al lang geleden overgeplaatst naar een museum, maar die ga ik later vandaag zien! Op deze mooie plek, het symbool van Florence, heb ik twee kaarsjes aangestoken voor mijn overleden oma en recentelijk overleden opa.
Via een trap daalde ik af naar de crypte onder de kathedraal. Hier zie je de fundamenten van de oude kerk die oorspronkelijk op deze plek stond en een aantal graven. Met de schaarse verlichting, oude stenen muren en gewelven is het een mysterieuze plek om doorheen te lopen.
Met het zicht op de Dom nam ik een korte lunchpauze, om vervolgens een bezoek te brengen aan de Battistero. Deze doopkapel is van binnen werkelijk schitterend, maar wordt door de Florentijnen nog meer opgehemeld: volgens hen was het oorspronkelijk een tempel van Mars die de Romeinen ter eren van hun overwinning op de belangrijkste Etruskische stad bouwden!
Vanuit het drukke plein stap je de doopkapel binnen, waar de rust en stilte de overhand neemt. Hoewel het geen Romeinse tempel is, heeft het wel iets weg van een pantheon en is dit het oudste gebouw van het plein. Zeer fraai is de gouden mozaïek koepel, waar verschillende bijbelse taferelen worden uitgebeeld met Jezus centraal in het midden. Juist omdat ik van te voren niet wist wat ik van binnen zou kunnen verwachten, was deze bezichtiging zeer verassend en de moeite waard. 
Het beroemdste van deze kapel, zijn de vergulden toegangsdeuren aan de oostkant van het gebouw. Echter, net als veel van de kunstwerken die de Dom en omliggende gebouwen rijk zijn, bevinden de originelen zich tegenwoordig in het museum dell'Opera del Duomo. De hoogste tijd dus om die te gaan bekijken! Het museum  is gehuisvest in het atelier van de kathedraal, die in de 15e eeuw geopend werd voor onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast is hier het beroemdste beeld door Michelangelo vervaardigd, de David! In het museum was ook een bekend beeld te zien van deze grote kunstenaar; de Pietà. Bijzonder is het zelfportret dat Michelangelo gebruikt heeft in een van de figuren. Michelangelo had de bedoeling dat dit beeld later op zijn graf zou komen te staan, maar uit onvrede sloeg hij voortijdig het beeld kapot. Gelukkig is het later weer in elkaar gezet om te bewonderen! Verder was was er een grote verzameling kunst te zien aan marmeren beelden en getekende en houten modellen die gemaakt zijn als ontwerp studies voor de gevel van de Dom. Bijzonder is de zaal met de kerkelijke relikwieën en attributen; waar het oude zilveren altaar van de Dom uitgestald staat.
Maar het absolute topstuk van dit museum zijn de vergulde 'Paradijsdeuren'. Ik had nog even naar de replica buiten gekeken, maar de originelen zien er toch echt indrukwekkender en mooier uit. Ditmaal geen hordes toeristen die zich voor deze deuren verdringen om op de foto te gaan, maar een rustige binnenplaats met vrij zicht over de gehele deuren! Prachtig is het om te zien hoe gedetailleerd de voorstellingen zijn en hoe ze in deze tijd probeerden om een diepte werking te creëren. 
Om half half 4 verliet ik het museum en ging op voor mijn laatste bezichtiging voor vandaag: de zonsondergang vanaf de toren Campanile de Giotto. Boven aangekomen had ik een prachtig uitzicht over Florence en de Dom. Om 4 uur sloegen de klokken en dat samen met de zonsondergang was bijzonder om mee te maken. Een prachtige zonnige dag en week kwam ten einde… 
Zondag 19 november was het weer een stuk minder, maar vandaag stond mijn verhuizing op het programma! Ik ben binnen hetzelfde pand naar een grotere kamer verhuisd en dit was dus een dagje schoonmaken en heen en weer lopen met spullen. Ik heb er wel veel ruimte voor terug gekregen, een luie stoel en een groter bureau.