maandag 10 december 2012

Kerstdiner

De laatste blog van het jaar sluit ik af met een nieuwe layout.  Nu is het overzichtelijker en makkelijker om door de verhalen te bladeren en zijn de foto's sneller te laden. Door op een foto of verhaal te klikken, wordt de blog geopend.

Het laatste weekend samen met de huisgenoten; reden voor een gezellig kerstdiner in de stad! Met mijn 3 Chinese huisgenoten en   nog twee andere Chinesen liepen we door de sfeervol verlichtte straten van Florence richting het restaurant waar we DE specialiteit van Florence gaan eten! Deze avond dwarrelden wat sneeuwvlokjes naar benden voor wat extra kerstsfeer!
De specialiteit van Florence is een speciaal biefstuk, met een heerlijke barbecue smaak. Er zijn drie oude restaurants in de stad die bekend staan om hun lange traditie van deze bereidingswijze en wij gingen naar een van deze drie.
Als voorgerecht begonnen we met een schaal vol zeevruchten (want ik ben met Chinesen op stap) en een tableau Italiaanse ham en buffalo mozzarella. Na het heerlijke voorgerecht kwamen er vier zware planken hout binnen met in totaal 4 kilo voortreffelijk gebraden biefstuk! De smaak was echt helemaal super en heerlijk mals. Een schaaltje met olijfolie gemengd met grove Italiaanse kruiden was een dipsaus voor het vlees. Lang geleden dat ik zo lekker gegeten heb in een restaurant.



Om de avond af te sluiten nog een verzameling Italiaanse toetjes als ijs, chocoladetaart en vruchtentaartje! Er was nog een Chinese studente aangekomen uit Milaan en zij schoof ook nog even gezellig aan. Het was een super geslaagde avond, met voortreffelijk eten. Ik weet nu dat Italië niet alleen het land is van de lekkere pizza's en pasta's, maar ook van het heerlijke vlees!
Maandag 10 december ben ik om kwart voor 6, met een half uur vertraging, vanaf Florence terug gevlogen naar Nederland. Heerlijk om weer gezellig thuis te zijn en vrienden en familie weer te zien. Al was mijn eerste indruk; koud en kaal! Ik mis nu al het Italiaanse zonnetje… 

zondag 9 december 2012

Pigment on Metal course

Vrijdag 7 december om 5 uur begon ik met de weekend course Pigment on Metal, gegeven door Lucia Massei. 
Na een interessante powerpoint presentatie over verschillende technieken om metalen te kleuren, mochten we zelf aan de slag! Deze eerste avond stond in het teken van kleur pigmenten. Dit zijn natuurlijke of kunstmatige kleurstoffen die de basis vormen voor o.a. alle verfsoorten. Natuurlijk blauw kan bijv. worden gemaakt van de blauwe edelsteen Lapis Lazuli. Tijdens de vakantie door India zag ik deze pigmenten al op een markt aangeboden, maar ik had nog geen idee wat je hiermee kunt doen… Stom dus, want je betaalt er in Europa veel meer voor!

Na het voorbereiden van paatjes koper, mochten we allemaal twee kleuren uitzoeken om mee te beginnen; ik koos blauw en geel. Er zijn meerdere technieken om de pigment aan te brengen op metaal, maar wij begonnen vandaag met een speciale lijmsoort. De techniek is om niet te veel lijm en niet te veel pigment met elkaar te vermengen, anders krijg je geen mooi resultaat. Lucia drong nog er nog even op aan dat we zuinig moesten zijn met de kleurpigmenten en dat ze deze niet op de tafel en op de grond wilde zien. Zelf had ze moeite om de pot met gele kleurpigment open te krijgen en zat ze er vervolgens helemaal onder!!! 
In een viertal plaatjes probeerde ik verschillende manieren uit om met pigment te werken. Glad of met meer structuur en pigmentkleuren met elkaar laten vermengen. Dit was ontzettend leuk om te doen. Daarna brachten we een speciale vernis aan, om de laag te beschermen tegen beschadiging. Bij elk plaatje moesten we een beschrijving maken over de werkwijze. Hierdoor kun je later de techniek nog een keer uitvoeren om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Zoals Lucia zei is het niet moeilijk om te experimenteren, maar wel om techniek onder controle te krijgen.
Zaterdag 8 december zat ik om 10 uur weer op school, voor het vervolg van de cursus. Als eerste begonnen we om de oefen plaatjes van gisteren af te spoelen met water, zodat je kunt zien of de kleurpigmenten blijven zitten of niet! Bij mij bleef gelukkig alles, zo goed als zitten.
Daarna liet Lucia een drietal nieuwe technieken zien, die we vandaag konden gaan oefenen. De eerste was het werken met acrylverf op metaal. Dit was erg grappig om te doen, want je kunt gewoon met een kwast of je vingers schilderen zoals je dat op papier of doek zou doen. Er moet echter nog wel hitte aan te pas komen om de verf te fixeren.
De tweede techniek was het aanbrengen van een prachtige zwarte structuur op metaal, door het gebruik van knoflook en citroensap! Nooit gedacht, dat dit nog een mooi effect op metaal zou kunnen creëren!!  
De derde techniek was het werken met bladgoud en bladzilver. We oefenden dit op koper en ijzer en dat bleek lastiger dan ik van te voren dacht. De manier van verhitten komt best wel precies en ik verbrandde in het begin dan ook een paar blaadjes goud! Aan het einde van de dag had ik weer een hoop nieuwe geslaagde proefjes gemaakt. 
Zondag 9 december brak alweer de laatste dag aan van de cursus en  mijn laatste dag in Florence; morgen vlieg ik terug naar Nederland.
Een nieuwe techniek die we nog leerden was het werken met porseleinverf op metaal en het aanbrengen van pigment met een vernis spray. Daarna was het de bedoeling om alle technieken met elkaar te combineren. De cursus is slechts een begin, er gaan nog heel veel experimenten in zitten om je de techniek eigen te maken. Je kon vandaag ook armbanden maken met reliëf structuren erin, maar ik besteedde deze dag liever aan het maken van veel proefjes. 
In de pauze wilde ik nog even genieten van het prachtige zonnige en onbewolkte weer in Florence. In een uurtje liep ik door de stad, langs kerstmarkten, gezellige pleinen en chique winkelstraten. Aangezien ik de afgelopen week zo druk was met de laatste afrondingen, had ik nog niet gezien hoe mooi Florence omgetoverd was in kerstversiering. Vooral de handgemaakte kransen, lantarens en driehoekige kerstboom-vormen van kersttakken, stralen klasse uit in het chique Florence. Opvallend was het hoge gehalte bontjassen en honden met pakjes aan en sommige zelfs schoentjes! Bij dit heldere weer kon ik vanaf de beroemde bruggen van Florence, de besneeuwde heuveltoppen zien.

Aan het einde van de cursus legden we alle proefjes naast elkaar om elkaar resultaten te bekijken en te bespreken. Erg leuk om te zien hoeveel verschillende resultaten je kunt verkrijgen bij het kleuren van metalen. Met een typische Italiaanse kerstcake en wijn erbij, sloten we de cursus feestelijk af. Daarbij werd aan iedereen een certificaat uitgereikt!




vrijdag 7 december 2012

Afrondingsweek





In het weekend heb ik hard doorgewerkt om voorbereid te beginnen aan de laatste week voor de vakantie. 
Zaterdagmiddag en avond wist ik nog tijd vrij te maken om een opdracht uit te voeren voor het project RED. Ik had een ceremonieel object gemaakt en het was de bedoeling om daar een remake van te maken met een kunstenaar. Ik deed de remake met mijn Chinese huisgenoten, waarbij we veel hebben gepraat over de vergeten Chinese mythologie. Erg interessant om te horen en uiteindelijk kwamen we uit bij de 9 zonen van de Chinese draak. Deze mythologische figuren hebben allemaal een diepere betekenis en werden aanbeden door de mensen. Samen met hen heb ik meegewerkt aan de 9 kleiversies van deze figuren in terracotta klei en ik was blij met het resultaat. Een figuratieve vormgeving om de vergeten mythologische wezens zichtbaar te maken.
Maandag 3 december begon de week met de presentaties. Ruudt Peters was weer overgevlogen uit Nederland en tijdens de power point presentaties gaven we uitleg over onze thema's en werk van de afgelopen periode.
Tijdens de presentaties van de anderen kreeg ik al snel door dat iedereen een dieper uitgewerkt concept had, dan ik. Daarnaast had ik wel veel proefjes gemaakt, maar ik experimenteerde meer in het materiaal, dan dat ik de manieren uitzocht om mijn concept vorm te geven. Dit kreeg ik dan ook als commentaar te horen, en ik wist niet meer hoe ik verder moest
Gelukkig had ik dinsdagochtend 4 december meteen een gesprek met Ruudt en bespraken we mijn werk vanaf het begin aan Alchimia. Ik kreeg de opdracht om een nieuw thema en een nieuw concept uit te werken en daarvoor moest ik een diep en breed onderzoek doen. Upper and Underworld is mijn nieuwe thema.
In de middag ben ik meteen vol aan de slag gegaan om alle facetten te onderzoeken, van micor- en macrokosmos tot het heelal, de hemel en de hel. Ik kwam erachter dat de onderwereld niet in alle mythologieën een duistere plek is, maar ook de hemel kan zijn. Tussen de hemel en de hel zit daarbij een ruimte waar de doden eindeloos rondzweven. Opvallend was dat de boom in veel mythologieën wordt gebruikt als de symbolische verbintenis tussen alle werelden. 
Woensdag 5 december presenteerde ik mijn eerste onderzoek aan Ruudt en gelukkig kreeg ik positieve commentaren over het resultaat. Hij was tevreden dat ik in een dag tijd, al zo'n onderzoek had verricht en ik kreeg de opdracht om hieruit toe te spitsen op een concept.
Voor de Christmas party moesten we allemaal een baby maken en de enige richtlijn was dat deze handgemaakt moest zijn. Ik besloot om een baby te maken in de abstracte vorm van een engel en daarvoor gebruikte ik gipsverband. Op de foto lijkt de baby zwaar, maar deze is echter hol van binnen! Het was nog een hele toer om gipsverband te vinden in de stad, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat google translatie een verkeerde vertaling gaf van het juiste Italiaanse woord!
Donderdag 6 december moesten we opnieuw een presentatie houden, ditmaal over de kunstenaar(s) die we opgekregen hadden. Ik moest een onderzoek doen naar Cy Twombly en Leni Riefenstahlen en het was erg interessant om meer over hun werk te weten te komen. De link met de kunstenaars en mijn werk is om te laten zien dat er meerdere manieren zijn om schoonheid uit te beelden; op een emotionele/ expressieve manier, of door een impressie weer te geven/ zonder diepere emoties en betekenissen. Deze week merkte ik voor het eerst dat het makkelijker ging om een Engelse presentatie te geven en daar was ik blij om!
In de avond was de Christmas Party en die moesten wij organiseren. We maakten een lijst, zodat iedereen wat boodschappen kon doen. Vervolgens had ik een uur of twee om verder te werken aan mijn concept en daarna moest ik al beginnen met het maken van pizza-broodjes voor het feest. Om 6 uur verzamelden we op school, om voorbereidingen te treffen. Ik mocht op een ladder staan om de kerstballen op te hangen en anderen versierden de buffettafel. Iedereen bracht heerlijke Italiaanse en buitenlandse lekkernijen mee en het werd een feestelijke avond. Traditioneel getrouw sloot Ruudt Peters het jaar af met een speech en daarna werden de bubbels geopend! Met hapjes, drankjes en swingende muziek, zat de sfeer er goed in. Het was wel een apart idee om met zijn alleen een feest te hebben ter afsluiting van het jaar en te weten dat de meesten schoolgenoten van het weekend weer terugvliegen naar alle uithoeken van de wereld. 
Na een zeer geslaagd feest, begonnen we vrijdag 7 december gelukkig om 10 uur en presenteerden we het werk van de afgelopen week. Iedereen had een sieraad gemaakt, maar omdat ik een nieuw concept moest uitwerken deed ik weer een powerpoint presentatie! Lucia, Doris en Ruudt vonden mijn concept en onderzoek goed, maar  nog te breed. Daarom kozen ze voor mij uiteindelijk de boom als uitgangspunt; en daar was ik zelf heel erg blij mee! De boom als symbolische verbintenis tussen de onder- en bovenwereld wilde ik zelf ook graag als concept nemen, maar ik dacht dat dit misschien te simpel was!
Met het wensen van een fijne vakantie, feestdagen en een gelukkig nieuw jaar, brak eindelijk de vakantie aan!