zaterdag 27 april 2013

Rebels Object

Maandag 22 april heb ik verder gewerkt aan de twee ringen van giethars en ebbenhout. 
Daarna heb ik alle 38 foam ringen buiten opgehangen, zodat het echt lampionnen lijken en heb ik gekeken naar wat voor experiment ik nog meer zou kunnen doen.
In 2 ringen probeerde ik uit om een gladde, egale laag foam om het zinkdraad aan te brengen. Dit bleek niet gemakkelijk, maar was uiteindelijk toch redelijk gelukt.
In de middag heb ik thuis verder gewerkt aan schoolopdrachten.
Dinsdag 23 april ben ik heel erg vroeg opgestaan, om 8 uur boven op Piazzale Michelangelo te staan. Onderweg naar boven liep ik door de altijd mooie rozentuin, waar buiten de tuinman verder nog niemand was. Zonder alle hijskranen, zou het uitzicht vanaf hier nog mooier zijn geweest


Het was een super heldere dag, waardoor ik aan de horizon de bergtoppen kon zien met de laatste resten sneeuw.

Op school aangekomen, heb ik in de ochtend weer twee nieuwe ringen gemaakt en ditmaal lukte het mij wel om het frame met slechts een laag foam te omhullen. Het resultaat was volledig egaal, maar ik vond het niet heel erg mooi.
Na de lunch maakte ik een serie schilderingen en bereidde me voor op de komst van Ruudt Peters morgen.
Woensdag 24 april was Ruudt weer na een lange tijd op school,om ons verder te helpen met de projecten. Vandaag had ik met Ruudt een persoonlijk gesprek over het werk en vanwege het mooier weer op het dagterras van de school. Ruudt was tevreden over de foamringen, hoe ik het concept van de bitch verwerkt had en gaf nog wat tips hoe ik hiermee verder kan gaan voor de afronding. Daarna bespraken we mijn andere project, waar Ruust wat kanttekeningen bij plaatste! De sieraden waren weer te veel 'Schoonhoven sieraden' en de ringen werden bestempeld als een gevalletje: vorm en ring die geen relatie met elkaar hebben! Ruudt gaf als opdracht om voor vrijdag een rebelse, vrije vorm te maken, waarbij het giethars en ebbenhout meer met elkaar geïntegreerd zijn. In een van de proefjes was ik daar almee begonnen, maar het kan nog meer.
Voor ik aan het werk kon, bespraken we eerst de installatie van klasgenoot Maria. Zij werkt met leer en als thema de tong en had voor in de school haar werk uitgestald. Ruudt vond de presentatie wat druk en gaf aanwijzingen hoe het beter zou kunnen. 
Snel heb ik nog een nieuwe frees gekocht en toen ben ik aan het werk gegaan. Zonder een helder pan begon ik gaten en holen te frezen in een flink stuk ebbenhout. Aangezien giethars een nacht moet drogen, moest ik hard doorwerken om het allemaal op tijd af te krijgen. Nog net op tijd, voor Doris mij en een paar klasgenoten, om half 9 de school uit zette, had ik giethars over de ebbenhouten vorm gegoten.

Donderdag 25 april begonnen we vroeg, om de installatie van klasgenoot Azahara te bespreken. Azahara is een Spaanse uitwisselingsstudent en zij beeld in haar werk de tuin uit. Ze gebruikt de tuin als symbool om haar herinneringen weer te geven en als opdracht moest ze de tuin uitvergroten tot een installatie. Het resultaat was een hangende tuin van glazen en plastic beker; sommigen met persoonlijke herinneringen. De bedoeling van de tentoonstelling, was om deze al liggend van onderen te bekijken!
Daarna ben ik snel aan het werk gegaan met mijn project. Tot mijn grote schrik zag ik dat de giethars een chemische reactie had ondergaan, waardoor het was uitgezet en vol zat met luchtbellen… Tijd om daar wat aan te doen was er niet, dus ben ik toch maar verder gegaan. Met de frees maakte ik weer holen in het blok,net zoals ik dat met het ebbenhout deed en zo ontstond er een interessante vorm die me deed denken aan een spons, aangevreten hout of een vulkaansteen.


Ondanks de grote frees en het gebruik van de boormachine, was het nog veel werk, maar uiteindelijk was de vorm net op tijd af voor we een gezamenlijke bespreking hadden.
We hadden de opdracht gekregen om na te denken over hoe we als groep al het werk kunnen tentoonstellen tijdens de 'final exhibtion' en dat moesten we in 2 minuten aan Ruudt en de klas presenten. Ik had het idee om alles hangend te presenteren, maar wist niet, dat dit vorig jaar al is gedaan! Nadat alle ideeën besproken waren, gingen we stemmen. Een interessant idee was om deuren te gebruiken om de sieraden te presenteren. De deur als symbool voor nieuwe wegen die voor je open gaan en natuurlijk het verlaten van de school. 
Vrijdag 26 april hadden we in de ochtend een groepsgesprek met Ruudt, Doris en Lucia. Iedereen liet het werk zien en kreeg commentaar. Ruudt was blij met mijn object, die veel vrijer is dan wat ik eerder maakte. Het giethars en ebbenhout zijn nu echt met elkaar vermengd. Als opdracht kreeg ik wel mee om een ander materiaal dan giethars te gebruiken; om het probleem van de luchtbellen te verhelpen en om de vorm te combineren met de afwerking die ik eerder in proefjes gemaakt had.
Als algemene opdracht kregen we opgelegd dat er over een paar weken minimaal 5 sieraden af moeten zijn!
Na de lunch discussieerden we verder over de plannen voor de eindtentoonstelling. Ruudt zat vol met ideeën en Lucia zag alleen maar bergen voor zich en kapte ze af!
Na een hele dag binnen huiswerk gemaakt te hebben, ben ik zondag 27 maart de stad in gegaan om een beurs te bezoeken in Fortessa da Basso (ook wel Fortessa di San Giovanni Battista genoemd). Normaal is dit ford gesloten, dus alleen daarom al de moeite waard om binnen een kijkje te nemen!
Dit Renaissance ford is gebouwd in opdracht van de Medici tussen 1534 en 1537. Ondanks de flinke muren en grote afmeting van het ford, werd het niet gebouwd om de stad te beschermen, maar om de bewoners af te schrikken en te waarschuwen voor de macht van de Medici. In tijden van opstanden, was het een schuilplaats voor de belangrijke gouverneurs van de stad.


Het ford is van binnen niet heel erg mooi, dus ik snap goed waarom het geen museum is. Maar nu met de aankleding van de fair, was het toch leuk om te bezoeken.
Het ford is van binnen een klein dorp met gebouwen. Buiten was er een ijsfestival en een reeks chocoladestands. De beurs was verspreid over twee gebouwen en bestond uit designspullen, eten, kleding, hebbedingen en nog veel meer.  
In de kelder had je af en toe het gevoel op een bazaar rond te lopen. Naast de vele Turske stands met oosterse spullen, was er ook een grote verzameling Afrikaanse belden, muziekinstrumenten en sieraden. 



Leuk om te zien was het resultaat van een ballonfestival! In een enorme ruimte waren grote sculpturen gemaakt, volledig opgebouwd uit ballonnen! Er was een grote Egyptische farao tempel, een onderwaterscène uit Finding Nemo en de leeuw uit de Lion King. Aan het plafond hingen ook nog een tal van ballonnen om het beeld compleet te maken. Florence laat maar weer eens zien echt een kunststad te zijn!
Voor ik weer aan het werk ging maakte ik nog even een rondje over het park naast het ford met een mooie grote fontein, vissen, eenden en schildpadden.

zondag 21 april 2013

Florence op zijn mooist!

Maandag 15 april heb ik in de ochtend gewerkt aan de presentatie voor kunstgeschiedenis.
Daarna ben ik naar school gegaan en heb ik de brochering van de twee broches afgemaakt. Na het verlijmen van de onderdelen in het hout, moest ik nog de stalen steker op maat knippen en daar scherpe punten aan veilen.
In de middag was het weer tijd voor een groepsgesprek, ditmaal met Doris. Maar doordat we uitliepen, was er niet heel erg veel tijd voor de laatste 5 studenten. Ik sprak daarom af met Doris om later deze week nog een individueel gesprek te houden, want ik wilde haar mening graag horen over mijn ringen project.
Dinsdag 16 april werkte ik in de ochtend verder aan de armband. Alle onderdelen waren af en gesoldeerd en vandaag ben ik begonnen met het wegzagen van overtollig materiaal en het strak vijlen. Na een gezellige lunch op het zonovergoten dakterras van de school, begon ik met het maken van een hanger. Ik bekeek een vorm van giethars en ebbenhout en bepaalde hoe deze gedragen zou kunnen worden. 
Later in de middag vervolgde ik de voorbereidingen voor de presentatie. Het was interessant om meer te weten te komen over de 'superster' onder de kunstenaars; Jeff Koons; die het huidige record op zijn naam heeft staan van het duurst verkocht werk (de tulpen) en Pippilotti Rist die op vernieuwende wijze korte filmpjes en projecties maakt.
Woensdag 17 april heb ik in de ochtend de presentatie afgemaakt. Daarna ben ik naar school gegaan, waar ik een individueel gesprek had met Doris. Doris gaf haar mening over de foam ringen en vond dat ik een goed proces had neergezet. In tegenstelling tot de klas, vond zij vooral de ringen mooi waarbij er dikke lagen foam omheen zaten. Doris wees een aantal ringen aan, waarvan zij vond dat ik dieper op in kon gaan. Wat betreft mijn andere project, vond Doris dat ik moest stoppen met de hanger. De broches waren goed, maar een hanger vond ze niet toepasselijk voor mijn vormen. Ik kreeg de suggestie om van twee giethars vormen een ring te maken door deze te combineren met ebbenhout. Samen met de tips die ik kreeg, was het een zinvol gesprek!

Daarna ben ik met 3 klasgenoten richting Palazzo Strozzi gelopen,voor weer een les kunstgeschiedenis op locatie. We waren al wat aan de late kant, maar besloten toch om in de rij te gaan staan bij een van de beste ijssalons van Florence; het blijft heerlijk het Italiaanse ijs!

In het museum was een tentoonstelling opgezet over Beauty en verschillende kunstenaars gaven hun eigen invulling daaraan. Niet het stereotiepe beeld van beauty werd gepresenteerd, maar juist minder opvallende kunstwerken met een zekere schoonheid in zichzelf. Naast schilderijen, waren er ook filmpjes en installaties te zien. Na deze interessante les met onze privé gids Riccardo, werden we buiten aan de waterkant verrast met een van de mooiste zonsondergangen die ik tot nu toe in Florence heb gezien! De lucht kleurde fabelachtig geel, oranje, rood en weerspiegelde prachtig in het water van de rivier.
Donderdag 18 april heb ik in de ochtend nog een keer de presentatie doorgenomen en daarna ben ik op school begonnen met het maken van twee ebbenhouten ringen waar ik later de giethars vormen op verlijm. Tijdens de lunchpauze heb ik een heerlijke wandeling gemaakt om te genieten van het zomerse weer; maar liefst 27 graden was het vandaag!
In de avond hielden Lavinia en ik de presentatie over Beauty. We waren allebei zenuwachtig omdat het een lange tijd geleden was dat we voor het laatst een presentatie moesten houden, maar het ging goed.

Vrijdag 19 april besloot ik om in de ochtend naar Piazzale Michelangelo te lopen, aangezien het weer in het weekend waarschijnlijk minder wordt. Florence is nu echt op zijn mooist met de roze bloesem van de Judas bomen, de eerste frisgroene bladeren en de zoete geur van de Blauwe regen die je overal in de stad tegenkomt.



Na dit heerlijke begin van de dag, ben ik op school verder gegaan met de ebbenhouten ring. De ring die ik gisteren gemaakt had, was niet mooi rond van binnen en dus besloot ik om een nieuwe te maken. Ditmaal kocht ik super grote boor, waarmee ik een perfect rond gat kon boren tot een ringmaat van 17. Groter maken was daarna vrij eenvoudig. Aan het einde van de dag verlijmde ik het giethars deel en de ebbenhouten ring en maakte het begin met de tweede ring.
Na bootschappen gedaan te hebben, wilde ik nog een keer naar de zonsondergang kijken. Ditmaal liep ik naar de San Miniato kerk die nog wat hoger ligt dan Piazzale Michelangelo. Het toegangshek was al gesloten tot de grote teleurstelling van veel toeriten, maar ik wist uiteraard waar een andere ingang was die nog wel toegankelijk was! Op de foto is de villa Belvadere te zien, bovenop het gelijknamige ford van de Medici.

 Zelfs na zonsondergang is Florence nog fabelachtig mooi, wanneer de verlichtte gebouwen prachtig weerspiegelen in het water van de Arno. Tijdens deze warme avond, was het dragen van een jas niet eens nodig.
Op weg naar huis kwam ik langs Palazzo Pitti, waar ik werd verrast door een grote happening!


Florence vormt 4 dagen lang het decor voor een sprookjesbruiloft ter waarde van naar schatting 8 miljoen euro! De bekende Indiase  Bollywood precentatrice en dochter van de rijkste Indiër: Aradhana Sharma Lohia; trouwt hier aanstaande zondag met de Maleisiër Kevin en gisteren zijn al de 600 gasten van over de hele wereld ingevlogen. De familie kwam aan met hun privé jet op het vliegveld van Florence. 
Vrijdagavond was het grote openingen diner op de binnenplaats van Palazzo Pitti, maar uiteraard ook voor de andere dagen zijn er bijzondere exclusieve locaties afgehuurd.
Luxe auto's en busjes reden af en aan met chique geklede gasten en er werd gezorgd voor een grootst entree. Het paleis werd voor de gelegenheid gekleurd in een Romantisch rode kleur. Bij de ingang werden ze opgewacht door Florentijnse muzikanten en een spectaculair optreden met vlaggen. Fonkelende stenen van de avondjurken schitterden in het fabelachtige blauwe licht, dat vanaf de binnenplaats scheen. 
Foto's van de voorbereidingen op de site van de Italiaanse krant La Republica
Bloemen zijn uit Nederland overgevlogen om de binnenplaats van het paleis om te toveren tot een sprookje en Italiaanse designers hebben daarmee reusachtige bloemstukken ontworpen in de vorm van pauwen. Op een podium werd er gezorgd voor live muziek met onder andere een vleugel en aan de chique gedekte tafels werd er en sterrendiner geserveerd door de beste koks die de familie uit andere delen van Italië heeft laten overkomen! Een blauw tapijt en andere interieur elementen moesten zorgen voor de nodige oosterse sfeer.
Helaas hield de grote beveiliging je op een afstand, want ik had daar binnen best een kijkje willen 
nemen! Naast de vele Italianen en toeristen die stonden te kijken, waren er uiteraard ook de nodige fotografen en een filmploeg op het evenement afgekomen. De familie had haar eigen filmploegen en fotografen ter plaatsen en er werd zelfs een speelgoed formaat helikopter ingezet, om alles van bovenaf te filmen!
Zelf heb ik ook paar filmpjes gemaakt van dit spektakel. Ook in de avonden zijn de gasten voorzien van luxe, want ze verblijven in de twee duurste hotels van de stad, waar speciaal voor de gelegenheid een vestibule tussenin gebouwd is met 24 uur personeel voorhanden. Hier kunnen de gasten elkaar privé ontmoeten en zich van het ene naar het andere hotel begeven.
Zaterdag 20 april was een huiswerk dagje. In de avond werd er een groot diner bij ons in het appartement gehouden, want Donato en twee klasgenoten wilden de goudsmid docent en assistent bedanken voor de extra hulp bij het maken van een sieraad voor een prijswedstrijd. Er waren 12 mensen uitgenodigd (allemaal van de andere goudsmid school: Le Arte Orafe), dus dat was improviseren om voor iedereen een stoel te regelen. Er werden verschillende heerlijke Aziatische gerechten gekookt door 4 Chinezen. Het was gezellig om met andere goudsmeden te praten en natuurlijk de docent. Echt een Italiaanse oudere vrouw, maar met passie voor haar vak.
Zondagochtend 21 april heb ik de Bardini tuin bezocht. Deze tuin blijft mijn favoriet wat het uitzicht en de bloemen betreft. Ditmaal stond de Blauwe regen al voor een deel in bloei, waardoor een prachtige paarse bloemenzee op de voorgrond verscheen met daarachter de schitterende skyline van Florence. Het mooiste van alles is dat deze tuin niet heel erg bekend is bij het grote publiek, dus heerlijk rustig! Via de Boboli tuin ben ik terug gewandeld naar huis om weer aan het werk te gaan.

zondag 14 april 2013

Vakantie voorbij - weer aan het werk!

Dinsdag 9 april was het weer tijd om naar school te gaan! De super vakantie zat erop en we begonnen deze ochtend met goudsmeden. Ik werkte verder aan de armband, al waren we allemaal meer bezig met het bespreken van de vakanties!
Na de lunch hadden we een lezing die werd gegeven door de Italiaan Porciatti. Hij is restaurateur van oude boeken en kon ons alles vertellen over het werken met leer en perkament. Tijdens de interessante powerpoint presentatie met foto's, besprak Porciatti stap voor stap hoe een oud boek uit elkaar wordt gehaald en weer wordt opgebouwd. Bij het boekbinden en het maken van de kaft komen veel meer technieken kijken dan je in eerste instantie zou denken; echt vakwerk.
In de avond gaf Doris kunstgeschiedenis, waar ze vertelde over haar bevindingen van de beurs Schmuck en concludeerde dat het niveau van sieraden dit jaar hoger was dan vorig jaar. De beurs liet zien dat de sieraden weer kleiner worden en meer echt een sieraad zijn, dan een draagbaar object. 
Daarnaast vertelde Doris over haar bezoek aan Amerika, waar ze twee belangrijke scholen bezocht, lezingen en een workshop gaf en interessante musea bezocht.
Woensdag 10 april stond er voor een groot gedeelte van de dag geen les op het programma en dus kon ik verder werken aan mijn projecten. Aangezien ik de laatste week voor de vakantie veel aan mijn ringen project gewerkt heb, ben ik vandaag verder gegaan met het Upper and Underworld project. Ik had een stuk ebbenhout in een mal gestopt en met giethars overgoten. Vandaag freesde ik het object in vorm, waarbij het giethars en ebbenhout meer in elkaar overlopen. 
In de avond vervolgde Doris de les kunstgeschiedenis met interessante informatie over Zwitserse sieraden kunstenaars en een aantal Duitse die ze eerder vergeten was. Luid lachend zoals alleen Doris dat kan, concludeerde ze dat ze een van Duitslands meest belangrijke kunstenaars vergeten was: Bernhard Schobinger. Hij was de eerste die gebruik maakte van gevonden voorwerpen in sieraden, bijv. coca cola glasscherven.

Donderdag 11 april stond er aanvankelijk een les van Lucia op het programma, maar door een ongelukkige valpartij van een week eerder met een gebroken botje tot gevolg, ging deze niet door.
In de ochtend ben ik begonnen om een vorm van ebbenhout en giethars, te voltooien tot sieraad. Aangezien de ondergrond geen metaal is, moest ik eerste nadenken hoe ik de brochering wilde maken en bevestigen. Uiteindelijk heb ik deze gemaakt van zilver en staal.

De klas had behoefte aan een groepsgesprek over de projecten, zonder docenten en dat deden we deze middag. Ik wist hoe ik verder wilde met mijn Upper and underworld project, dus vroeg vooral de mening over mijn ringen. 
   Ik kreeg complimenten over het materiaalgebruik. Ik heb de foam namelijk een huid/ spieren/ vliesachtige structuur weten te geven en de meeste klasgenoten vroegen zich dan ook af wat het materiaal was. De klas koos een van de ringen uit die zij de beste vonden en dat was de ring met een dunne/ bijna transparante laag foam. Met de ringen beeld ik het karakter van bitches uit, met het gebruik van de lampion als symbool. Bitches reageren vaak hatelijk, agressief; onder het motto: aanvallen is de beste verdediging. Hierdoor hoeven ze echter niet hun emoties te tonen. 

Lampionnen hebben een holle vorm, waarmee ik het verbergen van emoties benadruk. Het kattige en soms hatelijke gedrag van bitches is veelal om zelf niet als eerste te worden gekwetst; dus een vorm van bescherming, net als de huid voor de mens. Daarom creëert ik een huidachtige laag om de lampionnen, om dit te benadrukken. De oranje kleurt refereert enerzijds naar de huid, de Chinese lampion en natuurlijk het vurige/ uitgesproken karakter van de bitch.

   Vrijdag 12 april werkte ik verder aan de brochering onder een van mijn objecten en begon ik met het maken van een tweede broche. Verder werd er vandaag een lezing gegeven door de Amerikaanse kunstenares Amy Tavern. Het was interessant om haar verhaal te horen over uiteenlopende werkzaamheden en haar kijk op sieraden. In het weekend was het volop zonnig en heerlijk weer, maar helaas stond er veel huiswerk op het programma.
   Zaterdag 13 april had ik in de middag een gesprek over een presentatie voor kunstgeschiedenis met klasgenoot Lavinia en docent Riccardo. Op zijn Italiaans hadden wij dat gesprek op een terrasje aan een gezellig plein met een kop koffie. Lavinia en ik moeten aankomende week een presentatie houden over 'Beauty' en we kregen allebei 2 kunstenaars die dat op een andere manier benaderen. Ik kreeg de bekende kunstenaars: Jeff Koons en Pipilotti Rist. Nog meer huiswerk dus! 
   Zondagochtend 14 april ben ik naar het Museo di Zoologia 'La Specola' geweest, op aanraden van een klasgenoot. In het pand zijn twee musea gevestigd, een over edelstenen en een over opgezette dieren, vogels, vissen en een bijzondere collectie anatomische wassen beelden. Ik had niet veel tijd, dus ik deed alleen het laatste museum. Interessant om te zien waren de opgezette vlinders en andere insecten, paradijsvogels, apen en kolibries. Uiteraard ook een grote collectie Afrikaans wild, maar wanneer je deze in het echt gezien hebt; interesseren je de opgezette versies niet meer! Ik verzamel zelf schelpen en daar lagen ook bijzondere soorten van uitgestald, dat blijft altijd leuk om te zien. Omdat ik lampion ringen maak met een huideachtige afwerking, kreeg ik de tip van Enrica om de anatomische wassen beelden te bekijken. Deze bijzondere collectie is gemaakt tussen 1775 en 1814, door een kunstenaar in combinatie met een fysioloog; om studenten wegwijs te maken naar de anatomie van mens en dier. Het toeristenboek van mij beschrijft heel passend: 'ook de hedendaagse bezoeker kan er het een en ander van opsteken, maar u dient wel over een sterke maag te beschikken: de opengewerkte lichaamsdelen van was, die als stukken vlees op tafels liggen uitgestald, doen bedrieglijk echt aan!'. 

   Tribuna di Galileo was een zaal gewijd aan deze grote en beroemde Florentijnse wetenschapper. Beroemde kunstenaars uit het verleden hebben rond 1841 meegewerkt aan het maken van prachtige fresco's en een imposant beeld van de wetenschapper zelf.
   In de avond heb ik nog een wandeling gemaakt om te genieten van de hoge temperaturen en prachtige zonsondergang. Er staat een zomerse week voor de boeg met heel veel zon en misschien zelfs al 27 graden!

maandag 8 april 2013

Paasvakantie Florence & Napels!




29 maart ben ik heel vroeg opgestaan om 10 voor 7 in de trein te zitten naar Napels, voor een gezellige week vakantie met mijn vader!
De sneltrein was super, met heerlijke leren fauteuils, een krantje, en een aangeboden drankje met koekjes. De treinreis was al mooi op zich, eerst het liefelijke Toscaanse landschap, daarna een meer vlak stuk rondom Rome en later een bergachtige omgeving met fruitbomen die volop in bloei stonden. Het was een zonnige, heldere dag en meteen al zag ik in de verte de Vesuvius opdoemen en even later de buitenwijken van deze grote stad.

Napels staat bekend om de Maffia en de vele zakkenrollers waar je voor moet oppassen. In Rome stapte er een groepje net geklede Italiaanse mannen in de trein, die zo voldeden aan het stereotype beeld dat je van de Maffia hebt! Een oude man mummelde wat in het Italiaans en griste snel mijn krant weg en die van anderen die op de tafels lagen. Onderweg naar de B&B zag ik al een tafeltje met drie belletjes, waar je kon gokken waar het balletje of iets dergelijks onder zat. Een groepje Italianen stond eromheen en de tafel lag vol met briefjes van 50 euro! Oplichterij waar je bij staat, lijkt mij.
Ik was op Piazza Mercato aan het zoeken naar het juiste nummer van de B&B, toen ik toevallig mijn vader tegen het lijf liep!
Na de koffers weggezet te hebben, zijn we meteen de stad in gegaan. Napels is een totaal andere stad dan wat ik eerder gezien heb in Italië. Wat de sfeer betreft en de armoede, zou deze stad zo buiten Europa kunnen liggen.
In het centrum bekeken we een grauw gebouw dat een combinatie moet voorstellen tussen het Pantheon en de zuilenboog rond het Sint-Pieter plein in Rome, maar deze kopie is de mindere versie! Daartegenover lag het grootste koninklijk paleis Reale, maar het lag er een beetje vervallen bij. Waar in Toscane sommige gebouwen TE clean gerestaureerd zijn, kan het arme Napels nog wel wat restauraties gebruiken! Iets verder door had je een prachtig uitzicht over de baai van Napels, met op de achtergrond de Vesuvius vulkaan.
Aan het einde van de dag sloten we de wandeling door het centrum af, met een bezoek aan het Renaissance Castel Nuovo. De torens zijn opgetrokken uit vulkaanstenen, waardoor deze een nogal grauwe indruk maken, maar de toegangspoort is versierd met een prachtig marmeren beeldhouwwerk. Van binnen is de functie van het kasteel meer zichtbaar, het diende namelijk lang als ford aan zee. In het kleine museum vond ik het meest bijzonder de originele bronzen deuren van het kasteel, waar naast kanongaten; nog een complete kanonskogel vastzat. 
Opvallend was het grote aantal kerken die ingebouwd liggen tussen alle huizen, zelfs de Dom! Smalle straten hangen veelal vol met kleding die staat te wapperen in de wind. Winkeltjes verkopen de meest grote en gedetailleerde kerstallen die je maar kunt bedenken en een grote beelden van heiligen en de nieuwe paus mogen natuurlijk niet ontbreken!

Napels staat bekend om de Pizza's, hier zou de pizza eeuwen geleden zijn uitgevonden en door een combinatie van de beste tomaten van Italië en de kwaliteit van de bloem; heeft de pizza hier een unieke smaak! Twee avonden hebben we heerlijk gegeten bij een van de beste pizzeria's van de stad, maar ook bij de minder bekende pizzeria's wordt er in de steenoven gebakken en smaken de pizza's voortreffelijk.

Zaterdag 30 maart bezochten we Nationaal Archeologisch museum van Napels, dat met de bijzondere onbetaalbare objecten behoort tot een van de beste musea met oude kunst ter wereld. Er is een grote collectie met antieke beelden te zien die zijn gevonden in de Romeinse stad Herculaneum, een bijzondere collectie marmeren beelden waaronder de 'Farnese-stier', wat de grootste beeldengroep uit de oudheid is die de tijd heeft overleeft, prachtige bronzen beelden en een belangrijke collectie met vondsten uit de Romeinse stad Pompei met gebruiksvoorwerpen, vazen, mozaiken en fresco's. Echt een bijzonder mooi museum,waar veel te zien was; zeer de moeite waart om bezocht te hebben!
Toen we na de lunch richting de Dom liepen, werden we verrast door een processie die werd gehouden; compleet met vaandels, muziek en niet te vergeten de wagen met engelenbeeldjes, Maria en het geboren kindje Jezus. Vervolgens werd er een soort zegening gehouden voor een van de beste pizzeria's van de stad en daarna vertrok de stoet weer. De ritmische muziek en de bonte kleuren gaven de processie iets wat me aan carnaval deed denken!
De dom bestaat eigenlijk uit 3 samengevoegde kerken en is van buiten vrij sober, maar van binnen een juweel. Prachtige decoraties sieren de hele kerk van beneden tot het het plafond, met als pronkstuk Capella di San Gennaro waar een grote schat aan kunst te zien is. Eigenlijk staat hier nog alle kerkelijke kunst opgesteld, die bij andere beroemde kerken zijn verwijderd en achter glas in musea staan opgesteld. Prachtige zilveren kandelaars en een groot zilveren altaar, een tal aan beelden en de relikwie van de beschermheilige van Napels: San Gennaro. Naast deze kapel bezochten we de oude crypte en het Baptisterium. 


Paaszondag stond er geen uitgebreid ontbijt op het programma, maar snel een lekkere Italiaanse croissant en een cappuccino. In de vroege ochtend kwam er een man de koffiezaak binnen om geld op te halen en daarna vertrok hij weer net zo snel als hij gekomen was: moet haast wel een maffia zijn die beschermgeld komt ophalen!
Vandaag bezochten we de beroemde ruïnes van de oude Romeinse stad Pompei, dat in het algemeen wordt beschouwd als de belangrijkste archeologische ontdekking in Europa. 

Nog volop bezig met de reparaties na een grote waarschuwings aardbeving, volgde in 79 n.C. de meest verwoestende uitbarsting uit de geschiedenis. De Vesuvius bedolf Pompei inclusief alle inwoners onder een dikke laag lava en hete modder. Pas in 1750 werd de stad ontdekt en bleek nog bijzonder goed bewaard gebleven. 

Pompei was een bijzondere plek om te bezoeken. Het blijft natuurlijk een verschrikkelijk feit dat de complete bevolking van deze stad levend werd verbrand door lava en hete modder of stikte door de rook en zavel in de lucht, maar je krijgt hier wel de kans om meer te leren over het leven van de Romeinen en wandelen door een compleet bewaarde stad met o.a. een forum,
 woonhuizen, badhuizen en theaters. Er waren slechts een klein aantal mensen te bekijken, waar je de angst nog kon aflezen in de houding en gelaatstrekken. 
Op tweede paasdag stond Herculaneum op het programma, ook een oude Romeinse stad die compleet werd bedolven tijdens de verwoestende vulkaanuitbarsting van de Vesuvius. 
Toen we met de trein aankwamen bleken er meerdere processies aan de gang te zijn van in het wit geklede mensen; met veel kleurrijke vaandels, muziek en grote karren die met de hand werden gedragen compleet met een afbeelding van de nieuwe paus, engelenbeeldjes, Maria en Jezus. De grootste kar was ontzettend groot en werd met veel moeite gedragen door een grote groep mannen. De hele ochtend was er nog vuurwerk te zien, dat schitterde in het felle licht van de zon.
Herculaneum is wat de grootte betreft minder overweldigend dan Pompei, maar des te meer interessant door de goed bewaard gebleven gebouwen; compleet met prachtige schilderingen en mozaïekwerken. Sommige mozaïekwerken waren opgebouwd uit zulke kleine steentjes, dat ze van een afstand op een schildering leken! Je krijgt dan echt bewondering voor de genen die het lang geleden gemaakt heeft.
Een van de meest fraaie bouwwerken vond ik de badhuizen uit het jaar 10 voor chr. Deze waren nog prachtig intact; voorzien van marmeren baden en werkelijk schitterende mozaïekvloeren uitgevoerd in zwart en wit en met zeedieren als inspiratiebron.
Voor vandaag hadden we ook in de planning om de Vesuvius te beklimmen, maar daar was niet genoeg tijd voor. Uiteindelijk namen we een georganiseerd toer naar boven, met een een bus die behoorlijk slingerde over de stijlen weggetjes naar boven. Waar we werden gedropt had je al een prachtig wijds uitzicht over de laagvlakte van Pompei, de bergen en de zee.
Boven aangekomen zijn we een stuk rondom de kraterrand gaan wandelen, waar je steeds prachtige uitzichten hebt op de vulkaan en de omgeving. We zagen de baai van Napels mooi liggen en een stuk natuurgebied waar je nog duidelijk sporen van lavastromen kon zien.
Na een half uur begon het lichtjes te regenen, waardoor we meer activeert van de Vesuvius kregen te zien! De koude regen op de hete stenen in de krater, zorgden namelijk voor waterdampen die opstegen en zo leek het net of er flinke rookwolken van binnenuit kwamen!

Dinsdag 2 april begonnen we 's ochtends vroeg aan een lange reis zuid-waards richting Paestum. Met de trein zijn we bij Salerno uitgestapt, waarna we met de bus verder gingen. Iedereen die we vroegen zei dat je het buskaartje in de bus kon kopen, maar bij het instappen bleek dat niet zo te zijn… De buschauffeur gaf aan dat de volgende bus pas over een uur vertrekt, dus zijn we toch maar gaan zitten zonder kaartje!
We zaten bijna een uur in de bus, toen een halte voor de bestemming, een controleur instapte… In het noorden van Italië kan je dan zeker rekenen op een flinke boete, maar wij mochten in Paestum gewoon uitstappen zonder boete en zonder het alsnog betalen van de busrit: dat kan allen in Napels!
 Paestum is een unieke plek in Italië. Na de geleidelijke leegloop van de Grieks en later Romeinse stad, werden de velden verwaarloosd waardoor deze tot malariamoerassen vervielen. Niemand durfde er meer te komen, tot Karel de 3e er in de 18e eeuw een weg liet aanleggen. Bij het kappen van de bomen kwamen drie Griekse tempels te voorschijn, die tot de meest complete in de wereld behoren; zelfs in vergelijking met Griekenland. 
Op ons gemakt zijn we langs de ruïnes gelopen. Het weer ging nogal op en af, waardoor periodes met zon werden afgewisseld met hevige wind en regen! In deze uithoek waren niet veel toeristen, dus we konden de tempels in alle rust bewonderen. Het is onvoorstelbaar dat deze bouwwerken zo goed bewaard zijn gebleven, de oudste tempel is maar liefst gebouwd in ca. 530 v. Chr! De mooiste tempel is hierboven afgebeeld en wordt de Tempel van Neptunus genoemd, hoewel deze ook geweid zou kunnen zijn aan Apollo of Zeus. Het was steeds een magisch moment om te zien wanneer de enorme bruin/ oranje zuilen oplichtten in de zon.
 In het museum waren veel unieke vondsten te zien, waaronder een van de weinige Griekse schilderingen die de tijd doorstaan hebben. De beroemdste fresco's zagen er nog zo goed uit, dat je bijna niet kon geloven dat ze zo oud zijn.

Aan het einde van de middag reden we met de trein terug naar Napels, wat minder comfortabel bleek te zijn dan gedacht. Er reed maar 1 keer in de twee uur een trein in de middag en die zat dan ook bomvol met mensen. Na een aantal volle wagons te zijn gepasseerd, hebben we ons maar in de menigte geperst. We zaten in een wagon vol met Italiaanse bijdehante jongeren, die luidruchtige gesprekken aan het voeren waren na een dagje uit. De trein bleek ook nog eens te stoppen bij elke halte, dus het was een lange terugreis! 
's Avonds hebben we heerlijk gegeten aan een gezellig plein in Napels. Tijdens het voorgerecht van Bruchetta, konden we proeven hoe heerlijk de beste tomaten van Italië smaken en het hoofdgerecht was voor de verandering geen pizza; maar een Italiaanse pasta.
Woensdag 3 april stonden we nog vroeger op dan de dagen ervoor, om met de boot naar Capri te varen! Vanaf de bood had je een prachtig zicht op de haven en natuurlijk de stad Napels. Leuk om te zien was een cruise schip die achter moest inparkeren!
Eenmaal aangekomen op Capri, bleek het een compleet andere wereld te zijn vergeleken met het vaste land. Royale villas's, dure hotels en schoon geveegde straten. Alles op dit eiland was tot in de puntjes verzorgd en de Italianen waren hier niet arrogant maar zeer vriendelijk. Wanneer je de weg vroeg, werd je zelfs door sommige bewoners nog uitgezwaaid! In de ochtend maakten we een wandeling naar Grotta Azzurra, maar deze bleek niet open te zijn. Dit is een grot waar je met een bootje vanaf de zee invaart, maar toen ik met een trapje afdaalde en naar de ingang keek snapte ik goed dat deze gesloten was. Het water stond hoog en de golven sloegen wild tegen de rotsen aan.

In de middag was het nog even onzeker of we konden blijven, want door de harde wind zou misschien een groot deel van de boten naar het vaste land uitvallen! Gelukkig werd de wind minder en hadden we nog de tijd om een prachtige wandeling te maken over de heuvels van Capri. We kwamen langs prachtige villa's, met mooie mediterrane tuinen. Je had steeds weidse uitzichten over zee en zo nu een keek je in een stijlen klif naar beneden. Vlak voor we bij de top aankwamen liep het kleine paatje weer naar beneden en dus hadden we een stukje afgesneden. Boven op de top van een berg zagen we de ruïnes van villa Jovis,
dit was de villa van keizer Tibertus uit de 1e eeuw n.C. Het uitzicht vanaf hier was adembenemend en we konden genieten van een heerlijk zonnetje. Tijdens de afdaling kwamen we tot de conclusie dat we niet op de juiste manier binnen waren gekomen, want er bleek een kassa bij de ingang te staan! Ondanks dat wij de enige toeristen waren, keek de Napolitaan niet raar op toen twee onbekende bezoekers het park verlieten!
Aan het einde van de dag bezochten we het prachtige Arco Naturale, een indrukwekkende natuurlijke boog van kalksteen. Ver beneden had je zicht op het heldere turqoise water van de zee.
Op ons gemak zijn we terug gelopen naar het centrum van Capri, waar we de boot terug namen naar het vaste land.
Na een laatste avond gezellig gegeten te hebben, was het donderdag 4 april helaas alweer tijd om afscheid te nemen. Om 5 over 8 zat ik weer in de trein terug naar Florence. Het mooie weer van Napels maakte al snel plaatst voor laaghangende bewolking en mist boven de bergen en heuvels.
Zondag 7 april ben in de ochtend een rondje door de stad gelopen. nu de laatste maanden zijn aangebroken, heb ik een lijst gemaakt van wat ik nog wil gaan zien en vandaag bezocht ik als eerste de Santissima Annunziata kerk. Hier was ik de eerste week van de vakantie al binnen geweest tijdens het Florentijns nieuwjaar, maar toen was ik niet in de gelegenheid om de kerk goed van binnen te bekijken.
Daarna ben ik naar het kleine museum over Dante gegaan, in het voormalige huis van deze beroemde dichter. Dan Brown komt volgende maand met zijn nieuwe boek Inferno, geïnspireerd op Dantes gelijknamige werk en het verhaal zal zich dan ook voor een deel in Florence afspelen: ik ben erg benieuwd! Het museum stelde niet heel erg veel voor, want er waren weinig originele stukken te zien, maar het vertelde wel veel over Florence. Je leert bijv. meer over het leven in een Middeleeuwse woontoren, zoals het huis van Dante. Zeer leuk was een kamer die was gewijd aan het goudsmid verleden van Florence en hier werden alle stappen uitgelegd voor het gieten van een ring tot het graveren aan toe. In de vitrine kon je stap voor stap zien hoe het proces, inclusief de benodigde gereedschappen eraantoe gaat. Op de bovenverdieping was de slaapkamer van Dante te zien en lagen er boeken, prenten en twee beelden met betrekking tot Inferno, Pardiso en Purgatorio. 
In de middag bezocht ik Piazzale Michelangelo, waar de tulpen volop in bloei stonden. De felle Italiaanse zon zorgde ervoor dat de tulpen een haast onnatuurlijk felle kleur uitstraalden! Het blijft wel een raar gezicht, tulpen in een mediterraans landschap!


Maandag 8 april was mijn laatste vakantiedag aangebroken en in de ochtend stond eindelijk op het programma wat er nog steeds niet van gekomen was: De Medici Bibliotheek, San Lorenzo kerk en het mooist: de Medici Capelle!
Als eerste bezocht ik een klein museum met rijkelijke religieuze kunst en de crypte waar belangrijke leden van de Medici begraven liggen. 
Daarna ging ik verder met de Medici Bibliotheek, welke gelegen is in het kloostercomplex, op de bovenverdieping. Niemand minder dan Michelangelo ontwierp deze bibliotheek in de 16e eeuw, om het rijke boekenbezit van de Medici voor het publiek toegankelijk te maken.  
Bij binnenkomst betreed je als eerste de beroemde vestibule, die vrijwel geheel in beslag wordt genomen door een monumentale trap met halfronde treden. Deze hal was voor die tijd heel erg vernieuwend en op architectonisch gebied complex en een zeer origineel geheel. Na het betreden van de trap en het openen van de piepende deur, kwam ik in de lange leeskamer. Hier staan aan weerszijde van het pad rijen met leestafels. Als een soort catalogus zijn tegen de zijkanten van de banken houten panelen aangebracht. De boeken zij nu elders opgeslagen voor het behoud. 
 De vloer van de leeszaal was ook vernieuwend, Michelangelo gebruikte hiervoor namelijk terracotta tegels met prachtige beschilderingen. De belangrijkste boeken stonden in een prachtige ruimte met koepel. In een tentoonstelling was verder een mooie collectie oosterse boeken te zien van de Medici en een oude houten machine die vroeger werd gebruikt voor het drukken van de boeken. Een interessante video liet het proces zien, wat complex en tijdrovend is. Echt vakwerk.

San Lorenzo was de parochiekerk van de Medici en daarom konden bij de bouw kostbare materialen gebruikt worden. Van binnen is de kerk rijk gedecoreerd, maar van buiten is deze nooit voltooit. Michelangelo maakte het ontwerp voor de marmeren voorgevel, maar door omstandigheden is deze nooit voltooit.

Na de kerk bezocht ik de Medici Capelle, het beroemdste bouwwerk van dit complex! De grote koepel domineert na die van de Dom, de skyline van Florence. Dit alles, om natuurlijk de macht van de Medici te benadrukken.
De barokke kapel van de prinses is de grootste van de twee kapellen die in dit complex liggen en is een werkelijk overweldigende ruimte. Foto's maken is niet toegestaan, maar het is ook niet in een foto vast te leggen hoe rijkelijk en groots deze kapel is. De ruimte is grandioos bekleed met marmer en ingelegd met edelstenen en het duurde bijna 300 jaar voor het voltooit was. 

Een gang aan de linkerkant leidt naar de Nieuwe Sacristie, ontworpen door Michelango. Deze ruimte oogt wat interieur betreft veel soberder, maar beschikt over een schat aan beelden. Er staan hier evenveel beelden van de grote kunstenaar, als in het Accademia museum, alleen kon je de beelden hier in alle rust bekijken. Het rijke complex van de San Lorenzo, is een bijzonder stukje Florence en bijna onvoorstelbaar hoeveel kunst van Michelangelo je hier bij elkaar ziet.