maandag 18 februari 2013

Vrienden op bezoek in Florence!

Zondag 10 februari begon met het schoonmaken van mijn kamer, de keuken, de hal en twee badkamers! We hebben een rooster, maar mijn huisgenoten kan ik niet dwingen om het exact op deze dag schoon te maken en dus deed ik het allemaal maar zelf! 
In de avond liep ik naar het station waar ik vrienden uit Nederland opwachtte! Lotte, Dimphy en Merlijn waren naar Pisa gevlogen en kwamen rond 7 uur aan op het station van Florence! Een super gezellige week brak aan!
We liepen met de koffers naar mijn kamer waar Lotte gezellig bleef logeren en met Dimphy en Merlijn liepen we naar hun appartement in een typische royale Toscaanse villa in de groene heuvels van Florence.
De eerste avond begon goed met een heerlijke pizza bij het restaurant Gusta pizza. Je moet er wat voor over hebben, wachten in de kou buiten en je een weg banen door de menigte binnen, maar dan heb je wel een echte Italiaanse steenoven pizza!
Maandag 11 februari had ik school in de morgen, dus stond ik stilletjes op en ben om 9 uur naar school gegaan. In de vroege ochtend sneeuwde het licht en de daken waren een beetje wit! Lucia liet ons een voor een de statements oplezen en daarna kregen we commentaar van haarzelf en de klas. Mijn statement vond Lucia goed omdat ik inspeel op de gevoelens van de lezer. Het contrast tussen, enerzijds het sprookjesachtige en anderzijds het dramatische einde; maakt mijn statement krachtig. Wel moet ik wat details weglaten, die alleen maar afleiden van het geheel.
Daarna vertelde Lucia over het boek dat we moeten gaan maken. We bespraken alle voorbeelden van voorgaande studenten en kregen te horen waar het boek aan moet voldoen. Het boek moet dezelfde uitstraling hebben als je werk. Je vertaalt je concept eigenlijk in iets leesbaars.
In de middag trof ik het groepjes aan in een cafe tegenover Palazzo Pitti. Na een glas chocolademelk om op te warmen, zijn we begonnen aan een stadswandeling met mij als gids! We zijn langs de mooiste pleinen van Florence gelopen, hebben een kijkje genomen in de Dom en in de avond heb ik met keuken assistent Dimphy een lekkere pasta op tafel gezet. 
Dinsdag 12 februari was Ruudt Peters gearriveerd en begon een tweedaagse lesweek. In de morgen begon Ruudt met een interessante lezing over zijn nieuwe werk dat hij maakte in China.
In de middag ben ik verder gegaan met mijn project. Vorige week had ik mijn ebbenhouten- en giethars object, door het midden gezaagd en een giethars deel aan het ebbenhout vastgelijmd. Vandaag freesde ik de overgang tussen de twee delen vloeiend en was ik voorbereid voor mijn gesprek met Ruudt morgen. 
Aan het einde van de middag hadden we met de klas en Ruudt een discussie over: moeten sieraden draagbaar zijn? wat is draagbaar? en wat zijn de grenzen van sieraden? Het was een leerzaam gesprek en de conclusie was dat een duidelijke definitie nog niet zo makkelijk is. Wat voor de een draagbaar is, kan voor de andere ondraagbaar zijn en we kunnen spreken van praktische en fysiek ondraagbaar.
s'Avonds herenigde ik weer gezellig met Lotte, Dimphy en Merlijn en maakte we een lekkere pasta met tonijn.
Woensdag 13 februari had ik in de morgen een gesprek met Ruudt. Hij was tevreden over mijn proces en gaf tips mee hoe ik verder kon gaan. In het begin van het jaar werkte ik meer vanuit het materiaal en te weinig vanuit het concept en nu was mijn concept weer teveel zichtbaar in mijn objecten! 
Vanaf nu ben ik gestart met een tweede project: het maken van een ring voor een buur. Ik ga als opdracht mijn Chinese huisgenoot Monica vragen naar het meest gekke getal in het Chinees en dat is het aantal proefjes die ik moet maken. Bij dit project ga ik compleet tegenovergesteld werken van wat ik nu doe. Eerst proefjes maken en ditmaal geen objecten, maar ringen en daarna pas aandacht besteden aan het concept. Mijn twee projecten kunnen door elkaar beïnvloed worden en uiteindelijk zelfs een project worden. 
In de middag zocht ik Lotte, Dimphy en Merlijn op bij Piazza della Signoria en zijn we naar een broodjeszaak gelopen waar de rij tot op de straat stond. In deze piepkleine zaak, lieten we heerlijke vers belegde broodjes maken; met alle specialiteiten waar de Italianen goed in zijn. Zittend op de muur aan het water, genoten we van de lekkere lunch, de heerlijke zon en het zicht over de rivier en de Ponte Vecchio. Na de lunch zijn we naar het station gelopen, om Audrey en Wynne op te wachtten. Zij waren via Zürich naar Florence gevlogen en samen liepen we richting hun B&B. Ik had school in de middag en verliet de groep voor een groepsgesprek. In het kort vertelde we allemaal wat over ons werk aan Lucia, Doris en Ruudt en daarna kregen we commentaar. 
De eerste avond met zijn allen kookten we bij mij thuis pasta Carbonara, waarvan ik het recept had gevraagd aan Italiaanse klasgenoten. Echt op zijn Italiaans genoten we aan een lange tafel van gezellig bijkletsen, heerlijk eten en een glas witte wijn!
Het resultaat na een avondje koken!
Ingepakt en wel de trappen af voor het trotseren van de kou!

Donderdag 14 februari had ik alleen in de avond een korte les en dus de hele dag de tijd om gezellig met z'n de stad in te gaan! Als eerste brachten we een bezoek aan Alchimia om te laten zien waar ik mee bezig ben en het is natuurlijk leuk om te zien hoe de school er van binnen uit ziet. Op ons gemak zijn we daarna de rivier over gestoken en op schoenen jacht gegaan! Iedereen was toch niet helemaal gewend aan het vele lopen in Florence en Lotte moest nog een paar schoenen hebben met een betere zool! Nog even op de foto met de meest Fashion en onpraktische schoenen, maar toen viel de keuze toch op een leuker exemplaar!

Het was een zonnige dag en we besloten om de koepel van de Dom te gaan beklimmen. Ik loop zoveel in Florence dat ik zonder moeite boven stond, maar mijn Nederlandse vrienden hadden daar wat meer moeite mee… Moe van de klim genoten we van het uitzicht over de stad en eenmaal beneden aangekomen, moesten de meesten even uit heigen en constateerde we bij Lotte trillende benen! 
Het Italiaanse vers belegde broodje was een traditie geworden voor de week en we aten deze weer op in de stralende zon. In de middag zijn we door de stad gelopen, richting de Chocolade fair die deze week speciaal voor Valentijn was gebivakkeerd op het plein van Santa Maria Novelle. Overal heerlijke chocolade repen, bonbons, drankjes, chocoladefonteinen en zelfs chocolade in gereedschapsvormen inclusief geroesde uitstraling. Natuurlijk overal proeven en chocolade kopen, maar niet alles viel even in de smaak… Merlijn en ik waren nieuwsgierig naar de smaak van 100% pure chocolade. Toen Dimphy daar een muizenhapje van nam, rolden de tranen over hangen wangen van de bittere smaak; dat was een mooi moment om te zien! De verkoopster bood geschrokken zoete chocolade aan!



Op een terrasje konden we even uitrusten van de vermoeiende dag en daarna beken we de zonsondergang vanaf de rivierkant. 
In de avond moest ik toch er weer richting school voor de laatste les van de week. 
We hadden les van Riccardo, waarbij twee klasgenoten een presentatie hielden over de kunstenaars die werken met performance en body als thema.
Deze avond hadden we besloten om weer gezellig uit eten te gaan en de keuze viel nogmaals op Gusta Pizza, omdat de pizza's daar zo lekker zijn! Voor ik het vergeet en weer weg ben uit Italië, nog even een foto van een echte traditionele steenoven!
Natuurlijk ook nog even een foto van de groep, al wilde iedereen liever meteen aanvallen! 
Tijdens een avondwandeling liepen we door de chique winkelstraten van Florence en keken we vol bewondering naar de plaatselijke mode! De bontjassen kregen al snel de bijnaam, Furby's!
Vrijdag 15 februari zijn we op ons gemak op gestaan en hadden we een laat ontbijt. Daarna zijn we door de stad gelopen en bezochten we leuke winkels voor de benodigde tassen, hebbedingen en souvenirs! Tijdens de lunch weer genieten van een lekker broodje en het zitten in de zon.In de avond hebben we met zijn alleen een lekkere lasagne gemaakt, naar Italiaans recept. 
Zaterdag 16 februari begonnen we in de ochtend weer met een bezoeken aan het oude centrum en luisterden we bij Piazza Santa Croche naar een bandje van Italiaanse muziek. Na de lunch begonnen we aan een prachtige wandeling richting het hoger gelegen Piazzale Michelangelo. We verlieten Florence, via de oude stadspoort aan het einde van mijn straat en vervolgden de tocht langs statige lanen met prachtige villa's, een mediterraan park en smalle straatjes met gekleurde huizen en olijfbomen langs de oude stadsmuur. 
De wandeling en de klim omhoog werd meer dan beloond met een magnifiek uitzicht over Florence en de Toscaanse heuvels. Het was een super heldere en zonnige dag, dus we konden ver kijken. 

We klommen nog verder naar de iets hoger gelegen San Miniato kerk, waar we tegen sluitingstijd bijna werden ingesloten op het kerkhof.
Tijdens de zonsondergang zaten we op de trappen onder Piazzale Michelangelo, genoten nog even van een gitarist die een sfeervolle muzikale bijdrage leverde en ontkurkten we met de grootste moeite een wijnfles! 
De week is echt voorbij gevlogen en vandaag brak helaas alweer de laatste avond aan. Met zijn allen zijn we uit eten geweest bij een heerlijk authentiek Italiaans restaurant en sloten af met een toetje tot slot.
Zondag 17 februari maakten we nog een korte ronde door de stad om de laatste souvenirs in te slaan en om 1 uur zijn Lotte, Dimphy en Merlijn op de trein gestapt naar Pisa. 
Met Audrey en Wynne heb ik nog een gezellige dag gehad en maakten we een mooie wandeling door de Boboli tuin. De krokussen stonden in volle bloei, dus de lente is toch echt aangebroken!

Later die middag liepen we lang het altijd gezellige plein van Santos Spirito, waar een zondag markt werd gehouden met veel Italiaanse specialiteiten. Voor de avond gingen we op zoek naar een aanbevolen restaurant in een kelder, maar daar was geen spoor van te bekennen (tot later op de avond). 

Het was nog te vroeg om te eten, dus borrelden we nog gezellig in een leuk cafe bij mij in de straat. 
Tegen zonsondergang zagen we aan de waterkant weer een grote zwerm zwaluwen voorbijvliegen die prachtig donker afstaken tegen de roze/ oranje lucht. 
De laatste avond met Audrey en Wynne, hebben we gezellig gegeten in een heerlijk restaurant die in een oud klooster gevestigd is. Als voorgerecht een Italiaanse bruchetta, gevolgd door een heerlijke lasagne en een tiramisu na. 




Maandag 18 februari was het helaas alweer tijd om afscheid te nemen en kwam er een einde aan een super gezellige week, die ik niet snel zal vergeten!