zondag 30 juni 2013

Goodbye Beautiful Florence
























Maandag 24 juni brak mijn laatste week aan in Florence, ik moet er nog niet aan denken om deze stad te verlaten. Nog maar even goed genieten!
Vandaag was een speciale dag, de feestdag van de patroonheilige van Florence: San Giovanni.
De dag begon  met een heilige processie en een grote vlaggenshow met muziek voor Palazzo Vecchio. 

Het blijft spectaculaire om deze vlaggen shows te zien. Nieuw ditmaal was een vlaggen battle tussen twee mannen met ditmaal twee vlaggen in hun hand. 
De processie ging door naar de Dom en wij bezochten Palazzo Vecchio. Als eerste zijn we de toren in gegaan, voor een van mijn favoriete uitzichten over de stad. Het blijft mooi om op deze hoogte het klokkenspel van alle kerken te horen, met als hoogtepunt die van de Dom.
Daarna bezochten we het paleis en die blijft mij steeds weer verbazen. Elke keer zie ik wel weer iets nieuws in dit grote stadspaleis van de Medici.


Ter afsluiting van deze feestdag was er om 10 uur in de avond vuurwerk, dat werd afgeschoten vanaf Piazzale Michelangelo. Het mooiste zicht had je vanaf de Ponte Santa Trinita, maar daar stond het al helemaal vol. Wij stonden daar vlakbij aan de zijkant, maar hadden wel een mooi zicht op de Ponte Vecchio die sprookjesachtig weerspiegelde in het water en met het spectaculaire vuurwerk erboven. De vuurwerkshow duurde ruim een half uur en er werd meer vuurwerk afgeschoten dan ik met oud en nieuw heb gezien!
Dinsdag 25 juni hebben we in de ochtend een combinatie ticket gekocht voor alle bezienswaardigheden rondom de Dom. Na het museum met de originele gouden paradijs deuren en het mooie uitzicht vanaf de beltoren, zijn we de schoonheid van de doopkapel gaan bezoeken. Dit blijft een favoriete plek van mij, door de met goudmozaïek bekleedde koepel van dit gebouw. 
Als lunch schoven we aan in de rij van de beste panini shop van Florence, waar verrukkelijke vers belegde broodjes worden geserveerd. Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je wat! Het leek wel of de rijen met de dag langer werden.


Na de lunch namen we de bus naar Medici Villa Castello, voor een bezoek aan de deze prachtige tuin. Vandaag is bekend geworden dat  een aantal Medici tuinen, waaronder deze, zijn opgenomen in de lijst van Unesco!
Er werd geen entree gevraagd en gek genoeg was deze prachtige tuin, op twee toeristen na; leeg.   

Villa Castello heeft een echte Renaissance tuin, met balans, orde en harmonie als basis. Wat je aan de ene kant, zie je ook aan de andere kant en de tal aan terracotta potten met bijzondere citrusbomen staan in strakke lijnen opgesteld. Sommige stammen af van de originele bomen uit de tijd van Cosimo I de Medici.
 Achter in de tuin was een trap, waar je naar een hoger gelegen landschapspark kon lopen. Vanaf hier keek je prachtig op de tuin en werd het symmetrische patroon pas echt duidelijk zichtbaar.
 In de grotto was aan drie kanten een verzameling dieren te zien, die allemaal symbolische betekenissen hadden voor de Medici en die hun macht uitdrukken.
Villa Castello zelf is niet te bezoeken. Dit is de oudste Medici villa die nog overeind staat en hier hing het beroemde schilderij van Botticelli: de geboorte van de Venus. 

Terug in het centrum van Florence, bezochten mijn broer Stijn en ik nog de koepel van de dom aangezien dit bij de combi ticket inbegrepen zat! De weg naar boven was een hel, aangezien het zo ontzettend druk was dat je steeds moest wachten tot grote groepen mensen gepasseerd waren. In het hoogseizoen kan ik niemand deze klim aanbevelen. 
Het weer was omgeslagen, waardoor we donkere wolken over Florence zagen trekken en zo nu en dan een harde knal en een lichtflits van het onweer. Toch ook weer mooi om te zien!
Woensdag 26 juni werd ik door twee schoolgenoten, Daria en Orsolya uitgenodigd om nog een laatste keer gezellig koffie te drinken, een ijsje te eten en te lunchen. 
In de middag ben ik met mijn familie naar het Bargello museum geweest, waar ook weer een schat aan kunst te zien is. Hier staan een tal van beroemde beelden, waaronder werken van Michelangelo, Donatello, Verrocchio en Giambologna. Florence beschikt over 4 beelden die de David uitbeelden en in dit museum staan daar 3 van, zoals te zien is op de foto hieronder.
Daarna hebben we een kijkje genomen in de Santa Maria Assunta of the Badia Fiorentina. Deze kerk is een rol toebedeelt in het boek van Dan Brown en was van binnen ook prachtig om te zien. Het was er muisstil, in tegenstelling tot veel andere kerken die hordes toeristen bezichtigen. 
Als laatste zijn we nog naar de Basilica Santissima Annunciata gelopen; een bijzonder mooie kerk waar het geloof nog voorop staat en waar elke dag veel gelovige Florentijen komen bidden. Wat ik de vorige keer nog niet gezien had, is dat er ook een prachtig klooster achter verscholen ligt. 
De geslaagde avond sloten we af bij een proscutteria voor een goed glas wijn en een plank vol met Italiaanse hammetjes..

Donderdag 27 juni zijn we vroeg opgestaan om met de bus naar Siena af te reizen. Onderweg werden we verrast door een Ferrari toer en kwamen er tientallen dure bakken voorbij scheuren. Mannen  met een rode Ferrari polo, een petje en vlag; stonden op belangrijke punten om de weg te wijzen. 
In de zomermaanden zie je vaker grote groepen Ferrari's voorbij scheuren, sommigen zelfs uit verre bestemmingen als Turkije en Rusland. Zij volgen het sublieme programma van een luxe reisorganisatie waarbij je de mooiste steden van Toscane aandoet, eet in beste restaurants en overnacht op de meest exclusieve bestemmingen. Heb je geen Ferrari geen nood, je kunt er gewoon een huren en het model en kleur uitkiezen die je maar wilt!

Over een paar dagen begint in Siena de beroemde paardenrace en de voorbereidingen waren al in volle gang. De stad was prachtig versierd, de zandvloer was gelegd en de houten tribunes opgebouwd. 
Vanaf de Torre del Magnia heb je een wijds uitzicht over het mooie Siena, met de Toscaanse heuvels en natuurlijk op het beroemde Piazza del Campo. 


Mijn moeder en broer bezochten de Dom van Siena, terwijl ik afdaalde tot in de kerkers van het museum Santa Maria della Scala voor de nieuwe foto expositie van de wereldberoemde fotograaf Steve McCurry. De expositie was bijzonder mooi opgezet in meerdere ondergrondse kamers, echt een aanrader om te bezoeken.

In de middag hebben we geslenterd door de pittoreske straten van Siena, het blijft een idyllische stad met de smalle straten, hoogteverschillen en mooie uitzichten.

In de avond bezochten wij de eindexpositie van le Arti Orafe, de sieraden school waar mijn huisgenoten aan studeren. Het was leuk om te ze zien wat ze het jaar gemaakt hebben.

Trots poserend voor hun werk: Donato, Monica en Jamie
 
Links boven: Qin Mu Qing (Donato), rechts boven: Zhang Rui (Monica)
midden: Luca Ferrari, rechts: Simone Sciullo
Links onder: Chen Yanzhi (Jamie), rechts Nishihara Tomoe

Daarna had ik een afscheids aperitief met de klas en docenten Riccardo en Doris. Nog een laatste avond gezellig met elkaar.
Vrijdag 28 juni brak mijn laatste dag aan in Florence, een gek idee om morgen de stad voorgoed te verlaten… 
In de ochtend wilde ik nog naar de kloosters van San Marco, voor het bezichtigen van de beroemde en mooiste fresco's van de stad; geschilderd door de monnik Fra Angelico. Grotendeels zijn hele leven bracht hij door in dit klooster en beschilderde o.a. de 40 kloosterkamers met Maria afbeeldingen en vooral vaak Jezus aan het kruis. De 15e eeuwse fresco's zijn bijzonder goed bewaard gebleven.




























Toen we weer terug liepen naar het centrum van de stad, wilde ik nog even langs een bijzonder gebouw lopen. Een oud verlaten en zwaar vervallen klooster; waar naar verluid het graf van Mona Lisa is gevonden. Dit merkwaardige gebouw is aan de buitenkant beplakt met dollarbiljetten en lijkt meer op een vroegere gevangenis.

Na de laatste souvenirs gekocht te hebben en nog een laatste keer een lekkere pannini te hebben geluncht met uitzicht op het mooie Piazza della Signoria, ben ik de spullen op mijn kamer gaan inpakken. Aan het einde van de middag ben ik met mijn moeder bootschappen gaan doen bij Esselunga en kon ik nog iets uitzoeken voor het tegoed dat ik daar voor een jaar heb opgebouwd; op advies nam ik een vat van 3 liter olijfolie mee!
In de avond was mijn afscheidsdiner met de huisgenoten. We kookten een lekkere pasta en hadden een gezellige laatste avond.


Zaterdag 29 juni kwam de huisbazin Franca om de sleutel op te halen en toen was het tijd om te vertrekken. Het was rustig op de weg, dus we waren zo de stad uit. Nog een lange tijd kon ik in de verte van de vallei de koepel van de Dom zien liggen, tot ik afscheid had genomen van Florence. Wat heb ik een super jaar gehad in deze prachtige stad, met een leuke opleiding waar ik ontzettend veel heb geleerd, gezellige school-, klas-, en huisgenoten, heerlijk eten en drinken en natuurlijk het mooie weer. 

























De Ponte Vecchio waar ik meerdere keren per week overheen liep, het klokkenspel van de Dom en de smalle straten om de toeristen te ontlopen. De rozentuin, Bardinituin en Bobolituin voor de rust, ruimte en het mooie uitzicht over de stad met de terracotta daken: Goodbye Beautiful Florence, ik ga alles en iedereen heel erg missen! 
Alleen bij de Gotthardtunnel hadden we een oponthoud van een uur, maar verder geen files onderweg. Zondag 30 juni reden we na een overnachting in Duitsland vroeg weg en kwamen uiteindelijk om half 3 thuis aan in Nederland. Mijn avontuur in Florence zit erop en daarmee was dit ook mijn laatste blog. 


Nog even op de foto voor Il Porcellino, zodat je nog nog een keer terug komt in Florence!

zondag 23 juni 2013

Alchimia Graduation Show: 'Humans we are'






Blue Life

Brooch, 10 x 6 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony Wood, resin, silver, steel



Blue Reborn nr. 1

Brooch, 6 x 4 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver 





Blue Reborn nr. 2

Brooch, 6 x 4 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver






Blue Reborn nr. 3

Brooch, 7 x 5 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver





Blue Reborn nr. 4

Brooch, 7 x 5 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver




Blue Reborn nr. 5

Brooch, 8 x 5 x 4 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver, steel



Big Blue

Pendant, 60 x 10 x 7 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver, black robe




Big Orange

Pendant, 67 x 10 x 8 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver, black robe





Downfall

Pendant, 44 x 12 x 10 cm
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, zinc-plated steel




Destroyed Beauty

Pendant, 60 x 10 x 7 cm 
Koen Jacobs 2013
Ebony wood, resin, silver, black robe

Maandag 17 juni was de grote dag aangebroken; het examen! Ruudt en Lucia namen ons mee voor een koffie in de bar en daarna begonnen we om 9 uur met de presentaties.
Voor de hele school moesten we in 10 minuten wat interessants vertellen over je project en dit was tevens de introductie van je werk aan de externe examinator uit Frankrijk; Benjamin.
Ruudt opende de presentaties met een algemeen woordje en liet daarna van iedereen een filmpje zien die hij tijdens individuele gesprekken gemaakt had; je schaamt je rot om die beelden terug te zien..! 

Ik was als vierde aan de beurt met mijn presentatie en dat ging gelukkig allemaal goed. De start begon krachtig met mijn statement en foto's op de achtergrond die eerst de nog de mooie natuur lieten zien en mysterieuze mythologische afbeeldingen, maar al snel de verwoestende kant op gingen.
Daarna besprak ik kort mijn verschillende sieraden en de ideeën daarbij en toen waren de 10 minuten alweer om. Het was erg leuk om de presentaties van alle klasgenoten te zien, iedereen deed het op zijn eigen manier en interessant om alle projecten nog een laatste keer helder uitgelegd te krijgen. Half 1 waren de presentaties afgerond en zijn we met een grote groep heerlijk gaan lunchen, op een terrasje vlakbij de school. In de middag om 15:40 had ik mijn examengesprek voor Ruudt, Lucia, Doris en externe examinator Benjamin. Ruudt vertelde dat ik 5 minuten kreeg om het lokaal in te richten met mijn sieraden en dat ik alles met de tafels mag doen. Ik besloot om een van de tafels om te draaien en vond nog een klein tafeltje die ik erop kon zetten. Mijn sieraden verdeelde ik over de 3 tafels in verschillende niveaus.
Vervolgens ging het examengesprek van start en werd er flink op mij ingehakt met moeilijke vragen: waarom heb je de sieraden zo opgesteld? waarom zien deze sieraden onder en de anderen boven? Zijn jou sieraden wel af, omdat ze een ruwe uitstraling hebben? Er zitten twee concepten in je werk en niet je gehele concept is uit de werken af te lezen, hoe verklaar je dat? Jou sieraden zijn op te delen in twee groepen, welke passen het beste bij jou? Wat is meer Koen, de Koen van de klassieke sieraden of de Koen van de moderne sieraden? enz.
Ik kon niet op alle vragen een goed antwoord geven, je werd steeds weer overdonderd door de vragen en vooral de externe examinator Benjamin herhaalde steeds de moeilijke vragen die ik niet geheel kon beantwoorden. Hij vond namelijk dat mijn werk uit twee concepten bestaat en dat ik veel bij mijn concept bedacht heb wat je niet in het werk kan zien. Aan het einde feliciteerden ze mij wel en zeiden dat ik het goed had gedaan! Een heerlijke ontspannen gevoel dat het examen erop zit, morgen de uitslag. 
Dinsdag 18 juni waren er nog examens op school, maar ik had ze gisteren allemaal al gehad. Vandaag heb ik de laatste 3 boeken afgemaakt. 
In de avond was de diploma uitreiking en 'the graduation party' georganiseerd door de tweedejaars. We zaten allemaal in een klaslokaal, waar het bijna niet uit te houden was door de temperatuur van buiten: 37 graden en windstil! Na een algemeen woordje door Ruudt, werden de diploma's uitgereikt. Voor iedereen was er een stukje tekst opgesteld, die door Benjamin voorgedragen werd. 

Daarna ging de feestelijke avond verder met een heerlijk Italiaans buffet, muziek en brachten de tweedejaars een toost uit op de geslaagden en het geweldige en succesvolle jaar!
Woensdag 19 juni moest er weer gewerkt worden. Om 10 uur kwamen we met zijn allen samen en besprak Ruudt met ons de installatie en wat hij veranderd wilde hebben. Het was nog een hele dag hard werken, meubels verplaatsen, toevoegen en sommigen opnieuw wit schilderen. Ruudt wilde mijn kast ook wit geschilderd hebben en een andere ophanging, dus ik had ook nog een hoop werk te doen.
Iedereen was opgelucht toen aan het einde van de dag alle meubels mooi wit geschilderd waren en op zijn plek hingen. Een paar stapels pizza dozen stonden te wachten, zodat we meteen konden aanvallen!



Donderdag 20 juni zetten we de puntjes op de i en werden de sieraden in en op de meubels gelegd. 
In deze laatste week, besloten we om nog maar een keer met zijn allen te gaan lunchen in een voortreffelijk authentiek Italiaans restaurant en daar zat dan ook de hele school; inclusief alle docenten gezellig te eten! 
Koen Jacobs
Maria Sais Fluvià
Chiara Cavallo
Enrica Prazzoli
Hana Choi
Anna Drexel
Francesca Urciuoli
Lena Grabher
Ioanna Natsikou
Lavinia Rossetti

Nur Terün

Om 5 uur was de opening van de galerie in de school en werd er naast ons werk, ook het werk van de 1e en 2e jaars tentoongesteld. Het liep de hele avond af en aan met belangstellenden en het was leuk om over het werk te vertellen. Speciaal voor de opening waren er lekkere hapjes en drankjes gehaald die in de patio stonden opgesteld. Deze avond kwamen er ook andere sieraad kunstenaars als o.a. David Bielander en Helen Britton en galerie houder Marzee van Galerie Marzee uit Nijmegen.
Aangezien dit de laatste schoolweek is en het afscheid nadert, zijn we in de avond met de klas een pizza gaan eten in een gezellig piepklein restaurant! 
Vrijdag 21 juni werd ik al vroeg in de ochtend verrast, dat mijn ouders en broer gearriveerd waren! 
Om 10 uur moest ik op Piazza Santo Spirito zijn, waar ik een gesprek had met Ruudt Peters. Ruudt heeft me namelijk gevraagd om in de zomer te helpen met de voorbereidingen voor de nieuwe expositie in september en dat lijkt me natuurijk heel erg leuk om te doen!
Eerstejaars studenten
Rechts boven: Brunella Alfinito
Links midden: Lucy Clark, rechts Evrim Turker
Tweedejaars studenten
Tweedejaars studenten
Links boven: Daria Borovkova, rechts Ana María González
Links onder: Orsolya Losonczy, rechts Elena Gill
Half 11 was het moment aangebroken om afscheid te nemen van Ruudt, tenminste voor een groot deel van de klas. Ruudt vertrok vandaag en een groot deel van de klas vliegt in de komende twee weken ook terug naar hun thuisland. 
Tijdens de lunch ben ik met mijn ouders naar het restaurant vlak bij de school geweest 'Ristorante Il Guscio', waar ik deze week en dit jaar vaak gegeten heb en helaas vandaag voor het laatst.
Na de lunch besloten we om een wandeling te maken door de Boboli tuin, waar het heerlijk vertoeven was met de hoge temperaturen.
In de avond kwamen ze naar de expositie kijken en het was natuurlijk leuk om hun rond te leiden en alle sieraden te laten zien.
Deze avond maakte Marzee de gelukkigen bekend die zij selecteert voor de Marzee graduation show en voorafgaand moesten we in het kort wat vertellen over ons werk. Ik werd niet geselecteerd, maar Marzee zei wel dat ze verwacht nog meer van mij te gaan horen omdat ik na de zomer start aan de Rietveld Academie.
Het was nog een zwoele avond en daar hebben we tijdens het diner van genoten op een gezellige terrasje bij Santos Spirito.


Zaterdag 22 juni ben ik met mijn familie naar San Gimignano afgereisd, wat een prachtige plek blijft. Natuurlijk namen we nog een ijsje bij de beroemde zaak van Sergio Dondoli en beklommen we Torre Grosso voor een overweldigend uitzicht.
Tot slot de laatste avond van de expositie.
Zondag 23 juni hebben we in de ochtend de expositie afgebroken en in de middag heb ik mezelf aangesloten bij mijn familie die een museumtoer door de stad aan het maken was. In ochtend bezochten ze Uffizi en als onderbreking aten we nog een lekker vers belegde panini. De toer vervolgde richting Casa Di Dante. Vervolgens bezochten we Accademia met de David van Michelangelo.
Voor mijn vader was dit de laatste dag en hij wilde alle plekken bezichtigen uit het nieuwe boek van Dan Brown, dus een bezichtiging aan Palazzo Vecchio mocht niet ontbreken.
De laatste avond hebben we nog een keer gezellig en heerlijk gegeten in de stad, een super drukke, maar geslaagde week kwam ten einde.
Samen met mijn moeder en broer, blijf ik nog een week om afscheid te nemen van mijn huis- en klasgenoten, de prachtige stad Florence en natuurlijk van Toscane.