zondag 30 september 2012

Palazzo Pitti

Vandaag heb ik Palazzo Pitti bezocht, de voormalige residentie van de beroemde familie de Medici! Wat een ongelooflijk mooi paleis, vol met rijkdommen aan beelden, schilderijen, fresco's, meubels en assesoires. 
Vanwege het culturele weekend waren alle musea in het paleis gratis geopend en dus maakte ik het plan om met de huisgenoten daar naartoe te gaan.
Maria uit Spanje lukte het niet om op tijd uit bed te komen, dus ben ik alleen met Donato gegaan. Voor hem was dit de eerste kennismaking met de westerse kunst en dat heb ik geweten ook..! Donato was zo overdonderd door alle schoonheid, dat hij overal heeeel erg lang stil stond. Om kwart over 8 zijn we begonnen en om half 5 heb ik hem achter gelaten in het museum!
(foto's maken is verboden in de musea van Florence, dus voor de impressie twee foto's van internet)

In Gallaria Palatina was de privé collectie te zien van de voormalig bewoners, met schilderijen van grote namen als, Rafaël, Botticelli en Titiaan. Ik vond het vooral erg bijzonder om deze klassieke kunstwerken in een 15e eeuws paleis te zien, waarbij ze eenheid vormen met het interieur. De hele sfeer eromheen versterkt de kunstwerken en het is niet te geloven dat 1 familie dit allemaal heeft kunnen verzamelen!   
In de zalen van het museum Appartementi Monumentali waren de rijkelijk versierde en gemeubileerde zalen te zien van de Medici. Hier waren veel fresco's, schilderijen en dure meubels te zien en overal blonk goud. 
In de galleria del Costume was nu een tijdelijke tentoonstelling over de kunst van de Amerikaanse indianen, maar dat was niet heel erg bijzonder.
Galleria d'Arte Moderna beschikte daarentegen wel weer over een tal van bijzondere beelden en schilderijen. In de velen zalen zie je verschillende stijlen van de moderne kunst en de ramen geven je een prachtig uitzicht over de stad en de paleistuin. 
Even snel hebben we een vers belegd broodje gegeten en daarna op naar het laatste museum voor vandaag: Museo Degli Argenti, met religieuze objecten, zilver, sieraden en grote zalen met indrukwekkende fresco's. 
Het was leuk dat er ook wat sieraden te zien waren van hedendaagse Italiaanse kunstenaars, zo doe je weer inspiratie op. Palazzo Pitti is zeker een aanrader als je de tijd hebt in Florence, ga wel vroeg want zelfs in het naseizoen is het nog druk!!

zaterdag 29 september 2012

De tweede schoolweek is voorbij gevlogen

Maandag 24 september begon ik met de eerste les goudsmeden. We kregen les van de aardige Italiaan Giovanni Martinelli. Hij weet ontzettend veel van het vak, maar spreekt alleen geen Engels! De uitleg wordt dus door Italiaanse klasgenoten vertaalt.
In tegenstelling tot in Nederland zijn de lessen hier vooral bedoelt om nieuwe technieken aan te leren en het hoeft dus nog geen sieraad te worden. Blij verrast constateerde ik dat de opdrachten voor de eerste periode allemaal nieuw voor mij zijn en dus niet in herhaling vallen.

Dinsdag 25 september waren we vrij en ben ik met 3 klasgenoten de stad in gegaan om winkels te verkennen. Enrica uit Italië, kent de stad door en door en neemt ons mee naar alle interessante winkels voor ons vak. Erg bijzonder was een hele oude winkel waar je natuurlijke kleurpigmenten kunt kopen en die zijn van een bijzonder goede kwaliteit. Typisch Florence winkels lijken kien van buiten, maar steeds duikt er weer een nieuwe ruimte op met nog meer spullen! Dat heb je met oude panden.
In de middag lunchten we in een klein onopvallend, maar heerlijk Italiaans restaurant. Hier heb ik de lekkerste lasagne gegeten tot nu toe!
De Italianen lunchen vaak buiten de deur en snapten dus helemaal niks van mijn gesmeerde boterhammen die ik de eerste week meenam! Tijdens een schooldag hebben we twee uur pauze in de middag, zodat iedereen in de gelegenheid is om gezellig ergens te gaan eten! In het begin zag ik alleen maar de hogere kosten die dat met zich meebrengt, maar het heeft ook voordelen. Je hebt al lekker warm gegeten en hoeft dus niet meer te koken als je laat thuis bent. Bovendien kom je zo in de goedkope, maar lekkere Italiaanse restaurants, weg van de toeristische plaatsen. 
Verder houden Italianen veel van kletsen en zit je dus zo een uur te kleppen met uitzicht op de rivier en het prachtige Ponte Vecchio. 
Woensdag en donderdag kregen we les in Contemporary art Research. Hoewel ik in Nederland ook al kunstgeschiedenis heb gehad, is de benadering compleet anders. Het gaat niet zozeer om de feiten en de jaartallen, maar meer om de kunstenaars zelf. Waarom zijn ze beroemd geworden, wat voor weg hebben ze afgelegd enz.

Donderdag 27 september hadden we om 5 uur de presentatie van twee oud studenten van Alchimia en vertelden ze over hun werk en de tijd na hun studie. Erg leerzaam dus!
Om 6 uur werd de expositie geopend van de Japanse Sayaka Ito en was er gelegenheid om te kijken, passen en vragen te stellen. De school had gezorgd voor wijn, chips en Italiaanse lekkernijen, om  gezellig na te borrelen. Sayaka Ito presenteerde een collectie van voornamelijk zijde sieraden, waaronder zijden badmutsjes die als broche gedragen worden en met een natuurlijk Japanse hars hard gemaakt zijn en colliers in verschillende kleuren en vormen.
Vrijdag weer een les goudsmeden en toen was de week alweer voorbij gevlogen.



donderdag 27 september 2012

Ugly Flowers

De eerste persoonlijke opdracht die ik van Ruudt Peters had gekregen, was het maken van 100 lelijke bloemen. Na de eerste week werd de opdracht nog wat moeilijker gemaakt.
Uit alle bloemen die ik gemaakt heb, moest ik er een kiezen waar ik mee verder ga. Na het maken van drie nieuwe bloemen, maak je 3 tekeningen op A4 formaat en 3 schilderingen op een vel papier van 1 x 1 meter!Telkens na het uitvoeren van een stap, kijk je naar het resultaat en wat er ontstaan is. Daar trek je een conclusie uit, die je meeneemt naar de nieuwe ontwerpen.

De eerste bloemen die ik gemaakt had waren van klei en verf. Ruudt Peters wilde dat ik daar materialen aan ging toevoegen en zo kwam ik op plastic uit. Hij vond de bloemen niet mooi, maar zeker nog niet lelijk genoeg! Het gaat bij deze opdracht om echt los te komen en vormgeving in een ruimere zin te benaderen. 
Nieuwe concepten die ik wilde gaan uitwerken waren: afstervende bloemen, beschimmelde bloemen en geëxplodeerde bloemen. Een van de schilderingen die ik maakte op een groot vel papier, was die van de geëxplodeerde bloem. Gelukkig kon ik op school hieraan werken, want na het splashen met verf, zat ook de tafel en de vloer eronder!

De volgende stap waar ik me aan het werk ben gegaan is 'stinkbloemen'. Onderaan is al een van de resultaten te zien!  Klei, plastic, verf en twee soorten wol heb ik gebruikt en de wol staat in dit ontwerp voor de geur die de bloem de wereld in helpt. 

vrijdag 21 september 2012

RED workshop

Woensdag 19 september zijn we gestart met de workshop RED, die tot vrijdag duurde.
We kregen de opdracht om gedurende deze drie dagen iets roods aan te hebben en een lijst van spullen die we moesten verzamelen en kopen.

De eerste dag kregen we van Ruudt Peters uitleg over de workshop en vertelde hij wat voor betekenis de kleur rood heeft in het logo van de school: de kleur rood staat voor een nieuw begin en is een belangrijke kleur in de Alchemie. Het is de eerste kleur die zichtbaar wordt bij zonsopkomst en bij het ontstaan van vuur.De naam Alchimia is gekozen vanwege de symboliek en suggestie van de oude alchemisten, die iets waardeloos probeerden te transformeren in de 'hoogste kwaliteit'. De school doet dit met haar studenten door de creative impuls, vaardigheid in handwerk, verbeelding en enthousiaste.


Deze drie dagen kregen we met alle studenten van de school vreemde, moeilijke en gekke opdrachten die allemaal in het rood uitgevoerd moesten worden! Stel je een rode bom voor die is ontploft in de school en je weet ongeveer hoe het eruit zag nadat alle rode creaties opgehangen waren!
We moesten het innerlijke rood in ons zelf laten zien op een papier van 2 meter lang, een creatie maken van rode ballonnen die we ergens op ons lichaam moesten dragen, een object in het rood om de ademhaling te stoppen (figuratief) enz!! Aan het einde van de tweede dag kregen we allemaal een grote witte helium ballon en daarop moesten we onze rode droom schilderen. Daarna liepen we met zijn allen naar Piazza Delle Signoria en kreeg ik samen met een klasgenoot de opdracht om te bepalen hoe we de ballonnen als groep zouden oplaten. Ik bedacht dat we een lijn zouden maken, hand in hand, om daarna als groep langzaam een cirkel te vormen. Daarbij sloten we dus een aantal toeristen in! We maakten vervolgens de cirkel kleiner, schreeuwen tegelijk RED en lieten dan de ballonnen op! 
We trokken veel aandacht met deze performance, veel toeristen en inwoners van Florence begrepen er niks van: we kregen vaak de vragen: is het een demonstratie? is het actie om in de publiciteit te komen? Nee, geen van allen!

De laatste opdracht was het maken van een ceremonieel object in het rood. Ik heb een groepje van 7 objecten gemaakt die worden gebruikt bij een sjamanistisch dansfeest rondom een kampvuur (net letterijk, maar het gaat om het concept!). Om een wens te laten uitkomen wikkel je rood garen om het object heen, met wat bloed van jezelf en wie weet worden je dromen werkelijkheid! Mijn laatste opdracht vond Ruudt Peters de beste, omdat ik hierbij het meest los was gekomen van Nederland en alles wat ik daar gedaan heb.

maandag 17 september 2012

De eerste schooldag

De eerste dag was meteen een hele spannende, we begonnen met het geven van een powerpoint presentatie in het Engels! Daarna moest je de overige opdrachten laten zien en daar wat over vertellen.Zo moesten we een stuk schrijven over de essentie van je werk en een stuk over jezelf in relatie tot het werk dat je gemaakt hebt. 
De begeleidende docent voor ons jaar is de Nederlander Ruudt Peters en hij gaf na afloop commentaar en de eerste persoonlijk opdracht.
Ruudt peters heeft al een bewonderenswaardige cv op zijn naam staan, heeft les gegeven in verschillende landen, doet workshops over de hele wereld (kwam net terug van 3 maanden China) en weet ontzettend veel over kunst, ontwerpen en alle wat daarbij komt kijken. 
Mijn persoonlijke opdracht was om alles te vergeten wat ik in Nederland gedaan heb en om opnieuw te beginnen vanaf 0! In Nederland waren mijn ontwerpen vaak gebaseerd op de schoonheid van de natuur en daarom was mijn eerste opdracht: het maken van 100 lelijke bloemen!Je mag zelf de materialen kiezen, als de bloemen maar steeds afschuwelijker worden! De eerste 7 moest ik de volgende dag al laten zien.
Er werd ruim de tijd genomen voor iedereen, dus pas om 7 uur waren we klaar. Het was een hele vermoeiende, maar ook een hele leerzame dag om te zien wat iedereen gedaan heeft en wat de inspiratiebronnen zijn. Geen betere manier om je klasgenoten snel te leren kennen!

vrijdag 14 september 2012

De eerste week

Maandag 10 september ben ik vroeg opgestaan om bootschappen te doen bij de COOP supermarkt die ik vanuit de auto gezien had. 
Het bleek echter verder te zijn dan ik dacht en pas na een uur lopen bereikte ik de supermarkt! Vervolgens liep ik nog een uur rond om alle producten te vinden die ik nodig had. Het was een mooi gezicht om een tijdje te staan kijken bij de afdeling pasta's, sauzen, olijfolie en dergelijke. Iedereen liep langs en had blijkbaar zijn of haar eigen favoriet. Uiteindelijk hielp een Italiaanse oma mij aan een lekkere 100% Italiaanse olijfolie voor koken en salades.
Eenmaal terug op mijn kamer, had ik in totaal 3 uur gedaan over het boodschappen doen! Deze week heb ik besteed om de stad te verkennen en om de eerste opdrachten van Alchimia af te maken. Mijn huis- en klasgenoot Maria moest hetzelfde doen, dus we konden gelukkig overleggen!
Op donderdag ben ik samen met huisgenoten Maria en Donato naar Giardino Di Boboli geweest. Op ons gemak slenterden we langs de lange statige lanen en de talloze beelden die in het park stonden. Het mooiste was het uitzicht vanaf de Riddertuin. Florence was totaal uit het zicht verdwenen en hier keek je uit over de rustige groene heuvels van Toscane, de kleine dorpjes en een plantage met olijfbomen. 
In de middag kregen we een mail van Alcimia met de instructies voor workshop RED! Later meer uitleg…

Vrijdag 14 september was de introductiedag op school. In de ochtend kregen we uitleg over de studiemogelijkheden en om 3 uur was het kennismaken met alle stunten van het derde jaar en kregen we ons rooster. In mijn klas zitten in totaal 11 studenten en 1 uitwisselingsstudent voor 3 maanden. De landen waar iedereen vandaan komt zijn: Italië, Oostenrijk, Spanje, Turkije, Korea, Japan en Griekenland. Verder lopen er op school nog heel wat studenten rond vanuit hele andere werelddelen!
Mijn eerste indruk van de school, de studenten en de docenten was erg goed. Het is vooral heel erg leuk dat iedereen een andere achtergrond heeft en een andere cultuur met zich meebrengt. 

zondag 9 september 2012

Afscheid nemen


Om 3 uur was mijn kamer ingericht en konden we eindelijk lunchen. Onderweg kwamen we langs Alchimia Contemporary Jewellery School en bleek de directrice Lucia net aanwezig te zijn! Zo kon mijn vader toch nog de school van binnen zien.
In de middag zijn we naar Piazza Michelangelo gelopen  voor het werkelijk schitterende uitzicht over Florence. De dag werd compleet met een heerlijke pizza, schepijs en natuurlijk een lekkere pasta!

Zondag 9 september stonden we vroeg op om nog wat leuks te doen tijdens de laatste dag samen. Vandaag gingen we naar de Dom van Florence en beklommen de toren die ernaast staat. Het was weer een stralende dag en we konden dan ook heel ver kijken over de prachtige stad met de vele rode daken!
Na de lunch was de tijd van afscheid nemen aangebroken en vertrokken mijn ouders weer richting Nederland.

zaterdag 8 september 2012

Verhuizen

Vrijdag 7 september was het eindelijk zover, de verhuizing naar Florence. Super spannend, maar ook een hele mooie kans en nieuwe uitdaging. Over een week start ik hier aan de Alchimia Contemporary Jewellery School om me te verdiepen in het designproces. 
Vroeg in de ochtend reden we van huis weg. Hoewel mijn kamer daar gemeubileerd is, zat de auto toch helemaal vol gepakt!
Zonder al te lange files kwamen we laat aan in Modena, waar we een overnachting maakten.

Zaterdag 8 september was het nog maar een korte rit naar Florence en gelukkig konden we dicht bij het appartement parkeren. Na de overdracht van de sleutels was het heen en weer lopen met tassen, dozen en losse spullen.
Mijn kamer bevindt zich in een appartement met in totaal 5 kamers, 1 keuken en 2 badkamers. Hoewel mijn kamer niet groot is, past toch alles erin en door de twee ramen komt er veel licht naar binnen!
De eerste indruk van mijn huisgenoten was goed en helemaal leuk dat de meesten ook goudsmeden zijn. Maria uit Spanje is ook meteen een klasgenoot van mij, verder Donato uit China en Anna uit Oostenrijk. De vijfde kamer wordt pas over een paar weken bewoond en in de kamer van Anna komt over een maand iemand uit China.